Για τους επόμενους μήνες του έτους, τέσσερις άνθρωποι θα πάρουν μια γεύση του πόσο δύσκολη και περίπλοκη μπορεί να είναι η ζωή σε ένα διαστημικό σταθμό.

 

Την Κυριακή, τέσσερις φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του Πεκίνου ξεκίνησαν την διάρκειας 200 ημερών διαμονή τους σε προσομοιωτή διαστημικού σταθμού.

 

Οι φοιτητές θα ζήσουν στο κλειδωμένο καταφύγιο που ονομάζεται Lunar Palace 1, το οποίο είναι μόλις 160 τετραγωνικά μέτρα και έχει ως σκοπό να προσομοιώσει τις συνθήκες διαβίωσης σε ένα εργαστήριο με βάση στο διάστημα.

 

Ένα ακραίο πείραμα; - Τέσσερις άνθρωποι κλειδώνονται για 200 μέρες σε καταφύγιο 160 τ.μ.

 

Οι φοιτητές θα ζήσουν αποκλειστικά με τους πόρους της κατασκευής, θα έχουν οξυγόνο από τα φυτά και θα ανακυκλώνουν τα ούρα τους για να παράγουν πόσιμο νερό.

 

«Το σχεδιάσαμε έτσι ώστε το οξυγόνο που παράγεται από φυτά στον σταθμό να είναι ακριβώς αρκετό για να καλύψει τους ανθρώπους, τα ζώα και τους οργανισμούς που καταστρέφουν τα απόβλητα», ανέφερε ο κύριος αρχιτέκτονας του έργου στο Reuters.

 

Η ομάδα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την ψυχική πρόκληση του εγκλεισμού και της απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο.

 

«Μπορεί να γίνουν λίγο καταθλιπτικοί. Αν περάσει κανείς πολύ χρόνο σε αυτόν τον τύπο περιβάλλοντος, μπορεί να του δημιουργήσει κάποια ψυχολογικά προβλήματα», πρόσθεσε ένας από το επιτελείο παρακολούθησης του πειράματος. «Κάναμε αυτό το πείραμα με ζώα... θέλουμε να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει σε ανθρώπους», εξήγησε. 

 

Ένα ακραίο πείραμα; - Τέσσερις άνθρωποι κλειδώνονται για 200 μέρες σε καταφύγιο 160 τ.μ.

 

Προς το παρόν οι φοιτητές δείχνουν ενθουσιασμένοι με το πρότζεκτ. «Θα πάρω τόσα πολλά από όλο αυτό. Είναι πραγματικά μια εντελώς διαφορετική εμπειρία ζωής», σχολίασε ο Liu Guanghui, ένας από τους συμμετέχοντες. 

 

Η Κίνα ανακοίνωσε πέρυσι πως σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα που θα προσεδαφίσει μια τέτοια «καμπίνα» στη σελήνη και πως μέχρι το 2020 φιλοδοξεί να έχει κάνει το ίδιο και στον Άρη. Επίσης ελπίζει μέχρι το 2036 να έχει στείλει και ανθρώπους στο φεγγάρι.  

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr