Η NASA στέλνει μια τουαλέτα μηδενικής βαρύτητας για δοκιμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πριν από την πιθανή χρήση της σε μελλοντική αποστολή στη Σελήνη.

 

Η τουαλέτα των 23 εκατομμυρίων δολαρίων, που απορροφά τα απόβλητα από το σώμα, έχει νέο σύστημα που είναι σχεδιασμένο και για τις γυναίκες αστροναύτες, σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλα.

 

Αρχικά, η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους που θα μετέφερε την τουαλέτα στον ISS είχε προγραμματιστεί για χθες, Πέμπτη. Όμως, τρία λεπτά πριν από την ώρα εκτόξευσης αυτή ματαιώθηκε, λόγω τεχνικών δυσκολιών.

 

Απόψε αναμένεται να γίνει νέα προσπάθεια, αν οι μηχανικοί καταφέρουν να επιδιορθώσουν τα ζητήματα που προκάλεσαν την καθυστέρηση. Με το ίδιο σκάφος θα μεταφερθεί επιστημονικός εξοπλισμός, προμήθειες για το πλήρωμα και ανταλλακτικά.

 

Η νέα διαστημική τουαλέτα- Universal Waste Management System (UWMS)- είναι από τιτάνιο και βρίσκεται μέσα σε «καμπίνα» παρόμοια με εκείνη των δημόσιων τουαλετών. Ζυγίζει 45 κιλά και έχει ύψος 71 εκατοστά. Είναι 65% μικρότερη και 40% ελαφρύτερη από εκείνη που χρησιμοποιείται τώρα.

 

Η NASA στέλνει νέα τουαλέτα 23 εκατ. δολαρίων για δοκιμή στον ISS
Πηγή φωτό NASA

 

«Μεγάλο μέρος του πρότζεκτ μας ήταν να βελτιστοποιήσουμε τη χρήση της τουαλέτας για το γυναικείο πλήρωμα», δήλωσε η Μελίσα ΜακΚίνλεϊ της NASA. «Περάσαμε πολύ χρόνο δουλεύοντας με μέλη πληρωμάτων και κάνοντας αξιολογήσεις για να βελτιώσουμε τη χρήση του καθίσματος και της χοάνης ούρων για να γίνουν πιο εξυπηρετικά για τις γυναίκες», συμπλήρωσε.

 

Αυτές οι σχεδιαστικές βελτιώσεις που έγιναν θα δοκιμαστούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τελικά οι τουαλέτες αυτές θα τοποθετηθούν στις κάψουλες Orion που θα μεταφέρουν αστροναύτες στη Σελήνη.

 

Πώς λειτουργούν οι διαστημικές τουαλέτες

 

Οι διαστημικές τουαλέτες «χρησιμοποιούν τη ροή του αέρα για να τραβήξουν ούρα και περιττώματα από το σώμα, σε κατάλληλα δοχεία», σύμφωνα με τη NASA.

 

Η διαστημική υπηρεσία δημοσίευσε βίντεο στο οποίο η αστροναύτης Τζέσικα Μέιρ εξηγεί πώς γίνεται αυτό.

 


«Το κάθισμα της τουαλέτας μπορεί να φαίνεται άβολα μικρό και αιχμηρό, αλλά είναι ιδανικό σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Παρέχει την ιδανική σωματική επαφή που διασφαλίζει ότι όλα πάνε εκεί που πρέπει», σύμφωνα με τη NASA. Όταν κάθονται στην τουαλέτα, οι αστροναύτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν χειρολαβές και δεσμά ποδιών, για να μην αιωρούνται.

 

Η τουαλέτα μπορεί να κάνει επεξεργασία και ανακύκλωση των ούρων σε πόσιμο νερό για τους αστροναύτες. «Ο σημερινός καφές, είναι ο αυριανός καφές», όπως είπε η Τζέσικα Μέιρ.

 

Με πληροφορίες από BBC