420: Πώς συνδέεται ο αγαπημένος αριθμός του Έλον Μασκ με τη μαριχουάνα;

420: ο αγαπημένος αριθμός του Έλον Μασκ, οι Grateful Dead και η γιορτή της Κάνναβης Facebook Twitter
Ο Έλον Μασκ έχει λυσσάξει πρόσφατα με το Τwitter και προσφέρθηκε να αγοράσει κάθε μετοχή προς 54,20 δολάρια. Διάφοροι θεωρούν ότι είναι έμμεση αναφορά στο 420 ή ένα ακόμη pot joke, όπως το ονομάζουν, όπου pot βλέπε φούντα.
0

Όνομα: 420, 4:20 ή 4/20

Ηλικία: 51 ετών

Εμφάνιση: Πράσινη

Τι στο καλό είναι το 420; Εκτός από αγαπημένος αριθμός του Έλον Μασκ, θα σου πω ότι σίγουρα δεν είναι η οριστική απάντηση περί νοήματος της ζωής, του σύμπαντος, των πάντων γενικά. Αυτή, σύμφωνα με τον Ντάγκλας Άνταμς, είναι το 42, αλλά κοντά πέφτει και το 420 για ορισμένους. 

Θα μου απαντήσεις κανονικά και όχι σαν εξωγήινος; Εντάξει. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια (την ελληνική) συμβολίζει την καλλιέργεια κάνναβης για μαριχουάνα και την κατανάλωση χασίς, ειδικά το κάπνισμα γύρω στις 4:20 μ.μ. Επίσης στις 20 Απρίλη (που είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου) γιορτάζεται επίσημα σε όλο τον κόσμο – όπου επιτρέπεται βέβαια. Φέτος πέφτει Μεγάλη Τετάρτη, ευλόγησον. 

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το 420 ήταν ο κωδικός της αστυνομίας στην Καλιφόρνια ή γενικά ο ποινικός κώδικας που αφορούσε τη μαριχουάνα, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μια άλλη θεωρία λέει ότι υπάρχουν 420 χημικές ενώσεις στη μαριχουάνα, εξού και η σύνδεση, αλλά κι αυτή είναι μάλλον εσφαλμένη.

Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Ε, τη συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα κάνουν μεγάλες διαδηλώσεις διάφοροι ακτιβιστές ανά τον πλανήτη (στην Αμερική κυρίως) που ζητούν την αποποινικοποίησή της, να το πω απλά. 

Αρκετά «ενημερωμένη» σε τέτοια ζητήματα τη βρίσκω την ελληνική Βικιπαίδεια… Ναι η άτιμη, ενώ για κάτι άλλα μας βγάζει το λάδι ή, μάλλον, δεν μας βγάζει τίποτα.

Και για πες, πώς και καθιερώθηκε η συγκεκριμένη ώρα και ημέρα; Η πιο γνωστή εκδοχή λέει ότι το 1971 πέντε γυμνασιόπαιδα από το Σαν Ραφαέλ στην Καλιφόρνια, οι  Steve Capper, Dave Reddix, Jeffrey Noel, Larry Schwartz και Mark Gravich, που αυτοαποκαλούνταν Waldos, ξεκίνησαν ένα κυνήγι θησαυρού, όπου «θησαυρός» ήταν μια εγκαταλελειμμένη καλλιέργεια κάνναβης. Αυτοί οι πιτσιρικάδες, λοιπόν, χρησιμοποιούσαν τον όρο «4:20» που σήμαινε την ώρα που έδιναν ραντεβού σε έναν τοίχο έξω από το σχολείο. Σε κάποια φάση βαρέθηκαν να συναντιούνται εκεί και κανόνισαν να βρίσκονται στο άγαλμα του Λουίς Παστέρ στο λύκειο του Σαν Ραφαέλ την ίδια ώρα. O κωδικός τους ήταν «4:20 Louis».

Μα πού μάθανε γι' αυτήν τη «φάρμα» τόσο εύκολα; Είχαν, λέει, έναν χάρτη που έφτιαξε ένας από τους καλλιεργητές. Τέλος πάντων, για να μην τα πολυλογώ, δεν βρήκαν ποτέ την καλλιέργεια –υποθέτω, αν την έβρισκαν, δεν θα μιλάγαμε τώρα γι’ αυτούς–, αλλά τους έμεινε το «4:20» και από τότε αποφάσισαν να μαζεύονται για να κάνουν μόνο μπάφους. Έτσι καθιερώθηκε. 

Και πώς καθιερώθηκε; Ακριβώς επειδή μου ακούγεται μια μούφα και μισή αυτή η ιστορία. Σύμφωνα με ένα άρθρο του Στίβεν Χάγκερ των «High Times», που έκανε γνωστή αυτή την ιστορία το 1991, οι φαν των Grateful Dead ήταν αυτοί που χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο όρο κι αυτό γιατί ένας από αυτούς τους πιτσιρικάδες, ο Waldo Reddix, ήταν roadie του μπασίστα του γκρουπ Phil Lesh. Η μουσική τους είναι συνυφασμένη με τη συγκεκριμένη ουσία, αν και μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι τόσο φευγάτη, που δεν χρειάζεται να πάρεις τίποτα. 

Υπάρχει καμιά πιο σοβαρή εκδοχή; Γιατί πολύ goonies το κάναμε. Θα σε γελάσω. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το 420 ήταν ο κωδικός της αστυνομίας στην Καλιφόρνια ή γενικά ο ποινικός κώδικας που αφορούσε τη μαριχουάνα, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μια άλλη θεωρία λέει ότι υπάρχουν 420 χημικές ενώσεις στη μαριχουάνα, εξού και η σύνδεση, αλλά κι αυτή είναι μάλλον εσφαλμένη. Και το πιο τραβηγμένο είναι ότι προέρχεται από ένα διήγημα του H.P. Lovecraft το 1939 που είχε τίτλο «In the walls of Eryx» και γράφει για κάτι περίεργα φυτά που παρατηρεί ο ήρωας στις 4:20 περίπου. 

Οk! Και ο Έλον Μασκ τι φάση τώρα; E, κοίτα δεν θα συζητούσαμε το συγκεκριμένο θέμα, αν δεν έπεφτε η γιορτή φέτος τη Μεγάλη Τετάρτη και δεν ήταν και ο Έλον Μασκ που έχει λυσσάξει πρόσφατα με το Τwitter και προσφέρθηκε να αγοράσει κάθε μετοχή προς 54,20 δολάρια. Διάφοροι θεωρούν ότι είναι έμμεση αναφορά στο 420 ή ένα ακόμη pot joke, όπως το ονομάζουν – όπου pot, βλέπε φούντα. Βέβαια, τέτοιες αναφορές έχει κάνει και στο παρελθόν, συγκεκριμένα στο διαβόητο tweet για την Tesla, που κανείς δεν φαίνεται να έχει ξεχάσει.

Κάηκα…

Τι να πεις: 420 Friendly 🌿

Tι να μην πεις στη Γερμανία (ούτε πουθενά αλλού στον κόσμο): Χρόνια πολλά, Αδόλφε!


 

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 04/07 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ - Ποια είναι τα πιο εξωφρενικά αιτήματα των πλουσίων της Μυκόνου; Μια concierge απαντά

Άννα Κ. / Ποια είναι τα πιο εξωφρενικά αιτήματα των πλουσίων της Μυκόνου; Μια concierge απαντά

Η Ιωάννα Μουρταράκου, γνωστή concierge των διασήμων της Μυκόνου, μιλάει με την Αννα Κόκορη για τη χλιδάτη ζωή στο νησί, τις πολλές ώρες δουλειάς και τα εξωφρενικά αιτήματα των πλουσίων επισκεπτών
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Υπάρχει η τουριστική Πλάκα, υπάρχει και η δική μας

Living / Υπάρχει η τουριστική Πλάκα, υπάρχει και η δική μας

Για κάθε σχεδόν πόλη του κόσμου, οι τουριστικοί οδηγοί χωρίζονται σε εκείνους που συγκεντρώνουν «τα Χ καλύτερα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε» και στους «ζήστε το σαν ντόπιος». Στην περίπτωση της Αθήνας, η περιοχή της Πλάκας μπαίνει σίγουρα στους πρώτους οδηγούς. Ποιος είπε όμως ότι δεν έχει να προσφέρει και στους Αθηναίους;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Gohar World: H Laila και Nadia Gohar μας καλούν να στρώσουμε σουρεαλιστικά τραπέζια

Living / Gohar World: Ένας λογαριασμός στο Instagram μας καλεί να στρώσουμε σουρεαλιστικά τραπέζια

Η Laila Gohar είναι καλλιτέχνις και το φαγητό, το εκφραστικό της μέσο. Αυτήν τη φορά συνεργάστηκε με τη ζωγράφο και γλύπτρια αδελφή της Nadia προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σύμπαν με πρωτότυπα σκεύη, πιστεύοντας ότι πρέπει να προσεγγίζουμε το στρώσιμο του τραπεζιού με την ίδια προσοχή που δίνουμε στο ντύσιμό μας. Τη ρωτήσαμε πώς εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό των αντικειμένων τους και μας περιέγραψε ένα σκηνικό που αντίκρισε στη μέση ενός σούπερ μάρκετ στην Κρήτη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ