Ένα παγωτό είναι υγιεινότερο από ένα πολύσπορο κουλούρι, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ένα παγωτό είναι υγιεινότερο από ένα πολύσπορο κουλούρι - Νέα έρευνα με την υπογραφή Ελληνίδας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης προσφέρει μια όψιμη δικαίωση στους λάτρεις του παγωτού, καθώς υποστηρίζει πως η παγωμένη αυτή απόλαυση είναι πιο υγιεινή από ένα πολύσπορο κουλούρι και άλλα σνακ τύπου αλμυρών κράκερ. 

Στην έρευνα, οι ειδικοί από τη σχολή Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής ανέπτυξαν μια «διατροφική πυξίδα» για να βαθμολογήσουν λογής είδη τροφής από το 1 έως το 100 βάσει της διατροφικής αξίας τους: Όσο πιο υψηλή ήταν η βαθμολογία, τόσο πιο υγιεινή ήταν η τροφή. 

Στην «κούρσα» αυτή υγείας, δόθηκε βαθμολογία 37 σε ένα χωνάκι παγωτό σοκολάτα, σε ένα πολύσπορο μπέιγκελ με σταφίδες 19 και σε αλμυρό κράκερ 7!

Άλλες τροφές που προφανώς δε συνιστούν τις υγιέστερες διατροφικές επιλογές, αλλά βαθμολογήθηκαν υψηλότερα από θεωρούμενες ανώδυνες, ήταν τα τσιπς καλαμποκιού με βαθμολογία 55, τη στιγμή που ένα φρενς τόουστ ολικής άλεσης πήρε 35. Ο καπουτσίνο με γάλα χαμηλών λιπαρών βαθμολογήθηκε με 69.

Ως προς τις κατηγορίες προϊόντων, δεν αποτέλεσε έκπληξη πως σνακ και γλυκά έλαβαν τη χαμηλότερη βαθμολογία με μέσον όρο 16,4 ενώ λαχανικά και φρούτα, μαζί με όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, την υψηλότερη. Αναψυκτικά με ζάχαρη είχαν βαθμολογία κατά μ.ο 27,6 ενώ χυμοί φρούτων και λαχανικών 67. 

«Άπαξ και υποστηρίξεις το δόγμα ΄τρώγε λαχανικά, απόφευγε αναψυκτικά', το κοινό είναι σχετικά μπερδεμένο για το πώς να αναγνωρίζει τις υγιεινότερες επιλογές σε οπωροπωλεία, καφετέριες και εστιατόρια» σημειώνει ο Ντάριους Μοζαφαριάν, επικεφαλής της έρευνας, συμπληρώνοντας πως «καταναλωτές, διαμορφωτές πολιτικών, ακόμη και η ίδια η βιομηχανία αναζητά απλά εργαλεία για να κατευθύνει το κοινό σε πιο υγιείς επιλογές». 

«Με τον δημοσίως διαθέσιμο αλγόριθμο βαθμολόγησης, το Food Compass μπορεί να παράσχει διαφοροποιημένη προσέγγιση στην προώθηση υγιεινών διατροφικών επιλογών, κατευθύνοντας τη συμπεριφορά του καταναλωτή, τη διατροφική πολιτική, την επιστημονική έρευνα, τις πρακτικές της βιομηχανίας και τις αποφάσεις επένδυσης με γνώμονα την κοινωνία» προσθέτει η καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Αν. Καθηγήτρια Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts, δρ. Ρενάτα Μίχα

Με πληροφορίες από People

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Τech & Science / Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Επιστήμονες λύνουν το αρχαίο «πρόβλημα του κασσίτερου»: Ο κασσίτερος από την Κορνουάλη διακινούνταν στη Μεσόγειο από την Εποχή του Χαλκού, αλλάζοντας την εικόνα της προϊστορικής Βρετανίας
LIFO NEWSROOM
Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση;

Τech & Science / Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση

Μελέτη 20 ετών σε ορεινούς γορίλες αποκαλύπτει πώς οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία και την αναπαραγωγή – και τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Τech & Science / Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Με τη βοήθεια ακτινογραφιών και τεχνητής νοημοσύνης, ερευνητές αποκωδικοποίησαν έναν καμένο πάπυρο από την Ηράκλεια, αποκαλύπτοντας έργο του Φιλόδημου, μαθητή του Επίκουρου
LIFO NEWSROOM