Ο περιορισμός του χρόνου μπροστά από την τηλεόραση σε δύο ώρες ημερησίως μπορεί να εμποδίσει ή να καθυστερήσει προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Οι κίνδυνοι στην υγεία που συνδέονται με το χρόνο που περνάμε μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, όπως καρκίνος ή καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνονταν στο ελάχιστο όταν η καθημερινή παρακολούθηση τηλεόρασης διαρκεί δύο ώρες ή λιγότερο.

 

Η μελέτη από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης βασίζεται σε δείγμα περίπου 500.000 συμμετεχόντων, ηλικίας από 37 έως 73 ετών και διενεργήθηκε για πάνω από 12 χρόνια, μεταξύ 2006 - 2018.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδεικνύουν πως ο κίνδυνος έκθεσης για τους ενηλίκους μειώνεται.

 

Αν όλοι οι συμμετέχοντες περιόριζαν το χρόνο μπροστά στην τηλεόραση σε δύο ώρες ημερησίως, δυνητικά το 5,6% όλων των θανάτων και το 7,97% των θανάτων από καρδιαγγειακές ασθένειες, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ή καθυστερήσει.

 

Όπως αναφέρεται, ως οθόνη δεν λογίζεται μόνο η τηλεοπτική, αλλά και του κινητού τηλεφώνου ή του υπολογιστή.

 

«Η έρευνά μας υποδεικνύει πως ο περιορισμός του τηλεοπτικού χρόνου μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει τα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, υπολείπεται πολλή δουλειά ακόμη έως ότου εκδόσουμε συστάσεις για το χρόνο μπροστά στην τηλεόραση» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Χαμίς Φόστερ του Ινστιτούτου Υγείας του πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα ανθυγιεινά σνακ και η χαμηλή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση συνδέονται με τον τηλεοπτικό χρόνο και την κακή υγεία.

 

Με πληροφορίες από BBC