Το Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει την «πόλη του bitcoin» με ενέργεια από ηφαίστειο

Το Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει μία «πόλη bitcoin» με ενέργεια από ηφαίστειο Facebook Twitter
AP
0

To Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει να χτίσει μια «πόλη του bitcoin», που θα χρηματοδοτείται εν μέρει από έκδοση κρατικών ομολόγων ύψους 1 δισ. δολ., τα οποία θα υποστηρίζονται  από το κρυπτονόμισμα.

Ο πρόεδρος της χώρας, Nayib Bukele είπε ότι η πόλη, που θα κατασκευαστεί κοντά σε ένα ηφαίστειο, το οποίο θα τροφοδοτεί με ενέργεια τη μητρόπολη, δεν θα έχει φόρους ιδιοκτησίας, εισοδήματος ή κεφαλαιουχικών κερδών.

Η υποδομή και το υπόλοιπο κόστος της θα χρηματοδοτηθούν από τον φόρο επί των πωλήσεων και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις εκδόσεις ομολόγων.

Ο Bukele συνέκρινε τα σχέδιά του με εκείνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ίδρυσε πόλεις με το όνομά του σε όλο τον κόσμο.

«Αν θέλετε το bitcoin να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να φτιάξουμε μερικές Αλεξάνδρειες», είπε, μιλώντας στα αγγλικά κατά τη διάρκεια εμφάνισής του σε ένα παραλιακό θέρετρο, φορώντας ανάποδα ένα καπέλο του μπέιζμπολ, όπως συνηθίζει.

«Ας είμαστε όλοι μέρος του σχεδίου» είπε στον κόσμο που βρέθηκε εκεί.

Ο 40χρονος πρόεδρος παρουσίασε το project, στο κλείσιμο ενός εβδομαδιαίου φεστιβάλ bitcoin στη χώρα του, που πριν από δύο μήνες, έγινε η πρώτη παγκοσμίως, που δέχτηκε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα.

Τα ομόλογα θα είναι 10ετή σε αμερικανικά δολάρια, με τα μισά κεφάλαια να μετατρέπονται σε bitcoin και τα άλλα μισά να χρησιμοποιούνται για υποδομές και εξόρυξη bitcoin, δήλωσε ο Samson Mow, επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας τεχνολογίας Blockstream, ενώ στεκόταν στη σκηνή δίπλα στον Bukele.

Τα ομόλογα θα εκδοθούν το 2022 και η κατασκευή της πόλης κοντά στο ηφαίστειο θα ξεκινήσει 60 ημέρες αργότερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελ Σαλβαδόρ έκανε νόμιμο νόμισμα το bitcoin τον Σεπτέμβριο, προσφέροντας κίνητρο 30 δολαρίων στους πολίτες που θα κατέβαζαν το κυβερνητικό app για το ηλεκτρονικό πορτοφόλι Chivo.

Μετά από μια ανώμαλη εκκίνηση, με την τιμή του bitcoin να πέφτει και το Chivo Wallet να καταρρέει, ο Bukele είπε ότι η εφαρμογή είχε εκατομμύρια χρήστες, αν και το δολάριο παραμένει μακράν το κύριο μέσο συναλλαγής.


Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ στο εξωτερικό έστειλαν περίπου 32 εκατομμύρια δολάρια σε εμβάσματα στην πατρίδα τους, χρησιμοποιώντας το Chivo Wallet, όπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Αποθεματικών της χώρας.

Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 2,5% του συνόλου των εμβασμάτων που στάλθηκαν αυτούς τους μήνες.

Ο εξαιρετικά δημοφιλής Bukele, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, καταγράφει ποσοστά δημοτικότητας άνω του 80%.

Αλλά ο αυταρχικός ηγέτης έχει εδραιώσει την εξουσία του, απολύοντας όλους τους δικαστές άνω των 60 ετών και αντικαθιστώντας πέντε δικαστές στο συνταγματικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Παράλληλα, το Ελ Σαλβαδόρ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ όλο το χρόνο, με τους αναλυτές να μην βλέπουν να υλοποιείται σύντομα μία συμφωνία.

«Δεν υπήρξε μεγάλη, για να μην πούμε καθόλου, συνέπεια στη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής», ανέφεραν σε πρόσφατο σημείωμά τους, αναλυτές της Amherst Pierpont Securities.

«Είναι επίσης δύσκολο να αξιολογηθεί το σχέδιο όταν η οικονομική ατζέντα παραμένει υποταγμένη στην αυταρχική πολιτική ατζέντα».

Με πληροφορίες του FT

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ