«Έξυπνο» κουτάλι υπόσχεται να βοηθήσει ασθενείς με άνοια που χάνουν τη γεύση τους

Πώς ένα κουτάλι υπόσχεται να βοηθήσει τους ασθενείς με άνοια που χάνουν τη γεύση τους Facebook Twitter
Tasty Spoon™ / Φωτ.: University of Sheffield
0

Ένα κουτάλι, σχεδιασμένο να ενισχύει τη γεύση του φαγητού για τους ασθενείς με άνοια που χάνουν τη γεύση τους, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των υψηλών επιπέδων υποσιτισμού. 

Το Tasty Spoon™ είναι ένα πρωτοποριακό τεχνολογικό βοήθημα, το οποίο αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του Ερευνητικού Κέντρου Προηγμένης Παραγωγής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ (AMRC), για να βοηθήσει τους ανθρώπους που βιώνουν απώλεια γεύσης ως σύμπτωμα της νευρολογικής πάθησης προκειμένου να διατηρήσουν ένα επίπεδο υγιεινής διατροφής.  

Η άνοια μπορεί να προκαλέσει μείωση της λειτουργίας των γευστικών κάλυκων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να μην καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες των σωστών τροφίμων ή να καταναλώνουν περισσότερο αλάτι και ζάχαρη για να αντισταθμίσουν την απώλεια γεύσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα υποσιτισμού ή σε αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφροπάθειας. 

«Η απώλεια της γεύσης μπορεί να αφαιρέσει την απόλαυση του φαγητού, γεγονός που επηρεάζει την ευημερία των ασθενών, καθώς το φαγητό παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας» εξήγησε ο Δρ Κρίστιαν Μόργκνερ, από τη Σχολή Διοίκησης και το Ινστιτούτο Healthy Lifespan του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και επικεφαλής της ανάπτυξης του Tasty Spoon™.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε ασθενείς που ζουν μόνοι τους ή σε δημόσιους οίκους ευγηρίας με πιο γενικευμένη διατροφή. Σε μια ειλικρινή αποκάλυψη, ένα άτομο μοιράστηκε ότι έτρωγε μόνο τοστ τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς γι' αυτόν δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα τοστ και σε ψητό κρέας» εξήγησε.

Ο Δρ Κρίστιαν Μόργκνερ είναι λέκτορας στον τομέα των δημιουργικών τεχνολογιών και εργάζεται τα τελευταία 15 χρόνια στον τομέα της μελέτης της άνοιας και των έξυπνων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Το πρωτοποριακό του τεχνολογικό βοήθημα χρησιμοποιεί ηλεκτροδιέγερση για να ενισχύσει τη γεύση σε ασθενείς με μειωμένους γευστικούς κάλυκες. Η επαναφορτιζόμενη συσκευή μοιάζει με παραδοσιακό κουτάλι και είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί χωρίς βοήθεια. Καθαρίζεται εύκολα, είναι επαναφορτιζόμενη- και οι ερευνητές εξετάζουν τους φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της.

«Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια και ο αριθμός αυτός πρόκειται να τριπλασιαστεί τα επόμενα 20-25 χρόνια, οπότε η υποστήριξη των ατόμων με άνοια για την υγεία τους και η ενίσχυση της ευεξίας και της ποιότητας ζωής τους θα γίνει μια ολοένα αυξανόμενη πρόκληση» εξηγεί ο Κρίστιαν Μόργκνερ. 

Με πληροφορίες από University of Sheffield 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Το σύστημα STAR (Sperm Track and Recovery) και αντλεί την έμπνευσή του από παρόμοιες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστροφυσικοί για την ανίχνευση νέων άστρων ή πλανητών μέσω τεχνητής νοημοσύνης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Τech & Science / Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Οι προσπάθειες ενσωμάτωσης του Apple Intelligence δεν έχουν ακόμη αποδώσει - Η Apple βρίσκεται «ουσιαστικά τρία χρόνια πίσω» στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου φωνητικού βοηθού, επισημαίνουν αναλυτές
LIFO NEWSROOM
Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Τech & Science / Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι, χρησιμοποιώντας mRNA, κατάφεραν να «ξεγελάσουν» τον ιό ώστε να βγει από την κρυψώνα του – ένα κρίσιμο βήμα για την πλήρη εξάλειψή του από τον οργανισμό
LIFO NEWSROOM
Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει

Τech & Science / Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει

Η εταιρεία φιλοδοξεί να δημιουργήσει, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σεληνιακές υποδομές ικανές να υποστηρίξουν 1.000 κατοίκους και να υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες
LIFO NEWSROOM