Ένα ακραίο πείραμα; - Τέσσερις άνθρωποι κλειδώνονται για 200 μέρες σε καταφύγιο 160 τ.μ.

Ένα ακραίο πείραμα; - Τέσσερις άνθρωποι κλειδώνονται για 200 μέρες σε καταφύγιο 160 τ.μ. Facebook Twitter
1

Για τους επόμενους μήνες του έτους, τέσσερις άνθρωποι θα πάρουν μια γεύση του πόσο δύσκολη και περίπλοκη μπορεί να είναι η ζωή σε ένα διαστημικό σταθμό.

Την Κυριακή, τέσσερις φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του Πεκίνου ξεκίνησαν την διάρκειας 200 ημερών διαμονή τους σε προσομοιωτή διαστημικού σταθμού.

Οι φοιτητές θα ζήσουν στο κλειδωμένο καταφύγιο που ονομάζεται Lunar Palace 1, το οποίο είναι μόλις 160 τετραγωνικά μέτρα και έχει ως σκοπό να προσομοιώσει τις συνθήκες διαβίωσης σε ένα εργαστήριο με βάση στο διάστημα.

Ένα ακραίο πείραμα; - Τέσσερις άνθρωποι κλειδώνονται για 200 μέρες σε καταφύγιο 160 τ.μ. Facebook Twitter

Οι φοιτητές θα ζήσουν αποκλειστικά με τους πόρους της κατασκευής, θα έχουν οξυγόνο από τα φυτά και θα ανακυκλώνουν τα ούρα τους για να παράγουν πόσιμο νερό.

«Το σχεδιάσαμε έτσι ώστε το οξυγόνο που παράγεται από φυτά στον σταθμό να είναι ακριβώς αρκετό για να καλύψει τους ανθρώπους, τα ζώα και τους οργανισμούς που καταστρέφουν τα απόβλητα», ανέφερε ο κύριος αρχιτέκτονας του έργου στο Reuters.

Η ομάδα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την ψυχική πρόκληση του εγκλεισμού και της απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Μπορεί να γίνουν λίγο καταθλιπτικοί. Αν περάσει κανείς πολύ χρόνο σε αυτόν τον τύπο περιβάλλοντος, μπορεί να του δημιουργήσει κάποια ψυχολογικά προβλήματα», πρόσθεσε ένας από το επιτελείο παρακολούθησης του πειράματος. «Κάναμε αυτό το πείραμα με ζώα... θέλουμε να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει σε ανθρώπους», εξήγησε. 

Ένα ακραίο πείραμα; - Τέσσερις άνθρωποι κλειδώνονται για 200 μέρες σε καταφύγιο 160 τ.μ. Facebook Twitter

Προς το παρόν οι φοιτητές δείχνουν ενθουσιασμένοι με το πρότζεκτ. «Θα πάρω τόσα πολλά από όλο αυτό. Είναι πραγματικά μια εντελώς διαφορετική εμπειρία ζωής», σχολίασε ο Liu Guanghui, ένας από τους συμμετέχοντες. 

Η Κίνα ανακοίνωσε πέρυσι πως σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα που θα προσεδαφίσει μια τέτοια «καμπίνα» στη σελήνη και πως μέχρι το 2020 φιλοδοξεί να έχει κάνει το ίδιο και στον Άρη. Επίσης ελπίζει μέχρι το 2036 να έχει στείλει και ανθρώπους στο φεγγάρι.  

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM