Βρετανός αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι έχει ισχυρές ενδείξεις πως ανακάλυψε κρύπτη στη Ναζαρέτ, η οποία οδηγούσε στο πατρικό σπίτι του Ιησού.

 

Ο καθηγητής Ken Dark, από το Πανεπιστήμιο του Reading, έχει περάσει 14 χρόνια μελετώντας τα ερείπια κτιριού του 1ου αιώνα που βρίσκονται κάτω από ένα σύγχρονο μοναστήρι.

 

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, τα ερείπια προτάθηκαν για πρώτη φορά ως το σπίτι του Ιησού, της Μαρίας και του Ιωσήφ κατά τον 19ο αιώνα.

 

Ωστόσο, η ιδέα απορρίφθηκε από τους αρχαιολόγους τη δεκαετία του 1930.

 

Η περιοχή παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένη, ώσπου το 2006 ο καθηγητής Dark ξεκίνησε νέα έρευνα.

 

«Δεν πήγα στη Ναζαρέτ για να βρω το σπίτι του Ιησού. Μελέτησα πραγματικά την ιστορία της πόλης ως κέντρο βυζαντινού χριστιανικού προσκυνήματος. Κανείς δεν θα μπορούσε να εκπλαγεί περισσότερο από μένα.» δήλωσε.

 

Πρόσθεσε ότι η αρχαία κατοικία βρισκόταν κάτω από μια εκκλησία της Βυζαντινής εποχής, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται κάτω από τη Μονή των Αδελφών της Ναζαρέτ.

 

«Γνωρίζουμε από τα αρχαία έγγραφα ότι αυτή η εκκλησία πιστεύεται ότι κατά τη Βυζαντινή περίοδο είχε χτιστεί στην τοποθεσία του σπιτιού του Ιησού, όπου διατηρήθηκε η κρύπτη.

 

»Είναι σχεδόν σίγουρο πως πρόκειται για την Εκκλησία η οποία ήταν αφιερωμένη στην ανατροφή του Χριστού, και αναφέρεται σε κείμενα προσκυνητών του 7ου αιώνα.»

 

Ο καθηγητής Dark είπε ότι σύμφωνα με το έργο του, έχει αναγνωρίσει το σπίτι που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα. Αποκαλύπτει ακόμα ότι το κτίριο ήταν λαξευμένο σε μια βραχώδη πλαγιά.

 

Ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι όποιος έκτισε το σπίτι είχε εξαιρετική γνώση της λιθοτεχνίας, κάτι που αναμενόταν από κάποιον τέκτονα, όπως αναφέρεται και ο Ιωσήφ στη Βίβλο.

 

Ο αρχαιολόγος είπε, πως ενώ όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι μόνο ενδείξεις ότι ήταν το σπίτι του Ιησού, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι έρευνες «είναι όσο κοντά, θα μπορέσουμε πιθανότατα να βρεθούμε» σε μία τέτοια ανακάλυψη.

 

Με πληροφορίες του BBC