Έτοιμοι για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής οι δέκα έλληνες φοιτητές του ΠΑΜΑΚ και του ΑΠΘ

Έτοιμοι για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής οι δέκα έλληνες φοιτητές του ΠΑΜΑΚ και του ΑΠΘ Facebook Twitter
0


«Το ελληνικό μυαλό μπορεί να καταφέρει τα πάντα» λέει ο προπονητής της αγωνιστικής ομάδας της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) Γιώργος Ζερβόπουλος, ο οποίος τοποθετεί ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τους 10 φοιτητές, που ετοιμάζουν βαλίτσες για την Κόστα Ρίκα και την Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad – WRO)του 2017.


Πόσο ψηλά μπορεί να τεθεί ο πήχης για την ελληνική ομάδα σε μία διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν 22.000 ομάδες από 60 χώρες;


«Η στρατηγική που ακολουθούμε είναι το δυνατό μας σημείο, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν καλύτερα τα μέσα που έχουμε», λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ζερβόπουλος και διαβεβαιώνει πως «στόχος για την ομάδα μας είναι η πρόκριση στην τελική φάση του διαγωνισμού, δηλαδή στους 16 επικρατέστερους».


«Κι αν οι ομάδες, τις οποίες ανταγωνιζόμαστε είναι πολλές και με μεγάλο budget και εμπειρία από πίσω, εμείς έχουμε δείξει στη μέχρι τώρα πορεία μας ότι το ελληνικό μυαλό μπορεί να καταφέρει τα πάντα», εξηγεί, προσθέτοντας ότι «έχει μεγάλη διαφορά να έχεις από πίσω σου εξ αρχής μεγάλες εταιρείες να σε στηρίζουν οικονομικά και να σου προσφέρουν καθοδήγηση, ακόμα και εκπαίδευση, από το να κάνεις κάτι με πενιχρά μέσα, με την ελπίδα να ενδιαφερθεί κάποιος μόλις πετύχεις κάποια διάκριση».


Την αγωνιστική ομάδα της Ακαδημίας αποτελούν φοιτητές του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ, καθώς και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων, Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Ιατρικής. «Μία ομάδα μπορεί να ανέβει πολύ ψηλά αν λειτουργεί σωστά, μπορεί όμως και να αποτύχει αν δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της. Πρέπει επίσης να γίνεται σωστή διαχείριση πόρων και ικανοτήτων. Ευτυχώς για εμάς, νομίζω ότι δεθήκαμε γρήγορα και έχουμε βρει τον τρόπο να είμαστε πραγματικά παραγωγικοί», λέει ο κ. Ζερβόπουλος, δίχως να παραγνωρίζει πως «το μετά είναι και το πιο σημαντικό, καθώς η ομάδα αυτή δεν έχει δημιουργηθεί με τους διαγωνισμούς να είναι αυτοσκοπός».


«Μετά την Ολυμπιάδα θα γίνει ο απολογισμός μας, θα δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε και τι μπορεί να γίνει καλύτερο, αλλά από εκεί συνεχίζουμε με τα project που υπάρχουν και σκοπός αυτών των project είναι να βρουν τελικά στην αγορά», διευκρινίζει, γνωστοποιώντας πως ήδη υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις προς συζήτηση αν και «για να φτάσουμε στο τελικό προϊόν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που έχουμε θα αξιοποιηθεί σωστά».


Κι αν η εκπαιδευτική ρομποτική έχει μπει πια για τα καλά στα ελληνικά σχολεία, η συνεισφορά της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στον κλάδο δεν περιορίζεται στο κομμάτι αυτό. «Στην Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μπορούμε να δούμε αρκετά παραδείγματα, κυρίως στο κομμάτι της Κοινωνικής Ρομποτικής, όπως η "Μαργαρίτα" που βραβεύτηκε ως η καλύτερη τεχνολογία στην Ευρώπη, αλλά και διάφορα ακόμα καινοτόμα ρομπότ, που έχουν δημιουργηθεί και έχουν πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο κομμάτι της ρομποτικής. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλα 2 μεγάλα project τα οποία έχουμε ξεκινήσει και με σκοπό να παρουσιαστούν στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2018», αναφέρει ο κ.Ζερβόπουλος.
Πόσοι, όμως, θα μείνουν τελικά στην Ελλάδα για να χαράξουν τους νέους δρόμους της καινοτομίας και της εξέλιξης; «Ενθαρρύνουμε τους φοιτητές της Ακαδημίας Ρομποτικής αλλά και τον οποιονδήποτε, να προσπαθήσει να διαπρέψει στην Ελλάδα», διαβεβαιώνει ο κ. Ζερβόπουλος, αν και παραδέχεται πως «οι διευκολύνσεις που θα βρει κάποιος στο εξωτερικό είναι αξιοζήλευτες και αποτελούν μεγάλο πειρασμό».


«Ευχή όλων μας είναι νομίζω να ζούμε σε μία Ελλάδα που να μπορεί να στηρίξει την καινοτομία και την εξέλιξη. Αν και αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνεχίζουμε να προσπαθούμε με τα τωρινά δεδομένα προσπερνώντας ό,τι δυσκολίες υπάρχουν», καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα χάπι απώλειας βάρους: Κλινική δοκιμή δείχνει μείωση έως 12% του σωματικού βάρους

Τech & Science / Νέο χάπι απώλειας βάρους: Κλινική δοκιμή δείχνει μείωση έως 12% του σωματικού βάρους

Η Eli Lilly ανακοίνωσε ότι το νέο χάπι απώλειας βάρους orforglipron βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν κατά μέσο όρο 12% του σωματικού τους βάρους σε 72 εβδομάδες, με παράλληλα οφέλη στην υγεία.
LIFO NEWSROOM
Ψύχωση με την τεχνητή νοημοσύνη: Πώς το ChatGPT οδηγεί χρήστες σε παράξενες ψευδαισθήσεις και θεωρίες συνωμοσίας

Τech & Science / Ψύχωση με την τεχνητή νοημοσύνη: Πώς το ChatGPT οδηγεί χρήστες σε παράξενες ψευδαισθήσεις και θεωρίες συνωμοσίας

Η αύξηση φαινομένων «ψύχωσης με την τεχνητή νοημοσύνη» όπου το ChatGPT ενθαρρύνει ψευδαισθήσεις και ψευδείς θεωρίες σε χρήστες, με ειδικούς να προειδοποιούν για τους κινδύνους της υπερβολικής εμπιστοσύνης σε τεχνητή νοημοσύνη
LIFO NEWSROOM
Διαρροή ιδιωτικών συνομιλιών του ChatGPT στο Google

Τech & Science / Διαρροή ιδιωτικών συνομιλιών του ChatGPT στο Google

Πολλοί χρήστες συνειδητοποίησαν έκπληκτοι ότι περιεχόμενο που θεωρούσαν ιδιωτικό - όπως αιτήσεις εργασίας, επιχειρηματικά σχέδια, κομμάτια κώδικα ή ακόμα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομέν - ήταν ξαφνικά δημόσια προσβάσιμο με ένα απλό κλικ
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως συμβουλεύεται το ChatGPT για «μια δεύτερη γνώμη» στις πολιτικές του αποφάσεις

Τech & Science / Σουηδία: Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως συμβουλεύεται το ChatGPT για «μια δεύτερη γνώμη» στις πολιτικές του αποφάσεις

«Όσο περισσότερο βασίζεται στη τεχνητή νοημοσύνη για απλά ζητήματα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να υπερεμπιστευτεί το σύστημα. Πρέπει να απαιτήσουμε αξιοπιστία. Δεν ψηφίσαμε το ChatGPT»
LIFO NEWSROOM
Θέλει να γίνει το Android των ανθρωποειδών ρομπότ: H OpenMind υπόσχεται επανάσταση στη συμβίωση ανθρώπου–μηχανής

Τech & Science / Θέλει να γίνει το Android των ανθρωποειδών ρομπότ: H OpenMind υπόσχεται επανάσταση στη συμβίωση ανθρώπου–μηχανής

Με λογισμικό ανοικτού κώδικα που επιτρέπει στα ρομπότ να επικοινωνούν, να μαθαίνουν και να συνυπάρχουν, η νεοφυής εταιρεία από τη Silicon Valley φιλοδοξεί να γίνει το λειτουργικό σύστημα των ανθρωποειδών ρομπότ της επόμενης εποχής.
LIFO NEWSROOM
Μούμια με τατουάζ

Τech & Science / Τα τατουάζ στα χέρια μιας μούμιας, ηλικίας 2.300 ετών, αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες για την τεχνική τους στην αρχαία Σιβηρία

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι τα τατουάζ της μουμιοποιημένης γυναίκας, που απεικονίζουν φανταστικά ζώα, δημιουργήθηκαν με άγνωστα εργαλεία, πιθανώς από βιοδιασπώμενα υλικά
LIFO NEWSROOM