Η Γη διαθέτει πλέον ένα μαύρο κουτί που καταγράφει την αυτοκαταστροφή της

Η Γη τώρα έχει ένα μαύρο κουτί που καταγράφει την αυτοκαταστροφή της Facebook Twitter
Έξυπνη ως ιδέα η καταγραφή αλλά ειλικρινά, ποιος νομίζει ότι κάποιος ή κάτι θα θέλει να ανοίξει αυτό το πράγμα στο μέλλον;
0

Όνομα: Tο μαύρο κουτί της Γης

Ηλικία: Είναι στα σπάργανα ακόμη. Θα λειτουργήσει κάποια στιγμή, το 2022.

Εμφάνιση: Όπως όλα τα μαύρα κουτιά, δεν είναι ακριβώς κουτί και δεν είναι μαύρο. 

Και τι είναι δηλαδή; Έχει το μέγεθος ενός επιβατικού λεωφορείου, σκουριασμένου και χωρίς παράθυρα, και το χρώμα του φέρνει προς το κεραμιδί, για να το πούμε κομψά. Πάντως, εξωτερικά μόνο με καταγραφέα πτήσης δεν μοιάζει. Το γνωστό «μαύρο κουτί» έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα για να βρίσκεται εύκολα. Αυτό, έτσι όπως είναι, αμφιβάλλω αν θα το προσέξει κανείς. 

Και τι θα κάνει αυτό το πράγμα πάλι; Σάμπως έχω καταλάβει; Θα καταγράφει, λέει, κάθε πληροφορία που έχει να κάνει με την καταστροφή του πολιτισμού της Γης και θα λειτουργεί σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές ή τους μελλοντικούς κατοίκους της.

Αυτό το κουτί που μοιάζει με κακόγουστο κοντέινερ θα είναι γεμάτο με μονάδες αποθήκευσης, θα έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και εφεδρικές μπαταρίες αν πέσει κάνας μετεωρίτης και διαλυθεί το σύμπαν ξερωγώ.

Ε; Στο μεταφράζω ακριβώς, μπας και βγάλεις καμιά άκρη. Να αρχίσουμε από τα βασικά: α) βρίσκεται στην Αυστραλία, στην έρημο της Τασμανίας, β) θα έχει την ίδια λειτουργία με το μαύρο κουτί ενός αεροπλάνου και γ) θα συλλέγει δεδομένα για το πώς οδηγούμαστε προς την αυτοκαταστροφή του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, με την ελπίδα ότι οι μελλοντικοί πολιτισμοί δεν θα κάνουν τα ίδια λάθη.

Κάτι πιο συγκεκριμένο δεν έχεις να μου πεις; Τι γενικούρες είναι αυτές; Ναι, μωρέ, έχω και πιο συγκεκριμένα. Θα συλλέγει δυο ειδών δεδομένα που αφορούν μετρήσεις των θερμοκρασιών της γης και της θάλασσας, την οξίνιση του ωκεανού, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, την εξαφάνιση διαφόρων ειδών και τις αλλαγές στη διαχείριση και την τροποποίηση του φυσικού περιβάλλοντος ή της άγριας φύσης, αλλά και παρατηρήσεις για τον ανθρώπινο πληθυσμό, την κατανάλωση ενέργειας και τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Θα χρησιμοποιεί επίσης στοιχεία όπως πρωτοσέλιδα εφημερίδων, ποστ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βασικά συμπεράσματα από διασκέψεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή, όπως οι COP.

Και καλά όλα αυτά, αλλά πού θα βρει ηλεκτρισμό εκεί στην έρημο της Τασμανίας; Θα λειτουργεί με ηλικιακή ενέργεια. Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι αυτό το κουτί που μοιάζει με κακόγουστο κοντέινερ περισσότερο, παρά με λεωφορείο, θα είναι γεμάτο με μονάδες αποθήκευσης, θα έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και εφεδρικές μπαταρίες αν πέσει κάνας μετεωρίτης και διαλυθεί το σύμπαν ξερωγώ. Σε αυτή την περίπτωση –του μετεωρίτη δηλαδή–, το κουτί δεν θα πάθει τίποτα επειδή είναι φτιαγμένο από ατσάλι και γρανίτη. Είναι άφθαρτο σαν τον Σούπερμαν και μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα μισού αιώνα. 

Η Γη τώρα έχει ένα μαύρο κουτί που καταγράφει την αυτοκαταστροφή της Facebook Twitter
Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να πας να το δεις κι από κοντά και να τραβήξεις και καμιά selfie, ατενίζοντας τα ξερόχορτα στη μέση του πουθενά.

Υποθέτω ότι είναι έτσι μίζερο για κάποιο λόγο, αλλά γιατί μιλάς σαν να κάνεις διαφημιστικό σποτ; Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να πας να το δεις κι από κοντά και να τραβήξεις και καμιά selfie, ατενίζοντας τα ξερόχορτα στη μέση του πουθενά. Α, και για να μην παραπονιέσαι από το τοπίο, θα μπορείς να συνδεθείς ασύρματα μαζί του. Αν βαριέσαι πάλι να τα κάνεις όλα αυτά και επειδή μέχρι να ταξιδέψουμε όπως παλιά, καλά κρασιά, μπορείς να δεις τι καταγράφει από απόσταση, δηλαδή στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Μια ποιος τους πληρώνει να τα κάνουν αυτά, ήθελα να ήξερα... Τo πρότζεκτ έχει αναλάβει η διαφημιστική εταιρεία Clemenger BBDO σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Τασμανίας και την καλλιτεχνική κολεκτίβα Glue Society. Δεν θα έχει πάντως εμπορικό χαρακτήρα – άσχετα αν θα πηγαίνουν τουρίστες. Ένας από τους συνδημιουργούς του πρότζεκτ, ο Jim Curtis, δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι «η ιδέα είναι ότι αν η Γη καταστραφεί από την κλιματική αλλαγή, αυτή η άφθαρτη συσκευή καταγραφής θα βρίσκεται εκεί για όποιον επιζήσει για να μάθει από αυτή. Επίσης, υπάρχει εκεί για να λογοδοτήσουν οι ηγέτες (σ.σ. ναι, οι πεθαμένοι μέχρι τότε, από τον άλλο κόσμο!), για να καταγραφεί η δράση ή η αδράνειά τους». Και επειδή μας έλειπε περισσότερη επιστημονική φαντασία στη ζωή μας πρόσθεσε: «Είναι αδύνατο να προβλέψουμε ποιος ή τι θα το βρει, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχει καμία χρησιμότητα, εκτός αν ανακαλυφθεί από κάποιον ή κάτι με τη δυνατότητα να καταλαβαίνει και να ερμηνεύει σύμβολα». 

Τώρα τι να σχολιάσω εδώ πέρα; Δεν ξέρω. Μήπως ότι καλύτερα να αφήσουμε το μέλλον, τις καταστροφολογίες και τα εξωγήινα στην άκρη προς το παρόν και να πιέσουμε για ουσιαστικές λύσεις για την κλιματική αλλαγή τώρα, σήμερα, την επόμενη βδομάδα; Πριν πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει πάντως. 

Τι να πεις: Έξυπνη ως ιδέα η καταγραφή αλλά ειλικρινά, ποιος νομίζει ότι κάποιος ή κάτι θα θέλει να ανοίξει αυτό το πράγμα στο μέλλον;  

Tι να μην πεις: Πεταμένα λεφτά.



 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Καραβέλλας: «Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας»

Περιβάλλον / Δημήτρης Καραβέλλας: «Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα»

Με αφορμή τα 30 χρόνια δράσης του WWF Ελλάδας, ο διευθυντής της οργάνωσης μιλά για την «επόμενη μέρα» της Διάσκεψης της Γλασκώβης, τον νέο υπό ψήφιση κλιματικό νόμο και τη «μεγάλη ανατροπή» στις περιβαλλοντικές αντιλήψεις μας, που είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Κολοσσιαία σπατάλη»: Νομπελίστες ζητούν περικοπή 2% στις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως

Διεθνή / «Κολοσσιαία σπατάλη»: Νομπελίστες ζητούν περικοπή 2% στις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως

Οι κυβερνήσεις καλούνται να χρησιμοποιήσουν το «μέρισμα ειρήνης» για να βοηθήσουν τον ΟΗΕ να αντιμετωπίσει τις πανδημίες, την κλιματική κρίση και την ακραία φτώχεια
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM