Έφτιαξαν μέσα στο Minecraft βιβλιοθήκη με δημοσιεύματα που έχουν λογοκριθεί

Έφτιαξαν μέσα στο Minecraft βιβλιοθήκη με δημοσιεύματα που έχουν λογοκριθεί Facebook Twitter
0

Οι παίκτες του Minecraft μπορούν πλέον να μπουν σε μια ψηφιακή «βιβλιοθήκη» και να διαβάσουν δημοσιεύματα που έχουν λογοκριθεί ή που οι δημοσιογράφοι τα «πλήρωσαν» μέχρι και με τη ζωή τους.

Στο δημοφιλές video game, που έχει 145 εκατομμύρια παίκτες τον μήνα, δημιουργήθηκε μια βιβλιοθήκη στην οποία μπορεί να διαβάσει κανείς δουλειά δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν, ή εξορίστηκαν από κυβερνήσεις.

Αυτό το «παραθυράκι» χρησιμοποίησε η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα», για να δώσει στους νέους πρόσβαση σε «απαγορευμένα» κείμενα. Ανάμεσά τους άρθρα του Τζαμάλ Κασόγκι, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Έφτιαξαν μέσα στο Minecraft βιβλιοθήκη με δημοσιεύματα που έχουν λογοκριθεί Facebook Twitter

Επίσης, μπορεί να βρει κανείς ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χαβιέ Βαλντέζ. Ο Μεξικανός, που είχε ιδρύσει την εφημερίδα Riodoce η οποία ασχολούνταν κυρίως με το έγκλημα και τη διαφθορά, δολοφονήθηκε από ενόπλους το 2017. Ακόμη, υπάρχουν κείμενα του εξόριστου Βιετναμέζου δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπλόγκερ Νγκούγιεν Βαν Ντάι, όπως και άρθρα από ιστοσελίδες που έχουν μπλοκαριστεί στη Ρωσία και την Αίγυπτο.

 

Τα κείμενα είναι διαθέσιμα στα αγγλικά αλλά και στη γλώσσα που είχαν δημοσιευθεί αρχικά. Μπορεί να τα διαβάσει ο οποιοσδήποτε, αλλά όχι να τροποποιήσει το περιεχόμενό τους. Η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε πριν από 3 μήνες και χρειάστηκαν 250 ώρες σχεδιασμού και «κατασκευής», ενώ εμπλουτίζεται με νέα κείμενα.

«Σε πολλές χώρες blog, εφημερίδες και ιστοσελίδες λογοκρίνονται. Δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και φοβούνται για τη ζωή τους. Τέτοια λογοκρισία επιτρέπει πολλοί νέοι να μεγαλώνουν σε συστήματα με σχεδόν καμία πρόσβαση σε ανεξάρτητα ΜΜΕ», ανέφεραν οι «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα».

«Οι απόψεις τους χειραγωγούνται από κυβερνητικές καμπάνιες παραπληροφόρησης. Αλλά παρότι οι νέοι σε αυτές τις χώρες κάνουν ότι και στον υπόλοιπο κόσμο: παίζουν video games», σημείωσαν ακόμη, εξηγώντας γιατί η οργάνωση αξιοποίησε αυτό το «παραθυράκι».

Με πληροφορίες από CNN

 

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Media / Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Σε μια εποχή που τα fake news εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στη δημόσια σφαίρα, μια νέα πλατφόρμα fact checking, η Check4Facts/Science, που λειτουργεί με τη στήριξη επτά επιστημονικών φορέων, βάζει στο μικροσκόπιο της έρευνας ειδήσεις και δηλώσεις πολιτικών προσώπων, προκειμένου να αποφανθεί για τον βαθμό ακρίβειας ή ανακρίβειας που εμπεριέχουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τech & Science / Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα το ορμονών επηρεάζουν τον όγκο και το μέγεθος διάφορων περιοχών του γυναικείου εγκεφάλου. Μπορούν, όμως, αυτές οι αλλαγές να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις πράξεις;
NEWSROOM