Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου

Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου Facebook Twitter
Φωτ.: BBC
0

Τα απολιθωμένα λείψανα ενός άγνωστου, μέχρι σήμερα, τύπου δεινοσαύρου βρέθηκαν στο Isle of Wight.

Πρόκειται για το πρώτο νέο είδος δεινοσαύρου, που βρέθηκε στο νησί από το 1865 και ανήκει στην ίδια οικογένεια  με τους αγκυλόσαυρους.

Αν και ο δεινόσαυρος αυτός είναι τρομακτικός στην εμφάνιση με την «πανοπλία» του, που μοιάζει να είναι φορτωμένη με λεπίδες, ο δεινόσαυρος, που ονομάζεται Vectipelta barretti, ήταν φυτοφάγος, σύμφωνα με τους ερευνητές.Τα ευρήματα περιγράφονται στο Journal of Systematic Palaeontology.

Το απολίθωμα του δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε σε βράχους που χρονολογούνται μεταξύ 66 και 145 εκατομμυρίων ετών. Το όνομα Vectipelta barretti είναι εμπνευσμένο από τον καθηγητή Paul Barrett, ο οποίος εργάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο ίδιος δήλωσε κολακευμένος και απόλυτα ευχαριστημένος, που αναγνωρίστηκε με αυτόν τον τρόπο και είπε αστειευόμενος «ότι οποιαδήποτε φυσική ομοιότητα είναι καθαρά τυχαία».

Τα χαρακτηριστικά στου νέου είδους δεινοσαύρου 

Αν και ο νέος δεινόσαυρος έχει κάποιες ομοιότητες με τον τελευταίο αγκυλόσαυρο, που ανακαλύφθηκε στο νησί, ο οποίος ονομάζεται Polacanthus foxii, οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι τα δύο είδη αυτά συνδέονταν στενά. Εκτός από τα διαφορετικά οστά στο λαιμό, την πλάτη και τη λεκάνη, το πρόσφατο εύρημα δείχνει ότι η «πανοπλία» του δεινοσαύρου αυτού είχε ακόμα πιο αιχμηρές άκρες, λένε οι επιστήμονες.

Το νέο είδος έχει περισσότερα κοινά με τους αγκυλόσαυρους που ανακαλύφθηκαν στην Κίνα, υποδηλώνοντας ότι το είδος αυτό των δεινοσαύρων μετακινούνταν ελεύθερα από την Ασία στην Ευρώπη κατά την Πρώιμη Κρητιδική περίοδο. Ο Stuart Pond, ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, είπε ότι τα ευρήματα από τα απολιθωμένα οστά του δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκαν ρίχνουν φως στην ποικιλομορφία των ειδών που υπήρχαν στην Αγγλία εκείνη την εποχή.

Πρόσθεσε δε, ότι η ανακάλυψη θα πυροδοτήσει μία εκ νέου ανάλυση άλλων παρόμοιων απολιθωμάτων, τα οποία οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι ανήκαν στον Polacanthus foxii, για περισσότερο από έναν αιώνα.

Η ομάδα πίσω από το εύρημα είπε ότι η τοποθεσία όπου βρέθηκε το νέο είδος του δεινόσαυρου, γνωστή ως σχηματισμός Wessex, αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική πηγή για να κατανοήσουν οι επιστήμονες πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι.

Για το θέμα υπάρχουν διάφορες θεωρίες: μεταξύ αυτών είναι η σύγκρουση αστεροειδών και οι τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM