To Facebook «μπλόκαρε» χρήστες επειδή πόσταραν εικόνα με αλυσοδεμένους Αβορίγινες

To Facebook «μπλόκαρε» χρήστες επειδή πόσταραν εικόνα με αλυσοδεμένους Αβορίγινες Facebook Twitter
EPA
0

Το Facebook μπλόκαρε και σε κάποιες περιπτώσεις απέκλεισε χρήστες που προσπάθησαν να αναρτήσουν δημοσίευμα τού Guardian με μια σκληρή εικόνα αλυσοδεμένων αβορίγινων.

Το Σάββατο, ο Guardian Αυστραλίας είχε αποκαλύψει πως το Facebook απολογήθηκε επειδή από λάθος εμπόδισε έναν Αυστραλό χρήστη να ποστάρει τη φωτογραφία αυτή από το 1890. Η ανάρτηση τού χρήστη είχε στόχο να καταρρίψει τον ισχυρισμό του Αυστραλού πρωθυπουργου Σκοτ Μόρισον πως δεν υπήρχε σκλαβιά στη χώρα - σχόλιο που ο ίδιος ανακάλεσε μια μέρα αργότερα.

Το Facebook τότε αφαίρεσε τη φωτογραφία των αλυσοδεμένων Αβορίγινων με το πρόσχημα του «γυμνού περιεχομένου».

To Facebook «μπλόκαρε» χρήστες επειδή πόσταραν εικόνα με αλυσοδεμένους Αβορίγινες Facebook Twitter
Η φωτογραφία που περιελάμβανε το δημοσίευμα του Guardian (State Library of Western Australia/Guardian)

Η ανάρτηση «κατέβηκε», ο λογαριασμός του χρήστη μπλοκαρίστηκε, με το Facebook να προφασίζεται πως η φωτογραφία περιλάμβανε γυμνό, παραβιάζοντας τους κανόνες του μέσου.

Όταν ο Guardian Australia απηύθυνε ερώτηση στο Facebook για το αν η φωτογραφία εσφαλμένα επισημάνθηκε ως ακατάλληλη, το Facebook αναγνώρισε την παρανόηση, ζήτησε συγγνώμη στον χρήση και επανεμφάνισε το ποστ.

«Ζητούμε συγγνώμη για αυτό το λάθος» ανέφερε εκπρόσωπος του μέσου, λέγοντας πως η φωτογραφία αφαιρέθηκε εσφαλμένα από το αυτοματοποιημένο σύστημα.

Παρόλα αυτά, δεκάδες αναγνώστες του Guardian -μεταξύ αυτών και ο χρήστης που πρώτος ανέβασε τη φωτογραφία- ανέφεραν πως στη συνέχεια, όταν προσπάθησαν να ποστάρουν το ίδιο δημοσίευμα στα προφίλ τους, δεν τα κατάφεραν, λαμβάνοντας το μήνυμα πως παραβίαζαν τους κανονισμούς της πλατφόρμας.

Μάλιστα, σε αρκετούς χρήστες επιβλήθηκε μπαν 30 ημερών, επειδή επιχείρησαν να αναρτήσουν το συγκεκριμένο άρθρο.


Μετά από πλήθος παρεμβάσεων από τους υπευθύνους της εφημερίδας, τελικά το μέσο κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψε την απρόσκοπτη ανάρτηση του άρθρου το απόγευμα της Δευτέρας.

Πολλοί χρήστες στηλίτευσαν πάντως τα γρήγορα αντανακλαστικά τού Facebook στη λογοκρισία περιοχομένου που κρίνει πως περιέχει γυμνό και την απροθυμία παρέμβασης στα εμπρηστικά ποστ του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Cory Doctoro τόνισε στο Twitter πως, όπως αποδείχτηκε, το Facebook δεν μπορεί να κάνει διαχείριση μεγάλης κλίμακας, με αποτέλεσμα το άνισα κατανεμημένο και υπερβολικό μπλοκ να στρέφεται ενάντια σε μειονότητες (εργαζόμενους στο χώρο του σεξ, queer, μαύρους).

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Η ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance υπέγραψε συμφωνίες για να αποφύγει την απαγόρευση στις ΗΠΑ

Τech & Science / TikTok: Η ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance υπέγραψε συμφωνίες για να αποφύγει την απαγόρευση στις ΗΠΑ

Σε υπόμνημα, το TikTok ανέφερε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει σε «πάνω από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς να συνεχίσουν να ανακαλύπτουν έναν κόσμο ατελείωτων δυνατοτήτων ως μέρος μιας ζωτικής παγκόσμιας κοινότητας»
THE LIFO TEAM
Ενυδάτωση: Αρκούν τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες;

Τech & Science / Ενυδάτωση: Αρκούν τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες;

Οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι η αφυδάτωση συχνά περνά απαρατήρητη τον χειμώνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κόπωσης, πνευματικής θολούρας και πιο σοβαρών προβλημάτων στα νεφρά
THE LIFO TEAM