Γεννήθηκε το πρώτο μωρό στον κόσμο με τρεις βιολογικούς γονείς

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό στον κόσμο με τρεις βιολογικούς γονείς Facebook Twitter
4

Πριν από πέντε μήνες και χωρίς να γίνει γνωστό, γεννήθηκε το πρώτο μωρό με τρεις βιολογικούς γονείς, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το περιοδικό «New Scientist».

Ο μικρός Abrahim Hassan ήρθε στον κόσμο μέσω μίας πρωτοποριακής και αμφιλεγόμενης μεθόδου τεχνητής γονιμοποίησης που κατάφερε να συνδυάσει το DNA τριών διαφορετικών ανθρώπων.

Έτσι, ο Hassan είναι το μοναδικό παιδί στην ιστορία της ανθρωπότητας που γεννήθηκε έχοντας δύο βιολογικές μητέρες και έναν πατέρα.

Η είδηση αναμένεται να διχάσει την επιστημονική κοινότητα, αφού η συγκεκριμένη μέθοδος - που έχει λάβει έγκριση μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο- έχει δεχτεί σφοδρή κριτική στο παρελθόν.

Η μέθοδος που δοκιμάστηκε με επιτυχία στον Αbrahim επιτρέπει σε γονείς που πάσχουν από σπάνιες, γενετικές ασθένειες να αποκτήσουν υγιή μωρά.

Η μητέρα του βρέφους, Ibtisam Shaban μεταφέρει το γονίδιο για το σύνδρομο Leigh –μια σπάνια γενετική ασθένεια που οδηγεί στον εκφυλισμό του νευρικού κεντρικού συστήματος: επιτίθεται στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και το οπτικό νεύρο.

Παρά το γεγονός πως η ίδια είναι υγιής, αυτή και ο σύζυγός της Mahmoud Hassan, έχασαν τα δύο πρώτα τους παιδιά λόγω του συνδρόμου Leigh και ήταν τότε που αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια του δρ. John Zhang και της ομάδας του στο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης «New Hope» στη Νέα Υόρκη.

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό στον κόσμο με τρεις βιολογικούς γονείς Facebook Twitter
Ο John Zhang μαζί με τον νεογέννητο Αbrahim

Με τη βοήθεια της πρωτοποριακής αυτής μεθόδου, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αφαιρέσουν τον πυρήνα του ωαρίου της μητέρας και στη συνέχεια να τον επανατοποθετήσουν σε ένα ξένο υγιές ωάριο. Στη συνέχεια, το ωάριο του δωρητή γονιμοποιήθηκε με το σπέρμα του πατέρα. Έπειτα, το έμβρυο τοποθετήθηκε στη μήτρα της Shaban και 9 μήνες αργότερα γεννήθηκε ο μικρός Abrahim.

Χάρη στη διαδικασία αυτή, όταν το νεογέννητο εξετάστηκε για το σύνδρομο Leigh, διαπιστώθηκε πως μόλις το 1% των μιτοχόνδριων οργανιδίων του έφεραν τη μετάλλαξη της ασθένειας.

Ο Αbrahim που είναι υγιέστατος, θα συνεχίσει να παρακολουθείτε από τους γιατρούς προκειμένου να βεβαιωθούν ότι τα επίπεδα μετάλλαξης παραμένουν ίδια.

Εντούτοις, όπως σημειώνει το «New Scientist» υπάρχει μία μικρή ανησυχία αφού την τελευταία φορά που οι εμβρυολόγοι προσπάθησαν να φέρουν στον κόσμο ένα μωρό χρησιμοποιώντας DNA τριών διαφορετικών ανθρώπων (σ.σ. τη δεκαετία του 1990), κάποια από τα βρέφη εμφάνισαν γενετικές ασθένειες και η μέθοδος απαγορεύτηκε.

Το πρόβλημα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι πιθανό να προέκυψε λόγω του ότι τα μωρά είχαν δύο ειδών μιτοχόνδρια, δηλαδή με διαφορετικό DNA.

Με στοιχεία από «New Scientist» και «Time»

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ