FightHoax: Το ελληνικό «όπλο» κατά των fake news παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο

FightHoax: Το ελληνικό «όπλο» κατά των fake news παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο Facebook Twitter
0

To δικό του «όπλο» στον πόλεμο κατά των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, το πρόγραμμα FightHoax, παρουσίασε σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη συμμετοχή πολιτικών και ειδικών, ο φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βαλεντίνος Τζέκας.


Πρόκειται για έναν αλγόριθμο που υπόσχεται ότι κρίνει με ακρίβεια 89% αν αυτό που διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια ή ψευδής είδηση (hoax/fake news).

H συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο επικεντρώθηκε στον τρόπο που μπορεί η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, με αφορμή και την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, που οδήγησε στην ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.


Όπως δήλωσε ο 20χρονος φοιτητής στο AΠΕ-ΜΠΕ, παρουσίασε στο Eυρωκοινοβούλιο τη δεύτερη έκδοση του FightHoax, που θα είναι διαθέσιμη σε μια εβδομάδα και γνώρισε θετική υποδοχή.


«Όλοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο με τεχνικό τρόπο, εμείς προσπαθούμε με μια πιο ανθρώπινη οπτική γωνία, ενισχύοντας την κριτική σκέψη του χρήστη, ταυτόχρονα» υπογράμμισε.


Σε ό,τι αφορά την δεύτερη έκδοση του FightHoax, που έρχεται ενάμιση χρόνο μετά την παρουσίαση του προγράμματος, τόνισε ότι «εάν η πρώτη έκδοση ήταν κατσαβίδι, η δεύτερη είναι ελβετικός σουγιάς». Η ομάδα του FightHoax είναι πιο δυνατή, καθώς απαρτίζεται πλέον, από άλλα δύο άτομα, εκτός του ιδρυτή Βαλεντίνου Τζέκα. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ιδρυθεί και επίσημα η εταιρεία.


Tι μπορεί να κάνει το FighHoax 2.0


Μεταξύ άλλων, το FightHoax κρίνει, αν το άρθρο είναι άρθρο γνώμης, αν περιέχει τίτλο για να σε οδηγήσει να κάνεις κλικ (clickbait), εάν η γλώσσα προπαγανδιστική που έχει σκοπό να σε επηρεάσει ή ποιοτικά φτωχή.

Ακόμη, έχει τη δυνατότητα να αναλύσει το παρελθόν του συγγραφέα, δίνοντας πληροφορίες για τους ιστότοπους όπου έχει δημοσιεύσει, ενώ παραθέτει άρθρα από διαφορετικές πηγές και πολιτικές απόψεις για ίδιο θέμα για να μπορέσει ο αναγνώστης να σχηματίσει σφαιρική άποψη.

Τέλος, αναλύει το ιστορικό της πηγής, ποιος την έχει ιδρύσει, πόσα άτομα απασχολεί, αν έχει κάποια βραβεία και παρουσιάζει διάφορα γραφήματα ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να εξερευνήσει το θέμα και πιο οπτικά.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΟΥΤΑ

Τech & Science / Smoothie, χυμός ή ολόκληρο φρούτο; Ο υγιεινότερος τρόπος να καταλώνετε τους καρπούς της φύσης

Τα φρούτα αποτελούν βασικό συστατικό κάθε υγιεινής διατροφής, αλλά ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνονται έχει εξίσου μεγάλη σημασία με το αν δεν καταναλώνονται καθόλου
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΛΑΔΙ ΛΙΠΟΣ

Τech & Science / Λιγότερο λάδι, ίδια τραγανότητα: Nέα τεχνική μειώνει το λίπος στις τηγανητές πατάτες

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο υγιεινή εναλλακτική για δημοφιλή τηγανητά τρόφιμα, χωρίς να αλλάζει η εμπειρία του καταναλωτή
THE LIFO TEAM
Apple και Google προωθούν εφαρμογές AI που «γδύνουν» φωτογραφίες ανθρώπων, σύμφωνα με έκθεση

Τech & Science / Apple και Google προωθούν εφαρμογές AI που «γδύνουν» φωτογραφίες ανθρώπων, σύμφωνα με έκθεση

Νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι η Apple και η Google συνεχίζουν να φιλοξενούν και να προωθούν εφαρμογές που μπορούν να «γδύνουν» ψηφιακά πραγματικά πρόσωπα, παρότι αυτό απαγορεύεται ρητά από τις πολιτικές τους
THE LIFO TEAM