FDA: Πράσινο φως για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους

FDA: Πράσινο φως για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους Facebook Twitter
Εγκρίθηκε η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούν στο εξής να λαμβάνουν τρίτη δόση των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19 προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία τους έναντι της νόσου, ανακοίνωσε ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA).

«Η χώρα έχει εισέλθει σε ακόμη ένα νέο κύμα της πανδημίας» και ο FDA «έχει επίγνωση του γεγονότος ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν βαριά μορφή της ασθένειας», ανέφερε η μεταβατική επικεφαλής του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων, η Τζάνετ Γούντκοκ.

Στις ΗΠΑ έχουν λάβει μέχρι σήμερα άδεια επείγουσας χρήσης και χορηγούνται τα εμβόλια των Moderna, Pfizer/BioNTech (δύο δόσεις) και Johnson & Johnson (μονοδοσικό).

Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει χθες στους δημοσιογράφους η  Ροσέλ Βαλένσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).


«Νέα στοιχεία καταδεικνύουν πως συγκεκριμένοι άνθρωποι με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό, όπως άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις και καρκινοπαθείς, ίσως δεν έχουν επαρκές ανοσοποιητικό σύστημα που θα ανταποκριθεί σε μόνο δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid» είχε αναφέρει η ίδια, προσθέτοντας: «Για να είμαι σαφής, πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό πληθυσμού. Εκτιμούμε πως είναι λιγότερο από 3% ενηλίκων». 

Μάλιστα, επικαλέστηκε μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine που έδειξε πως οι ανοσοκατασταλμένοι παράγουν περισσότερα αντισώματα για να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό μετά από μια ενισχυτική δόση εμβολίου mRNA. 

Κόντρα στην έκκληση του ΠΟΥ για μορατόριουμ


Μερικές ακόμη χώρες, κυρίως το Ισραήλ, η Γερμανία και η Χιλή, έχουν αρχίσει ήδη ή σχεδιάζουν να αρχίσουν σύντομα να χορηγούν τρίτη δόση εμβολίων στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού εγείρει κίνδυνο η υγειονομική κρίση να αναζωπυρωθεί.

Οι χώρες αυτές αψηφούν την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να υπάρξει μορατόριουμ στη χορήγηση τρίτων δόσεων ως τουλάχιστον τα τέλη του Σεπτεμβρίου ώστε να μπορέσουν να διανεμηθούν μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων σε χώρες όπου η εκστρατεία ανοσοποίησης δεν έχει προχωρήσει.

Η επιστημονική κοινότητα παραμένει στο μεταξύ ακόμη διχασμένη όσον αφορά την αξία της αναμνηστικής, ή ενισχυτικής, τρίτης δόσης των εμβολίων για την COVID-19 σε όσους δεν έχουν συννοσηρότητες ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα του στις ΗΠΑ έχουν επανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου, κάτι που αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Tι είναι τελικά μια επίθεση DDOS;

Tech & Science / Explainer: Tι είναι τελικά μια κυβερνοεπίθεση DDoS;

Ο Ελληνολιβανέζος Αλεξάντερ Σίνο, υπεύθυνος υπηρεσιών Microsoft στην BlueVoyant και ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, εξηγεί τι ακριβώς είναι μια κυβερνοεπίθεση όπως αυτή που χτύπησε την τράπεζα θεμάτων, και ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται από πίσω.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ