FightHoax: Το ελληνικό «όπλο» κατά των fake news παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο

FightHoax: Το ελληνικό «όπλο» κατά των fake news παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο Facebook Twitter
0

To δικό του «όπλο» στον πόλεμο κατά των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, το πρόγραμμα FightHoax, παρουσίασε σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη συμμετοχή πολιτικών και ειδικών, ο φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βαλεντίνος Τζέκας.


Πρόκειται για έναν αλγόριθμο που υπόσχεται ότι κρίνει με ακρίβεια 89% αν αυτό που διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια ή ψευδής είδηση (hoax/fake news).

H συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο επικεντρώθηκε στον τρόπο που μπορεί η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, με αφορμή και την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, που οδήγησε στην ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.


Όπως δήλωσε ο 20χρονος φοιτητής στο AΠΕ-ΜΠΕ, παρουσίασε στο Eυρωκοινοβούλιο τη δεύτερη έκδοση του FightHoax, που θα είναι διαθέσιμη σε μια εβδομάδα και γνώρισε θετική υποδοχή.


«Όλοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο με τεχνικό τρόπο, εμείς προσπαθούμε με μια πιο ανθρώπινη οπτική γωνία, ενισχύοντας την κριτική σκέψη του χρήστη, ταυτόχρονα» υπογράμμισε.


Σε ό,τι αφορά την δεύτερη έκδοση του FightHoax, που έρχεται ενάμιση χρόνο μετά την παρουσίαση του προγράμματος, τόνισε ότι «εάν η πρώτη έκδοση ήταν κατσαβίδι, η δεύτερη είναι ελβετικός σουγιάς». Η ομάδα του FightHoax είναι πιο δυνατή, καθώς απαρτίζεται πλέον, από άλλα δύο άτομα, εκτός του ιδρυτή Βαλεντίνου Τζέκα. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ιδρυθεί και επίσημα η εταιρεία.


Tι μπορεί να κάνει το FighHoax 2.0


Μεταξύ άλλων, το FightHoax κρίνει, αν το άρθρο είναι άρθρο γνώμης, αν περιέχει τίτλο για να σε οδηγήσει να κάνεις κλικ (clickbait), εάν η γλώσσα προπαγανδιστική που έχει σκοπό να σε επηρεάσει ή ποιοτικά φτωχή.

Ακόμη, έχει τη δυνατότητα να αναλύσει το παρελθόν του συγγραφέα, δίνοντας πληροφορίες για τους ιστότοπους όπου έχει δημοσιεύσει, ενώ παραθέτει άρθρα από διαφορετικές πηγές και πολιτικές απόψεις για ίδιο θέμα για να μπορέσει ο αναγνώστης να σχηματίσει σφαιρική άποψη.

Τέλος, αναλύει το ιστορικό της πηγής, ποιος την έχει ιδρύσει, πόσα άτομα απασχολεί, αν έχει κάποια βραβεία και παρουσιάζει διάφορα γραφήματα ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να εξερευνήσει το θέμα και πιο οπτικά.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΥΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Τech & Science / Νέα μελέτη αποκαλύπτει πιθανούς λόγους για τα χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική των μαύρων γυναικών

Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από χιλιάδες ασθενείς διαφόρων φυλετικών προελεύσεων, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε μαύρες γυναίκες
THE LIFO TEAM
ARTEMIS II ΓΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΡΑΤΗΡΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Τech & Science / Artemis II: Επιστρέφουν στη Γη - Ο συγκινητικός λόγος που ονόμασαν «Carroll» έναν νέο σεληνιακό κρατήρα

Τα πρώτα λόγια όταν αποκαταστάθηκε η επαφή με τη NASA - Η αποστολή Artemis II ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο 11 Απριλίου 2026
THE LIFO TEAM
ΣΕΛΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ NASA ARTEMIS II

Τech & Science / Σελήνη: Φωτογραφία της NASA με την «ορατή πλευρά» της - Έρχεται ρεκόρ απόστασης από τη Γη

Το πλησιέστερο σημείο προσέγγισης θα πραγματοποιηθεί κατά την έκτη ημέρα της αποστολής - Το Orion, με τους τέσσερις αστροναύτες, εισήλθε στη σφαίρα βαρυτικής επιρροής της Σελήνης
THE LIFO TEAM
ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Τech & Science / Έρευνα: Η εργασία από το σπίτι συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας

Όταν και οι δύο σύντροφοι εργάζονται τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα από το σπίτι, οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 0,32 περισσότερα παιδιά, ενώ στις ΗΠΑ η αύξηση φτάνει τα 0,45 παιδιά ανά γυναίκα
THE LIFO TEAM