Για πρώτη φορά το Γαλλικό Ινστιτούτο φέρνει στην Αθήνα τον Ψηφιακό Νοέμβριο ή Novembre Numerique, όπως είναι η γαλλική του ονομασία. Πρόκειται για μια διεθνή εκδήλωση που γίνεται κάθε Νοέμβριο και ξεκίνησε από το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι πριν από τρία χρόνια. Έχει επεκταθεί στις 5 ηπείρους, ενώ συμμετέχουν πλέον πάνω από 40 χώρες, από φέτος δε και η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Σίνα 31 θα έχει τις πόρτες του ανοιχτές για όσους θέλουν να μάθουν τα πάντα γύρω από τις τελευταίες τάσεις σχετικά με τον ψηφιακό κόσμο και την ψηφιακή δημιουργία. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια, εκθέσεις, ομιλίες και workshops που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους της Σχολής.


«Φέτος θα είναι η πρώτη του έκδοση και είναι σαν μια δοκιμασία για εμάς» αναφέρει η πολιτιστική ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας, Muriel Piquet-Viaux. «Ένας πιλότος που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο ώστε να δούμε το ενδιαφέρον του κοινού και των συνεργατών μας και πώς θα μπορέσουμε να χτίσουμε μια πιο σταθερή συνεργασία με τους συνομιλητές μας εδώ. Φυσικά, θα το κάνουμε και του χρόνου τον Νοέμβρη, μάλιστα ευελπιστούμε να επεκταθεί σε διάφορους χώρους, εκτός του Ινστιτούτου. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις είναι και η "Νύχτα Ιδεών" που τώρα γίνεται ταυτόχρονα σε περίπου 160 χώρες παγκοσμίως.

 

Στόχος του Ψηφιακού Νοέμβρη είναι να προωθηθεί οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από την ψηφιακή δημιουργία, να γνωριστεί το κοινό με όλους όσους είτε την εκπροσωπούν είτε τη δημιουργούν. Η Γαλλία έχει μια εμπειρία σε αυτόν τον χώρο και φυσικά αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε στην Ελλάδα ως πολιτιστικό τμήμα της Γαλλίας, να προωθήσουμε τις ελληνογαλλικές σχέσεις και ανταλλαγές σε αυτόν τον τομέα, όπως κάνουμε και σε άλλους, να προσφέρουμε τη γνώση και να φέρουμε σε επαφή όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους του χώρου».

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει για πρώτη φορά τον Ψηφιακό Νοέμβριο στην Αθήνα
Enterre-moi, mon Amour / Θάψε με, Αγάπη μου: Διαδραστική μυθοπλασία για κινητό τηλέφωνο που μας διηγείται την ιστορία της Νουρ καθώς εγκαταλείπει τη Συρία και προσπαθεί να φτάσει στην Ευρώπη. Ο παίκτης στον ρόλο του Majd, του συζύγου της που παρέμεινε στο Homs, θα παρακολουθήσει το ταξίδι της μέσω μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων ώστε να είναι σε θέση να την βοηθήσει και να την καθοδηγήσει σε δύσκολες στιγμές. Μια σπαρακτική ιστορία που διαδραματίζεται μέσω μιας σειράς μηνυμάτων και selfies.


Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 4 Νοεμβρίου με το πρότζεκτ «Λευκή κάρτα στον Jérémie Bernaert», μια έκθεση φωτογραφίας που θα γίνει στον χώρο A-Dash και περιλαμβάνει μια σύντομη περιπλάνηση με τον δημιουργό στους δρόμους των Εξαρχείων. Θα ακολουθήσει πάρτι με DJ set από τον Yparxei Provlima Amalia και ποτά στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

 

Ο Ψηφιακός Νοέμβριος, όμως, κρύβει κι άλλες εκπλήξεις και χαρακτηρίζεται από τέσσερις λέξεις-κλειδιά: Σκέψη, Δημιουργία, Αποκωδικοποίηση, Παιχνίδι. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αλλά και σε επαγγελματίες εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τη γαλλική γλώσσα. Με επίκεντρο τη θέση της γυναίκας στο ψηφιακό σύμπαν θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από εργαστήρια ψηφιακού κώδικα γένους θηλυκού με θέμα την κωδικοποίηση, στα οποία θα συμμετέχουν 25 κορίτσια ηλικίας 10-14 ετών. Παράλληλα, στις 21 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ένα πλατό media, μια διαδραστική συζήτηση με θέμα «Ψηφιακός κόσμος χωρίς γυναίκες: Αδιανόητο και μη αποδεκτό» και ομιλητές τους Γιάννη Ριζόπουλο, Αθανασία Κατσουράκη, Μαρία Καλαφάτη και Αντώνη Παπαδόπουλο.

 

Στο ίδιο πλαίσιο θα γίνει το Editathons, οι πρώτοι μαραθώνιοι δημιουργίας εκπαιδευτικών εργαλείων που θα διεξαχθούν στην Αθήνα, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, στους οποίους καθηγητές της γαλλικής γλώσσας καλούνται να συμμετάσχουν με σκοπό να δημιουργήσουν περιεχόμενο ψυχαγωγικού χαρακτήρα για την πλατφόρμα IFprofs-Grece. Επιπλέον, κάθε Παρασκευή θα προσφέρεται δωρεάν ένα ειδικό τμήμα που θα μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε από κοντά πώς γίνεται ένα μάθημα γαλλικών εξ αποστάσεως, μέσω του υπολογιστή, χωρίς να χάνεται χρόνος στις μετακινήσεις.

 

Από τις πιο ενδιαφέρουσες ατραξιόν του Ψηφιακού Νοεμβρίου είναι το «S' il vous Play!», μια έκθεση αφιερωμένη στο γαλλικό ανεξάρτητο βιντεοπαιχνίδι και στους δημιουργούς του, που θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 30 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιό της θα διοργανώνονται εργαστήρια κάθε απόγευμα από τον ιστορικό και δημοσιογράφο βιντεοπαιχνιδιών Christophe Caporilli. Τέλος, για τρεις ημέρες, από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου, θα προβάλλονται VR ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικής κληρονομιάς με ελεύθερη είσοδο. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τι σημαίνει να εισβάλεις κυριολεκτικά σε ένα φιλμ εικονικής πραγματικότητας, παίζοντας έναν ρόλο, ή να βιώνεις έναν πίνακα του Claude Monet. «Θα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία» τονίζει η Muriel Piquet-Viaux. Να σημειώσουμε εδώ ότι θα υπάρχει ελληνική μετάφραση από τα γαλλικά σε όλες τις δράσεις, ενώ στις ταινίες VR, όπου δεν υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι, θα υπάρχουν αγγλικοί.

 

O Ψηφιακός Νοέμβριος θα κλείσει όπως αρμόζει σε μια τέτοια διοργάνωση, με ένα μεγάλο πάρτι στις 28 Νοεμβρίου στο Gazarte, στον Κεραμεικό, όπου τη μουσική θα επιλέγει η Olga Kouklaki.

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει για πρώτη φορά τον Ψηφιακό Νοέμβριο στην Αθήνα
Olga Kouklaki. Φωτο: Yves Botalico


Info

1η έκδοση του Ψηφιακού Νοεμβρίου

Μια πρόταση του Institut français (Παρίσι)

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Σίνα 31

Είσοδος ελεύθερη

 

Πρόγραμμα δράσεων

04/11/2019, 19.00 | Οι Δευτέρες είναι (P) arty!: Λευκή κάρτα στον Jérémie Bernaert

02, 09, 16 & 23/11/2019 | Εργαστήρια ψηφιακού κώδικα γένους θηλυκού

21/11/2019, 19.00 | Πλατό media: Ψηφιακός κόσμος χωρίς γυναίκες: αδιανόητο και μη αποδεκτό

04, 09 & 23/11/2019 | Éditathons: Οι πρώτοι μαραθώνιοι δημιουργίας εκπαιδευτικών εργαλείων

Κάθε Παρασκευή του Νοεμβρίου, 16.00 με 18.00 | Μαθήματα Γαλλικών εξ αποστάσεως

05-30/11/2019 | S'il vous PLAY, τα ανεξάρτητα βιντεοπαιχνίδια σε έκθεση!

21/11/2019, 11.00 │ Στρογγυλή τράπεζα: Νέα εικονική και αυξημένη πραγματικότητα: τάσεις, εφαρμογές και ανάπτυξη για τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση

21-23/11/2019 │ Έκθεση: Εικονική πραγματικότητα ή κατάδυση σε εικονικούς κόσμους με άπειρες δυνατότητες.

28/11/2019 │ Dj set Olga Kouklaki στο Gazarte

 

Περισσότερα για το πλήρες πρόγραμμα του Ψηφιακού Νοέμβριου στο www.ifg.gr