Αμερικανοί ανακοίνωσαν πως έχουν το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την άνοια του Αλτσχάιμερ

Αμερικανοί ανακοίνωσαν πως έχουν το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την άνοια του Αλτσχάιμερ Facebook Twitter
0

Μια αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργήσει την πρώτη θεραπεία που θα μπορούσε να επιβραδύνει την άνοια της νόσου του Αλτσχάιμερ και πως είναι πλέον έτοιμη να την κυκλοφορήσει στην αγορά.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να έχουν τέτοιο αποτέλεσμα, ενώ οι υπάρχουσες θεραπείες βοηθούν μόνο με τα συμπτώματα.

Η Biogen αναφέρει ότι σύντομα θα ζητήσει ρυθμιστική έγκριση στις ΗΠΑ για το πρωτοποριακό φάρμακο που ονομάζεται aducanumab. Σχεδιάζει να καταθέσει τα έγγραφα στις αρχές του 2020 και έχει μέσα στα σχέδιά της και την κυκλοφορία στην Ευρώπη.

Οι διαδικασίες έγκρισης ενδέχεται να διαρκέσουν ένα ή δύο χρόνια. Εάν επιτύχει, η εταιρεία στοχεύει να προσφέρει αρχικά το φάρμακο σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως ενταχθεί σε κλινικές μελέτες του φαρμάκου.

Η ανακοίνωση ξαφνιάζει, όπως γράφει το BBC, επειδή η εταιρεία είχε διακόψει τις δοκιμές για το φάρμακο τον Μάρτιο του 2019, μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα. Αλλά, η εταιρεία τώρα υποστηρίζει ότι μια νέα ανάλυση ενός μεγαλύτερου συνόλου δεδομένων των ίδιων μελετών, δείχνει ότι οι υψηλότερες δόσεις του aducanumab μπορούν να προσφέρουν ένα σημαντικό όφελος σε ασθενείς με πρώιμο Αλτσχάιμερ, επιβραδύνοντας την κλινική παρακμή τους, διατηρώντας έτσι περισσότερο τη μνήμη τους και τις καθημερινές δεξιότητες διαβίωσης.

Το Aducanumab στοχεύει σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδές που σχηματίζει μη φυσιολογικές εναποθέσεις στον εγκέφαλο ανθρώπων με Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι πλάκες είναι τοξικές για τα κύτταρα του εγκεφάλου και ότι η απαλοιφή τους με φάρμακα θα αποτελούσε μια τεράστια πρόοδο στη θεραπεία της άνοιας, αν και όχι θεραπεία.

Η άνοια δεν είναι μια μόνο νόσος, αλλά χαρακτηρίζει μια ομάδα συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνοιας και το Αλτσχάιμερ θεωρείται η πιο κοινή. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι μιλάμε για μια θεραπεία στο προσκήνιο, αλλά είναι προσεκτικοί και θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τα ευρήματα των δοκιμών του aducanumab.

Καθώς δεν έχουν υπάρξει νέα φάρμακα για την άνοια εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ο ελληνικής καταγωγής Μισέλ Βουνάτσος, διευθύνων σύμβουλος της Biogen, δήλωσε: «Ελπίζουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς την πρώτη θεραπεία για τη μείωση της κλινικής παρακμής της νόσου του Αλτσχάιμερ». Το Reuters σημειώνει πως η ανακοίνωση προκάλεσε έκρηξη στην μετοχή της εταιρείας καθώς οποιοδήποτε φάρμακο που θα πολεμήσει αποτελεσματικά τη νόσο είναι πιθανό να γίνει ένα από τα κορυφαία φάρμακα στον κόσμο και θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την Biogen, η οποία αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις.

Η Χίλαρι Έβανς από την Έρευνα του Αλτσχάιμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε: «Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από το Αλτσχάιμερ  περίμεναν πολύ καιρό για μια νέα θεραπεία που θα αλλάξει τη ζωή τους και αυτή η συναρπαστική ανακοίνωση προσφέρει νέα ελπίδα ότι ίσως υπάρχει κάποια».

Ο καθηγητής Bart De Strooper, Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε: «Είναι φανταστικό να ακούμε αυτά τα νέα θετικά αποτελέσματα από τις δοκιμές aducanumab. Επί του παρόντος δεν έχουμε αποτελεσματικές θεραπείες για να επιβραδύνουμε ή να σταματάμε την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ και ελπίζω ότι αυτό θα αποτελέσει κομβικό σημείο».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «σκουπιδοποίηση» της Amazon: Κατάντια ή ένα όραμα σε εξέλιξη;

Tech & Science / Η «σκουπιδοποίηση» της Amazon: Κατάντια ή ένα όραμα σε εξέλιξη;

Αν κάθε φορά που ετοιμάζεστε να παραγγείλετε κάτι από τον κολοσσό των διαδικτυακών αγορών αισθάνεστε ότι πλέετε σε μια θάλασσα περιττών πληροφοριών που σας μπερδεύουν, δεν είστε μόνοι – και κυρίως υπάρχει εξήγηση στο γιατί η εταιρεία μοιάζει να βάζει τα χέρια της και να βγάζει τα μάτια της.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ