Επιστήμονες δημιούργησαν φαγώσιμη μορφή περιτυλίγματος τροφίμων από πρωτεΐνη του γάλακτος

Επιστήμονες δημιούργησαν φαγώσιμη μορφή περιτυλίγματος τροφίμων από πρωτεΐνη του γάλακτος Facebook Twitter
0

Αμερικανοί επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια φαγώσιμη μορφή περιτυλίγματος που ελπίζουν ότι θα διατηρεί τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά από τις πλαστικές συσκευασίες, βοηθώντας έτσι να περιοριστούν τόσο η σπατάλη τροφίμων όσο και ο όγκος των πλαστικών απορριμάτων.


Οι βρώσιμες μεμβράνες περιτυλίγματος φτιάχνονται από καζεΐνη, μια πρωτεΐνη του γάλακτος, ανέφεραν οι επιστήμονες του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών. Το περιτύλιγμα αυτό προς το παρόν δεν έχει ιδιαίτερη γεύση, όμως θα μπορούσαν να προστεθούν στη μεμβράνη διάφορες αρωματικές ύλες, αλλά και βιταμίνες, προβιοτικά και άλλα στοιχεία για να την κάνουν πιο θρεπτική και νόστιμη.

Επιστήμονες δημιούργησαν φαγώσιμη μορφή περιτυλίγματος τροφίμων από πρωτεΐνη του γάλακτος Facebook Twitter
Επιστήμονες δημιούργησαν φαγώσιμη μορφή περιτυλίγματος τροφίμων από πρωτεΐνη του γάλακτος Facebook Twitter


Η μεμβράνη μοιάζει πολύ με το πλαστικό περιτύλιγμα αλλά προστατεύει τα τρόφιμα από την επαφή τους με το οξυγόνο κατά 500 φορές περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα είναι και βιοαποδομήσιμη, ανέφεραν οι επιστήμονες στο συνέδριο που διεξάγεται στην Πενσιλβάνια.


"Οι μεμβράνες με βάση την πρωτεΐνη παρεμποδίζουν άριστα το οξυγόνο και βοηθούν στην πρόληψη της αλλοίωσης των τροφίμων. Αν χρησιμοποιηθούν στις συσκευασίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη σπατάλη τροφίμων κατά τη διαδικασία διανομής τους" ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Πέγκι Τομάζουλα.

Επιστήμονες δημιούργησαν φαγώσιμη μορφή περιτυλίγματος τροφίμων από πρωτεΐνη του γάλακτος Facebook Twitter


Το 30-40% του φαγητού που παράγεται σε όλον τον κόσμο δεν φτάνει ποτέ στο τραπέζι επειδή χαλάει κάποια στιγμή είτε μετά τη συγκομιδή ή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του, είτε επειδή το πετούν στα σκουπίδια τα καταστήματα ή οι καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν για ύπνο κάθε βράδυ με άδειο το στομάχι, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.


Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων στο μισό μέχρι το 2030 είχε περιληφθεί στους στόχους για την παγκόσμια ανάπτυξη που υιοθετήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα το 2015.


Οι Αμερικανοί επιστήμονες επιδιώκουν ταυτόχρονα να μειώσουν την ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων. "Αυτήν την περίοδο εξετάζουμε τις εφαρμογές της βρώσιμης μεμβράνης. Για παράδειγμα, στις μερίδες τυριού χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα πλαστικού περιτυλίγματος, θα θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό", ανέφερε η Λετίσια Μπονέιλι.


Σε κάθε περίπτωση, οι μερίδες τυριού θα πρέπει και πάλι να περικλείονται σε ένα μεγαλύτερο πλαστικό ή χάρτινο κουτί όταν αποθηκεύονται στα ράφια των καταστημάτων, για να μην βρομίζουν και να μην παίρνουν υγρασία. Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη βρώσιμες συσκευασίες από άμυλο που όμως είναι σχετικά πορώδεις και δεν αποτρέπουν τόσο αποτελεσματικά την επαφή των τροφίμων με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

 

Η Μπονέιλι είπε ότι ελπίζει τα περιτυλίγματα καζεΐνης να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM