Ένα παγωτό είναι υγιεινότερο από ένα πολύσπορο κουλούρι, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ένα παγωτό είναι υγιεινότερο από ένα πολύσπορο κουλούρι - Νέα έρευνα με την υπογραφή Ελληνίδας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης προσφέρει μια όψιμη δικαίωση στους λάτρεις του παγωτού, καθώς υποστηρίζει πως η παγωμένη αυτή απόλαυση είναι πιο υγιεινή από ένα πολύσπορο κουλούρι και άλλα σνακ τύπου αλμυρών κράκερ. 

Στην έρευνα, οι ειδικοί από τη σχολή Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής ανέπτυξαν μια «διατροφική πυξίδα» για να βαθμολογήσουν λογής είδη τροφής από το 1 έως το 100 βάσει της διατροφικής αξίας τους: Όσο πιο υψηλή ήταν η βαθμολογία, τόσο πιο υγιεινή ήταν η τροφή. 

Στην «κούρσα» αυτή υγείας, δόθηκε βαθμολογία 37 σε ένα χωνάκι παγωτό σοκολάτα, σε ένα πολύσπορο μπέιγκελ με σταφίδες 19 και σε αλμυρό κράκερ 7!

Άλλες τροφές που προφανώς δε συνιστούν τις υγιέστερες διατροφικές επιλογές, αλλά βαθμολογήθηκαν υψηλότερα από θεωρούμενες ανώδυνες, ήταν τα τσιπς καλαμποκιού με βαθμολογία 55, τη στιγμή που ένα φρενς τόουστ ολικής άλεσης πήρε 35. Ο καπουτσίνο με γάλα χαμηλών λιπαρών βαθμολογήθηκε με 69.

Ως προς τις κατηγορίες προϊόντων, δεν αποτέλεσε έκπληξη πως σνακ και γλυκά έλαβαν τη χαμηλότερη βαθμολογία με μέσον όρο 16,4 ενώ λαχανικά και φρούτα, μαζί με όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, την υψηλότερη. Αναψυκτικά με ζάχαρη είχαν βαθμολογία κατά μ.ο 27,6 ενώ χυμοί φρούτων και λαχανικών 67. 

«Άπαξ και υποστηρίξεις το δόγμα ΄τρώγε λαχανικά, απόφευγε αναψυκτικά', το κοινό είναι σχετικά μπερδεμένο για το πώς να αναγνωρίζει τις υγιεινότερες επιλογές σε οπωροπωλεία, καφετέριες και εστιατόρια» σημειώνει ο Ντάριους Μοζαφαριάν, επικεφαλής της έρευνας, συμπληρώνοντας πως «καταναλωτές, διαμορφωτές πολιτικών, ακόμη και η ίδια η βιομηχανία αναζητά απλά εργαλεία για να κατευθύνει το κοινό σε πιο υγιείς επιλογές». 

«Με τον δημοσίως διαθέσιμο αλγόριθμο βαθμολόγησης, το Food Compass μπορεί να παράσχει διαφοροποιημένη προσέγγιση στην προώθηση υγιεινών διατροφικών επιλογών, κατευθύνοντας τη συμπεριφορά του καταναλωτή, τη διατροφική πολιτική, την επιστημονική έρευνα, τις πρακτικές της βιομηχανίας και τις αποφάσεις επένδυσης με γνώμονα την κοινωνία» προσθέτει η καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Αν. Καθηγήτρια Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts, δρ. Ρενάτα Μίχα

Με πληροφορίες από People

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλτσχάιμερ: Τι περιλαμβάνει η διατροφή MIND - Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα ωφέλη της

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Τι περιλαμβάνει η διατροφή MIND - Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη της

Το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και της Νότιας Καλιφόρνιας κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσοι ακολουθούν τη διατροφή MIND παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου
LIFO NEWSROOM
Αυξάνεται η παραπληροφόρηση για τον καρκίνο: Ασθενείς κάνουν κλύσματα καφέ ή δίαιτες μόνο με φρούτα

Τech & Science / Αυξάνεται η παραπληροφόρηση για τον καρκίνο: Ασθενείς κάνουν κλύσματα καφέ ή δίαιτες μόνο με φρούτα

Όλο και περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο εγκαταλείπουν τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπείες, επιλέγοντας αναπόδεικτες μεθόδους όπως κλύσματα καφέ και ωμοφαγικές δίαιτες, προειδοποιούν οι ειδικοί thw Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα

Τech & Science / Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα

Η Αίτνα εκρήγνυται ξανά, στέλνοντας σύννεφα τέφρας και ροές λάβας στον ουρανό της Σικελίας - Τι λένε οι ηφαιστειολόγοι για το φαινόμενο, πώς ταξινομούνται οι εκρήξεις και τι σημαίνει η πρόσφατη δραστηριότητα για την επιστημονική παρακολούθηση
LIFO NEWSROOM
«Καλύτερη και από φάρμακο»: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου στους καρκινοπαθείς κατά 37%, δείχνει μεγάλη μελέτη

Τech & Science / «Καλύτερη και από φάρμακο»: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου στους καρκινοπαθείς κατά 37%

Τι δείχνει μεγάλη μελέτη - Αν και η δοκιμή αφορούσε μόνο ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό να ισχύουν παρόμοια οφέλη και για άλλες μορφές της νόσου
LIFO NEWSROOM
Πρέπει το Ozempic «να προστεθεί στο νερό» για το παίρνουμε όλοι;

Τech & Science / Πρέπει το Ozempic «να προστεθεί στο νερό» για να το παίρνουμε όλοι;

Γιατροί και μελέτες υποστηρίζουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το Ozempic, καθώς φάρμακα κατά της παχυσαρκίας ανοίγουν νέους δρόμους για τη θεραπεία σειράς ασθενειών
LIFO NEWSROOM