Ανακαλύφθηκε κατσαρίδα του 18ου αιώνα σε βιβλίο πλοίου που μετέφερε σκλάβους

Ανακαλύφθηκε κατσαρίδα του 18ου αιώνα σε βιβλίο πλοίου που μετέφερε σκλάβους Facebook Twitter
Φωτ.: nationalarchives
0

Μια κατσαρίδα του 18ου αιώνα με το όνομα Peri, εντοπίστηκε μέσα σε βιβλίο που είχε βρεθεί σε ένα γαλλικό πλοίο, το οποίο μετέφερε σκλάβους.

Το βιβλίο άνοιξε μετά από δύο σχεδόν αιώνες στον χώρο όπου φυλάσσονται τα Εθνικά Αρχεία στην Βρετανία.

Το ταξίδι του εντόμου ξεκίνησε με το σκλαβοπάζαρο του πλοίου που απέπλευσε από τη Λα Ροσέλ το 1743 για την ακτή της Γουινέας.

Το πλήρωμα αργότερα επιβιβάστηκε σε ένα διαφορετικό σκάφος στη σημερινή Αϊτή με προορισμό τη Γαλλία. Αλλά αυτό το πλοίο κατασχέθηκε από Βρετανούς ιδιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου της αυστριακής διαδοχής και στάλθηκε στο Πλύμουθ.

Το μουμιοποιημένο έντομο ανακαλύφθηκε από τον Oliver Finnegan, ειδικό των Εθνικών Αρχείων, τα οποία είναι έγγραφα που περιλαμβάνουν μη παραδοτέες επιστολές, ημερολόγια, χαρτιά πλοίων και λογαριασμούς που κατασχέθηκαν από 35.000 πλοία κατά τη διάρκεια 14 πολέμων μεταξύ 1652 και 1817, τα οποία με τη σειρά τους  παρουσιάζονται στο ανώτατο δικαστήριο ως απόδειξη της νόμιμης κατάσχεσης σκάφους.

«Άνοιξα το βιβλίο και είδα αυτό το τεράστιο ζωύφιο. Ήταν μια ανατριχιαστική στιγμή λόγω του απροσδόκητου. Είναι μεγαλύτερο από ό,τι φαίνεται στις φωτογραφίες», είπε ο Finnegan, ο οποίος εξέταζε τα έγγραφα πριν από την διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων.

«Αυτά τα χαρτιά των πλοίων μάλλον δεν έχουν ανοιχθεί ή εξεταστεί από τα μέσα του 18ου αιώνα» δήλωσε.

Μέσω διαβουλεύσεων με εντομολόγους, διαπίστωσε ότι το έντομο ήταν ένα δείγμα αμερικανικής κατσαρίδας (Periplaneta americana), επίσης γνωστή ως κατσαρίδα πλοίου, ιθαγενής στην Αφρική, που πέρασε μέσω του δουλεμπορίου στην Αμερική και δεν εντοπίζεται στη Βρετανία.

Από την εξέταση των εγγράφων, φάνηκε ότι πιθανότατα είχε «επιβιβαστεί» στο πρώτο πλοίο στη δυτική Αφρική και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο δεύτερο σκάφος «κρυμμένο» μέσα στο βιβλίο. «Δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο», είπε ο Finnegan.

«Η πρώτη μας αντίδραση ήταν μήπως έχουμε κατσαρίδες;» είπε η Natalie Brown, υπεύθυνη συντήρησης στα Εθνικά Αρχεία.

«Αλλά ξέρουμε ότι δεν έχουμε κοινές αμερικανικές κατσαρίδες στην Αγγλία, οπότε ήταν πολύ απίθανο να είναι από τη σύγχρονη εποχή».

Οι προσπάθειες παλαίωσής του μέσω ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα απέτυχαν καθώς η τεχνική δεν είναι αρκετά ακριβής για εκείνη την περίοδο.

«Αλλά χρησιμοποιώντας την ιστορική γνώση μπορούμε να πούμε ότι φαίνεται αρκετά παλιό το έντομο», συνέχισε.

«Όταν έκλεισαν το βιβλίο, δημιουργήθηκε ένα μικροκλίμα που ήταν τέλειο για διατήρηση», πρόσθεσε.

«Και είναι αρσενική κατσαρίδα. Τον ονομάσαμε Peri», είπε.

Ο Peri, είναι τώρα καρφιτσωμένος και τοποθετημένος σε ένα κλειστό κουτί, έχει τον δικό του αριθμό αναφοράς και θα φυλάσσεται σε ένα συρτάρι διαθέσιμος κατά παραγγελία για όποιον επιθυμεί να τον επιθεωρήσει περαιτέρω σε ένα ειδικό δωμάτιο στα Εθνικά Αρχεία.

«Δεν είμαι σίγουρος πόση αποδοχή θα έχει», πρόσθεσε ο Finnegan.

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM