«Έξυπνο» κουτάλι υπόσχεται να βοηθήσει ασθενείς με άνοια που χάνουν τη γεύση τους

Πώς ένα κουτάλι υπόσχεται να βοηθήσει τους ασθενείς με άνοια που χάνουν τη γεύση τους Facebook Twitter
Tasty Spoon™ / Φωτ.: University of Sheffield
0

Ένα κουτάλι, σχεδιασμένο να ενισχύει τη γεύση του φαγητού για τους ασθενείς με άνοια που χάνουν τη γεύση τους, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των υψηλών επιπέδων υποσιτισμού. 

Το Tasty Spoon™ είναι ένα πρωτοποριακό τεχνολογικό βοήθημα, το οποίο αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του Ερευνητικού Κέντρου Προηγμένης Παραγωγής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ (AMRC), για να βοηθήσει τους ανθρώπους που βιώνουν απώλεια γεύσης ως σύμπτωμα της νευρολογικής πάθησης προκειμένου να διατηρήσουν ένα επίπεδο υγιεινής διατροφής.  

Η άνοια μπορεί να προκαλέσει μείωση της λειτουργίας των γευστικών κάλυκων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να μην καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες των σωστών τροφίμων ή να καταναλώνουν περισσότερο αλάτι και ζάχαρη για να αντισταθμίσουν την απώλεια γεύσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα υποσιτισμού ή σε αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφροπάθειας. 

«Η απώλεια της γεύσης μπορεί να αφαιρέσει την απόλαυση του φαγητού, γεγονός που επηρεάζει την ευημερία των ασθενών, καθώς το φαγητό παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας» εξήγησε ο Δρ Κρίστιαν Μόργκνερ, από τη Σχολή Διοίκησης και το Ινστιτούτο Healthy Lifespan του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και επικεφαλής της ανάπτυξης του Tasty Spoon™.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε ασθενείς που ζουν μόνοι τους ή σε δημόσιους οίκους ευγηρίας με πιο γενικευμένη διατροφή. Σε μια ειλικρινή αποκάλυψη, ένα άτομο μοιράστηκε ότι έτρωγε μόνο τοστ τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς γι' αυτόν δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα τοστ και σε ψητό κρέας» εξήγησε.

Ο Δρ Κρίστιαν Μόργκνερ είναι λέκτορας στον τομέα των δημιουργικών τεχνολογιών και εργάζεται τα τελευταία 15 χρόνια στον τομέα της μελέτης της άνοιας και των έξυπνων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Το πρωτοποριακό του τεχνολογικό βοήθημα χρησιμοποιεί ηλεκτροδιέγερση για να ενισχύσει τη γεύση σε ασθενείς με μειωμένους γευστικούς κάλυκες. Η επαναφορτιζόμενη συσκευή μοιάζει με παραδοσιακό κουτάλι και είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί χωρίς βοήθεια. Καθαρίζεται εύκολα, είναι επαναφορτιζόμενη- και οι ερευνητές εξετάζουν τους φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της.

«Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια και ο αριθμός αυτός πρόκειται να τριπλασιαστεί τα επόμενα 20-25 χρόνια, οπότε η υποστήριξη των ατόμων με άνοια για την υγεία τους και η ενίσχυση της ευεξίας και της ποιότητας ζωής τους θα γίνει μια ολοένα αυξανόμενη πρόκληση» εξηγεί ο Κρίστιαν Μόργκνερ. 

Με πληροφορίες από University of Sheffield 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ