FightHoax: Το ελληνικό «όπλο» κατά των fake news παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο

FightHoax: Το ελληνικό «όπλο» κατά των fake news παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο Facebook Twitter
0

To δικό του «όπλο» στον πόλεμο κατά των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, το πρόγραμμα FightHoax, παρουσίασε σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη συμμετοχή πολιτικών και ειδικών, ο φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βαλεντίνος Τζέκας.


Πρόκειται για έναν αλγόριθμο που υπόσχεται ότι κρίνει με ακρίβεια 89% αν αυτό που διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια ή ψευδής είδηση (hoax/fake news).

H συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο επικεντρώθηκε στον τρόπο που μπορεί η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, με αφορμή και την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, που οδήγησε στην ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.


Όπως δήλωσε ο 20χρονος φοιτητής στο AΠΕ-ΜΠΕ, παρουσίασε στο Eυρωκοινοβούλιο τη δεύτερη έκδοση του FightHoax, που θα είναι διαθέσιμη σε μια εβδομάδα και γνώρισε θετική υποδοχή.


«Όλοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο με τεχνικό τρόπο, εμείς προσπαθούμε με μια πιο ανθρώπινη οπτική γωνία, ενισχύοντας την κριτική σκέψη του χρήστη, ταυτόχρονα» υπογράμμισε.


Σε ό,τι αφορά την δεύτερη έκδοση του FightHoax, που έρχεται ενάμιση χρόνο μετά την παρουσίαση του προγράμματος, τόνισε ότι «εάν η πρώτη έκδοση ήταν κατσαβίδι, η δεύτερη είναι ελβετικός σουγιάς». Η ομάδα του FightHoax είναι πιο δυνατή, καθώς απαρτίζεται πλέον, από άλλα δύο άτομα, εκτός του ιδρυτή Βαλεντίνου Τζέκα. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ιδρυθεί και επίσημα η εταιρεία.


Tι μπορεί να κάνει το FighHoax 2.0


Μεταξύ άλλων, το FightHoax κρίνει, αν το άρθρο είναι άρθρο γνώμης, αν περιέχει τίτλο για να σε οδηγήσει να κάνεις κλικ (clickbait), εάν η γλώσσα προπαγανδιστική που έχει σκοπό να σε επηρεάσει ή ποιοτικά φτωχή.

Ακόμη, έχει τη δυνατότητα να αναλύσει το παρελθόν του συγγραφέα, δίνοντας πληροφορίες για τους ιστότοπους όπου έχει δημοσιεύσει, ενώ παραθέτει άρθρα από διαφορετικές πηγές και πολιτικές απόψεις για ίδιο θέμα για να μπορέσει ο αναγνώστης να σχηματίσει σφαιρική άποψη.

Τέλος, αναλύει το ιστορικό της πηγής, ποιος την έχει ιδρύσει, πόσα άτομα απασχολεί, αν έχει κάποια βραβεία και παρουσιάζει διάφορα γραφήματα ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να εξερευνήσει το θέμα και πιο οπτικά.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

OPENAI ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΗΠΑ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Τech & Science / OpenAI τροποποιεί τη συμφωνία με το Πεντάγωνο μετά τις αντιδράσεις – «Έμοιαζε ευκαιριακή και πρόχειρη», λέει ο Σαμ Άλτμαν

Περίπου 900 εργαζόμενοι των OpenAI και Google κάλεσαν, μέσω ανοιχτής επιστολής, τις διοικήσεις των εταιρειών να απορρίψουν οποιαδήποτε συνεργασία που θα οδηγούσε σε μαζική παρακολούθηση ή σε αυτόνομα οπλικά συστήματα χωρίς ανθρώπινο έλεγχο
THE LIFO TEAM
CLAUDE ANTHROPIC ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Τech & Science / Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε το Claude στην επίθεση κατά του Ιράν, παρά την απαγόρευση Τραμπ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το Claude για ανάλυση πληροφοριών, αλλά και για την επιλογή στόχων και την προσομοίωση επιχειρήσεων στο πεδίο μάχης
THE LIFO TEAM
ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

Τech & Science / Εξέταση αίματος μπορεί να εκτιμήσει τον κίνδυνο θανάτου σε ηλικιωμένους

Ένα απλό αιματολογικό τεστ μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ποιοι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να ζήσουν μόνο για λίγα ακόμη χρόνια, καθώς μικρά μόρια RNA στο αίμα φαίνεται να προβλέπουν με ακρίβεια τη διάρκεια ζωής τους
THE LIFO TEAM