ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου αύριο - Πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε

Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου αύριο - Πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε Facebook Twitter
Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου αύριο - Πού μπορείτε να την παρακολουθήσετε
0

Μετά το θερινό ηλιοστάσιο, θα συμβεί κάτι πανέμορφο, «προειδοποιεί» η NASA για αύριο: μια δακτυλιοειδής έκλειψη Hλίου.

Οι εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη ευθυγραμμίζεται ακριβώς ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, επιτρέποντάς της να αποκλείσει μέρος ή όλη την όψη του Ήλιου προς την Γη, ρίχνοντας πάνω της την σκιά της Σελήνης. 

Αν και η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη περίπου μία φορά το μήνα, η τροχιά της έχει κλίση κατά πέντε μοίρες, οπότε η τέλεια ευθυγράμμιση που δημιουργεί μια έκλειψη είναι σχετικά σπάνια. Συχνά η Σελήνη είναι πολύ ψηλά ή χαμηλά στον ουρανό μας για να αποκλείσει τον Ήλιο.

Αύριο, η δακτυλιοειδής έκλειψη του Ηλίου θα είναι ορατή κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου αύριο - Πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε Facebook Twitter

Η απόσταση Γης - Σελήνης δεν είναι σταθερή και κυμαίνεται από 356.410 χιλιόμετρα (περίγειο) έως 406.740 χιλιόμετρα (απόγειο).  Κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης, η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη και το μέγεθός της πολύ μικρό για να αποκλείσει εντελώς τον Ήλιο, αφήνοντας ένα ορατό «δαχτυλίδι φωτιάς» γύρω από την άκρη της Σελήνης.

Η NASA προειδοποιεί ότι προκειμένου κάποιος να παρακολουθήσει μία έκλειψη θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις ασφαλείας.

Στην περίπτωση δε, της δακτυλιοειδούς έκλειψης, είναι απαγορευτικό να κοιτάξει κάποιος απευθείας χωρίς ειδικά γυαλιά προστασίας, με κατάλληλο ηλιακό φίλτρο.

Έστω κι αν μια μικρή σχισμή του Ήλιου είναι ορατή γύρω από την άκρη της Σελήνης  είναι αρκετό για να προκαλέσει βλάβη στα μάτια. Η πλήρης δακτυλιοειδής έκλειψη θα είναι ορατή σε μέρη της Αφρικής και της Ασίας, αλλά μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την διαδικασία σε διάφορα site στο διαδίκτυο.

Ένα από αυτά είναι ο ιστότοπος της NASA, που ακολουθεί τη διαδρομή της έκλειψης σε έναν διαδραστικό χάρτη.

Επιπλέον η έκλειψη θα μεταδοθεί ζωντανά από το Virtual Telescope Project ενώ και το Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Ιαπωνίας θα προσφέρει ζωντανή ροή με θέα μερικής έκλειψης.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για τη μοναδική έκλειψη της χρονιάς καθώς θα ακολουθήσει ολική ηλιακή έκλειψη στις 14 Δεκεμβρίου, αλλά θα είναι ορατή μόνο από περιοχές της Νότιας Αμερικής.

Με πληροφορίες της NASA

Τech & Science
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM
Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Τech & Science / Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός σχολιάζει τις ανακοινώσεις της NASA για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και υποστηρίζει ότι έχει έρθει η στιγμή να προετοιμαστούμε για τη μετοίκηση της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ