LIVE!

Έρευνα: Τα σπερματοζωάρια μειώνονται παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια

Έρευνα: Τα σπερματοζωάρια μειώνονται παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Τα τελευταία 50 χρόνια, η μέση συγκέντρωση ανθρώπινου σπέρματος μειώθηκε κατά 51,6% και ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 62,3%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Human Reproduction Update.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση 223 δημοσιεύσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1973 και 2018. Οι δημοσιεύσεις είχαν αναλύσει δείγματα σπέρματος από συνολικά 57.000 άνδρες σε 53 χώρες. Πρόκειται για μελέτη που έρχεται μετά από μια παρόμοια το 2017 με συμμετέχοντες αρκετούς από τους ίδιους συγγραφείς που διαπίστωσε αντίστοιχη μείωση. 

Η προηγούμενη μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως σε ανθρώπους στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία ενώ η νέα ανάλυση περιλαμβάνει δεδομένα από τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

Ωστόσο, οι φόβοι για μείωση του σπέρματος που σε μεγάλο βαθμό ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησε η μελέτη του 2017, μπορεί να είναι και υπερβολικοί, σημείωνε η Rachel E. Gross στους New York Times πέρυσι.

Δεν είναι σαφές τι θα σήμαινε πραγματικά ο χαμηλότερος αριθμός σπερματοζωαρίων για την ανθρώπινη γονιμότητα. «Δεν βλέπουμε [τον αριθμό των σπερματοζωαρίων] να προβλέπει πολλά πράγματα», δήλωσε η Germaine M. Buck Louis, ειδικός σε θέματα αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο George Mason. 

Άλλοι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι είναι δύσκολο να βρεθούν οριστικές αποδείξεις για τη μείωση, καθώς τα επίπεδα του σπέρματος είναι δύσκολο να καταγραφούν.

Η μελέτη του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι μια πρόκληση, αλλά «είναι μάλλον κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε σοβαρά και να εξετάζουμε», λέει ο Bruce Redmon, ειδικός στις ανδρικές αναπαραγωγικές διαταραχές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Πάντως, αν και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέσες συγκεντρώσεις σπέρματος δεν έπεσαν κάτω από το όριο των 40 εκατομμυρίων, η μείωση υποδηλώνει ότι ο αριθμός των ατόμων με συγκεντρώσεις σπέρματος κάτω από αυτό το επίπεδο αυξάνεται.

Η μελέτη δεν διερεύνησε τις πιθανές αιτίες της μείωσης του σπέρματος. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την έκθεση σε φυτοφάρμακα με την ποιότητα του σπέρματος. Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση σε ρύπους από ορυκτά καύσιμα, μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας. Παράλληλα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η κακή διατροφή και το κάπνισμα μπορούν να συμβάλουν σε χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine

Τech & Science
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM