Η OpenAI κατηγορεί την DeepSeek για κλοπή τεχνολογίας - «Έχουμε στοιχεία»

Η OpenAI κατηγορεί την DeepSeek για κλοπή τεχνολογίας - «Έχουμε στοιχεία» Facebook Twitter
0

Η OpenAI υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της στοιχεία πως η κινεζική start-up τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek χρησιμοποίησε τα μοντέλα της αμερικανικής εταιρείας για να φτιάξει το δικό της ανταγωνιστικό μοντέλο ανοιχτού κώδικα.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT με έδρα το Σαν Φρανσίσκο δήλωσε στους Financial Times ότι ανησυχεί για πιθανή παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι έχει στοιχεία πως αυτό έγινε από την DeepSeek, με την ChatGPT να κατηγορεί την αντίπαλο εταιρεία πως οι προγραμματιστές της χρησιμοποίησαν την τεχνική της για να επιτύχουν καλύτερη απόδοση σε αξιοποιώντας τα αποτελέσματα μεγαλύτερων, πιο ικανών μοντέλων, που τους επιτρέπει να έχουν παρόμοια αποτελέσματα σε συγκεκριμένες εργασίες με πολύ χαμηλότερο κόστος.

«Το ζήτημα προκύπτει όταν το ''βγάζετε'' από την πλατφόρμα και το κάνετε για να δημιουργήσετε το δικό σας μοντέλο για τους δικούς σας σκοπούς», δήλωσε ένα άτομο που βρίσκεται κοντά στην OpenAI η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω ή να δώσει λεπτομέρειες για τα αποδεικτικά στοιχεία της. Οι όροι παροχής υπηρεσιών της δηλώνουν ότι οι χρήστες δεν μπορούν να «αντιγράψουν» καμία από τις υπηρεσίες της ή να «χρησιμοποιήσουν την παραγωγή για την ανάπτυξη μοντέλων που ανταγωνίζονται το OpenAI».

Η δημοσιοποίηση του μοντέλου R1 από την DeepSeek εξέπληξε τις αγορές, καθώς και τους επενδυτές και τις εταιρείες τεχνολογίας στη Silicon Valley. Τα μοντέλα της, που έχουν δημιουργηθεί με ελάχιστα κεφάλαια, έχουν επιτύχει υψηλές βαθμολογίες και συγκρίσιμα αποτελέσματα με τα κορυφαία αμερικανικά μοντέλα.

Οι γνώστες του κλάδου λένε ότι είναι κοινή πρακτική να χρησιμοποιούνται αποτελέσματα από εταιρείες όπως η  OpenAI, που έχουν επενδύσει στην πρόσληψη ανθρώπων για να φτιάξουν τα μοντέλα τους πώς να παράγουν απαντήσεις που ''ακούγονται'' πιο ανθρώπινες. Ωστόσο, «αυτό είναι ακριβό και απαιτεί δουλειά, για αυτό οι μικρότεροι παίκτες συχνά ακολουθούν τις πρακτικές των αντιπάλων», σχολιάζουν οι Financial Times.

OpenAI: «Πρέπει να προστατευτούμε»

«Είναι πολύ κοινή πρακτική για νεοφυείς επιχειρήσεις και ακαδημαϊκούς να χρησιμοποιούν αποτελέσματα από εμπορικά που είναι ευθυγραμμισμένα με τον άνθρωπο, όπως το ChatGPT, για να εκπαιδεύσουν ένα άλλο μοντέλο. Δεν μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το DeepSeek εικάζεται ότι έκανε το ίδιο», δήλωσε ο Ρίτγουικ Γκούτπα, υποψήφιος διδάκτορας στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.

Η πρακτική υπογραμμίζει τη δυσκολία για τις εταιρείες που επιθυμούν να προστατεύσουν το μοντέλο τους. «Γνωρίζουμε ότι εταιρείες με έδρα [την Κίνα]- και άλλες- προσπαθούν διαρκώς να εφαρμόσουν τα μοντέλα κορυφαίων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης των ΗΠΑ. Έχουμε αντίμετρα για την προστασία της IP μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προστατεύσουμε καλύτερα τα πιο ικανά μοντέλα από τις προσπάθειες αντιπάλων και ανταγωνιστών να πάρουν την αμερικανική τεχνολογία», ανέφερε η OpenAI στην τελευταία της δήλωση.

Πάντως, ο Σαμ Άλμταν, CEO της OpenAI, χαρακτήρισε το μοντέλο R1 της DeepSeek ως «εντυπωσιακό» και δήλωσε ότι η εταιρεία του θα επισπεύσει την κυκλοφορία «καλύτερων μοντέλων» για να ανταγωνιστεί την κινεζική εταιρεία. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το λανσάρισμα ενός chatbot από την κινεζική DeepSeek αποτελεί «κάλεσμα αφύπνισης» για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας στον παγκόσμιο αγώνα για την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης.

Σημειώνεται πως η DeepSeek προκάλεσε πανικό στη Wall Street και οδήγησε σε ένα άνευ προηγουμένου sell off που με τη σειρά του προκάλεσε απώλειες 600 δισ. για τον κολοσσό της Nvidia. Η DeepSeek, κινεζική εταιρεία υπεύθυνη για το ξεπούλημα που εξαφάνισε μέσα σε μία ημέρα 1 τρισ. δολάρια από τη Wall Street, είναι το πνευματικό παιδί του Liang Wenfeng, ενός Κινέζου τεχνολόγου που διαχειρίζεται ένα hedge fund 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ονομασία High-Flyer.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM