Η ακτινοθεραπεία θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης για χιλιάδες άνδρες με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα, βρετανική έρευνα. 

 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου που πλήττει τους άνδρες.

 

Σε αρκετές περιπτώσεις, το πρόβλημα γίνεται αντιληπτό πολύ αργά, όταν πια τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να επιβιώσουν. 

 

Η κλασική μέθοδος αντιμετώπισης του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη είναι η φαρμακευτική ορμονοθεραπεία.

 

«Μέχρι τώρα, πιστευόταν ότι δεν υπάρχει λόγος να εστιάσει κανείς στον προστάτη, από την στιγμή που ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, καθώς είναι σαν να κλείνεις την πόρτα του στάβλου, αφού το άλογο έχει φύγει», σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας του Βασιλικού Νοσοκομείου Μάρσντεν, Κρις Πάρκερ. 

 

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών όμως σε περίπου 2.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο αποκαλύπτουν μια διαφορετική εικόνα. 

 

Στους μισούς ασθενείς δόθηκε η τυπική ορμονοθεραπεία ενώ οι άλλοι μισοί υποβλήθηκαν, παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, και σε ακτινοθεραπεία στον προστάτη. 

 

Στους ασθενείς που ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στους κοντινούς λεμφαδένες και τα οστά, η ακτινοθεραπεία είχε στατιστικά σημαντική διαφορά: το 81% όσων υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία έζησε ακόμα τρία χρόνια. 

 

Αντίθετα, μόλις το 71% των καρκινοπαθών που ακολούθησαν μόνο φαρμακευτική ορμονοθεραπεία έζησε ακόμα μία τριετία. 

 

Όπως σχολιάζουν οι επιστήμονες της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό του Lancet, η ακτινοθεραπεία είναι χαμηλού συγκριτικά κόστους και έχει, όπως φαίνεται, σημαντικά αποτελέσματα στο προσδόκιμο και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. 

 

Με πληροφορίες από Guardian