Έρευνα: Η ανάμιξη εμβολίων παρέχει καλή προστασία από τον κορωνοϊό- Ο «καλύτερος» συνδυασμός

Έρευνα: Η ανάμιξη εμβολίων παρέχει καλή προστασία από τον κορωνοϊό- Ο «καλύτερος» συνδυασμός Facebook Twitter
0

H ανάμιξη δόσεων από διαφορετικά εμβόλια Covid-19 -διαφορετικό στην πρώτη και άλλο στη δεύτερη- παρέχει καλή προστασία έναντι του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία βρετανικής μελέτης Com-Cov, της πρώτης παγκοσμίως για την αποτελεσματικότητα συνδυασμών διαφορετικών εμβολίων.

Μια mix & match προσέγγιση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας διαφορετικά για την πρώτη και δεύτερη δόση, παρέχει καλή προστασία απέναντι στον ιό. Κλινική μελέτη Com-Cov εξέτασε την αποτελεσματικότητα είτε δυο δόσεων εμβολίου της Pfizer, δυο της AstraZeneca ή πρώτα το ένα και μετά το άλλο. 

Όλοι οι συνδυασμοί λειτούργησαν καλά, προασπίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Η συγκεκριμένη γνώση θα μπορούσε να προσφέρει ευελιξία στα εμβολιαστικά προγράμματα, λένε ειδικοί.

Η μελέτη έδειξε επίσης όσοι έχουν έχουν κάνει ήδη δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μπορεί να έχουν ακόμη πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση, αν κάνουν τρίτη ενισχυτική δόση από άλλο εμβόλιο το φθινόπωρο, σε περίπτωση που συστηθεί. 

Ο καθηγητής Jonathan Van-Tam είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το τρέχον εμβολιαστικό πρόγραμμα στη Βρετανία, δεδομένου πως υπάρχει απόθεμα εμβολίων. Ωστόσο πρόσθεσε ότι μπορεί να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο μελλοντικά: «Η ανάμιξη δόσεων θα μπορούσε να παρέχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, στηρίζοντας ταυτόχρονα χώρες που έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους και ενδεχομένως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια». 

Κάποιες χώρες ήδη χρησιμοποιούν ανάμικτες δόσεις εμβολίων. Ισπανία και Γερμανία χορηγούν εμβόλια mRNA (Pfizer ή Moderna) ως δεύτερη δόση σε νεότερους ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, μετά τις ανησυχίες για σπάνιες αλλά σοβαρές θρομβώσεις παρά λόγω αναποτελεσματικότητας. 

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που εξέτασε την χορήγηση δόσεων με απόσταση τεσσάρων εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις, σε 850 εθελοντές 50 ετών και άνω, διαπίστωσε:

  • ο συνδυασμός πρώτη δόση AstraZeneca- δεύτερη δόση Pfizer παράγει περισσότερα αντισώματα και Τ-λεμφοκύτταρα συγκριτικά με αντίστροφο συνδυασμό, δηλαδή πρώτη δόση Pfizer- δεύτερη AstraZeneca.
     
  • Και οι δύο συνδυασμοί παράγουν περισσότερα αντισώματα από ό,τι δύο δόσεις AstraZeneca.
     
  • Το σχήμα πρώτα Pfizer μετά AstraZeneca παράγει σχεδόν επτά φορές χαμηλότερα αντισώματα σε σχέση με δύο δόσεις Pfizer, αλλά πέντε φορές περισσότερα σε σχέση με τα αντισώματα μετά από δύο δόσεις AstraZeneca.

Συνοπτικά, οποιοσδήποτε συνδυασμός Pfizer/Pfizer ή AstraZeneca /Pfizer ή Pfizer/AstraZeneca παράγει ισχυρότερη απόκριση σε επίπεδο αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων, σε σχέση με τον συνδυασμό AstraZeneca/AstraZeneca . Τα περισσότερα αντισώματα παράγονται μετά από δύο δόσεις Pfizer, ενώ η ισχυρότερη κυτταρική ανοσία από τον συνδυασμό πρώτη δόση AstraZeneca- δεύτερη Pfizer. Το σχήμα πρώτα AstraZeneca- μετά Pfizer είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικό όσο οι δύο δόσεις Pfizer.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Matthew Snape είπε ότι τα ευρήματα δεν υπονομεύουν την βρετανική τακτική να χορηγεί στον κόσμο το ίδιο εμβόλιο δυο φορές: «Γνωρίζουμε ήδη πως και τα δυο στάνταρ προγράμματα είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στην βαριά νόσηση και την νοσηλεία, μεταξύ άλλων ενάντια στην μετάλλαξη Δέλτα όταν [το εμβόλιο] λαμβάνεται με απόσταση 8-12 εβδομάδων».  

Όπως εξήγησε, τα πρόσφατα αποτελέσματα έδειξαν πως η ανάμιξη δόσεων ήταν επίσης αποτελεσματική, αν και το ενδιάμεσο διάστημα τεσσάρων εβδομάδων που εξετάστηκε ήταν πιο σύντομο από το πρόγραμμα 12 εβδομάδων που κυρίως χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι γνωστό πως προσφέρει καλύτερη ανοσολογική απόκριση», πρόσθεσε. 

Ενισχυτική δόση εμβολίου τον Σεπτέμβριο;

Στο μεταξύ, έτερη άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε επίσης την Δευτέρα, υποστηρίζει ότι μία τρίτη δόση εμβολίου της AstraZeneca, εάν χορηγηθεί έξι μήνες μετά τη δεύτερη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όμως, οι ειδικοί θεωρούν ακόμη πρόωρο να γνωρίζουν εάν οι άνθρωποι όντως θα χρειαστούν έξτρα δόση φέτος το φθινόπωρο, καθώς είναι ακόμη ασαφές πόσο εξασθενεί η εμβολιαστική ανοσία με το πέρασμα του χρόνου.

Ο καθηγητής Paul Hunter του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας δήλωσε: «Το μεγάλο ερώτημα αυτήν τη στιγμή είναι εάν το φθινόπωρο θα χορηγηθούν ενισχυτικές δόσεις ή όχι. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, υποπτεύομαι ότι αυτό είναι πιθανό για όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό, είτε λόγω ηλικίας είτε επειδή είναι κλινικά ευπαθείς».

Επιπλέον πρότεινε όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του AstraZeneca, θα μπορούσαν να κάνουν Pfizer ως ενισχυτική δόση το φθινόπωρο, αντί να συνεχίσουν με AstraZeneca, ενώ όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις Pfizer, πιθανώς δεν θα χρειαστούν ενισχυτική φθινοπωρινή δόση, με βάση τα ευρήματα της μελέτης Com-CoV.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM