Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο «συνθετικό έμβρυο» του κόσμου

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο «συνθετικό έμβρυο» του κόσμου Facebook Twitter
Ένα φυσικό έμβρυο (αριστερά) σε σύγκριση με ένα συνθετικό έμβρυο. Τα συνθετικά έμβρυα αναμένεται να οδηγήσουν σε βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται όργανα και ιστοί κατά την ανάπτυξη των φυσικών εμβρύων... Φωτ.: Weizmann Institute (Guardian).
0

Τα πρώτα «συνθετικά έμβρυα» στον κόσμο δημιούργησαν επιστήμονες με μια πρωτοποριακή μέθοδο που παρέκαμψε την ανάγκη να προϋπάρχει σπέρμα, ωάρια και γονιμοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ ανακάλυψαν ότι τα βλαστοκύτταρα από ποντίκια θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αυτοσυναρμολογηθούν σε πρώιμες δομές που μοιάζουν με έμβρυο το οποίο διαθέτει εντερικό σωλήνα, έναν πρώιμο εγκέφαλο και μια καρδιά που χτυπά. 

Γνωστά ως «συνθετικά έμβρυα» επειδή δημιουργούνται χωρίς γονιμοποιημένα ωάρια, οι δομές αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε βαθύτερη κατανόηση του πώς σχηματίζονται τα όργανα και οι ιστοί κατά την ανάπτυξη των φυσικών εμβρύων.

Παράλληλα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η καινοτομία τους θα μπορούσε να μειώσει τα πειράματα σε ζώα και να ανοίξει το δρόμο για νέες πηγές κυττάρων και ιστών με σκοπό μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους. 

«Αποδεικνύουμε ότι τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα δημιουργούν ολόκληρα συνθετικά έμβρυα», δήλωσε ο καθηγητής Τζέικομπ Χάνα, επικεφαλής της έρευνας. «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτή τη δουλειά» πρόσθεσε με τη μελέτη να δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell.

Πέρυσι, η ίδια επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας μηχανικής μήτρας που επέτρεπε σε φυσικά έμβρυα ποντικών να αναπτυχθούν. Στην πιο πρόσφατη μελέτη, η ίδια συσκευή χρησιμοποιήθηκε για την ανατροφή των βλαστοκυττάρων ποντικιού για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Αν και τα περισσότερα από τα βλαστοκύτταρα απέτυχαν να σχηματίσουν δομές που μοιάζουν με έμβρυο, περίπου στο 0,5% αναπτύχθηκαν ιστοί και όργανα.

Σε σύγκριση με φυσικά έμβρυα ποντικού, τα συνθετικά έμβρυα ήταν κατά 95% όμοια όσον αφορά την εσωτερική τους δομή και τα γενετικά προφίλ των κυττάρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα όργανα που σχηματίστηκαν ήταν λειτουργικά. Ο Τζέικομπ Χάνα ανέφερε βέβαια ότι τα συνθετικά έμβρυα δεν είναι «πραγματικά» έμβρυα και δεν είχαν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ζωντανά ζώα.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM