«Το Amazon Ring είναι το μεγαλύτερο δίκτυο επιτήρησης πολιτών στην ιστορία των ΗΠΑ»

Amazon’s Ring is the largest civilian surveillance network the US has ever seen Facebook Twitter
EPA
0

Ως σοβαρή απειλή για την ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία χαρακτηρίζει με άρθρο γνώμης στον Guardian τις κάμερες Ring της Amazon υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ζητώντας παράλληλα περισσότερη διαφάνεια για το πώς αυτές χρησιμοποιούνται.

«Σε μία επιστολή που έστειλε προς τη διοίκηση της Amazon ο Max Eliaser, μηχανικός λογισμικού, ανέφερε ότι το Ring δεν “συνάδει με μία ελεύθερη κοινωνία”. Πρέπει να πάρουμε αυτόν τον ισχυρισμό σοβαρά», γράφει η Lauren Bridges, υποψήφια διδάκτορας του Annenberg School for Communication, υπογραμμίζοντας πως το οικιακό προϊόν της Amazon αποτελεί μία σοβαρή απειλή για μία ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Σύμφωνα με την ίδια το «δίκτυο επιτήρησης» του Ring αναπτύσσεται ραγδαία επεκτείνοντας την παρακολούθηση της καθημερινής ζωής.

Η Bridges υπογραμμίζει πως «δεν μπορεί να ανακληθεί η πρόσβαση» και ότι οι περιορισμοί «για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να αποθηκευτεί και να κοινοποιηθεί το περιεχόμενο» είναι ελάχιστοι. Σύμφωνα με την ίδια το Ring αποτελεί το μεγαλύτερο εταιρικής ιδιοκτησίας δίκτυο επιτήρησης των πολιτών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Υπολογίζεται πως περίπου 400.000 συσκευές Ring πωλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, πριν την έκρηξη των πωλήσεων κατά την πανδημία. Η υποψήφια διδάκτορας αναφέρει ότι η Amazon είναι απρόθυμη να αποκαλύψει πόσες κάμερες Ring είναι ενεργές ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Η ίδια υπογραμμίζει πως το συνεχώς ενεργοποιημένο δίκτυο παρακολούθησης επεκτείνεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστούμε πως μέσω της εφαρμογής Neighbors οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν περιεχόμενο και από άλλες συσκευές πέρα των Ring.

Η Bridges αναφέρει πως όταν η Amazon αγόρασε την Ring, το 2018, είχαν εξασφαλιστεί 1.800 συνεργασίες με τοπικά αστυνομικά τμήματα που μπορούσαν να ζητήσουν μαγνητοσκοπημένο υλικό χωρίς ένταλμα. Μέσα σε μία τριετία το Ring επιτρέπει σε σχεδόν ένα στα δέκα αστυνομικά τμήμα των ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε μαγνητοσκοπημένο υλικό από εκατομμύρια ιδιωτικές κάμερες ασφαλείας σε σπίτια.

«Αυτές οι συνεργασίες αυξάνονται ανησυχητικά», υπογραμμίζει. Επικαλούμενη στοιχεία που έχει συλλέξει η ίδια κατά την περασμένη χρονιά και έως το Απρίλιο του 2021, οι αστυνομικές έχουν υποβάλει πάνω από 22.000 αιτήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα που είχαν ληφθεί από κάμερες Ring. Το γεγονός πως το Ring υποστηρίζεται από cloud διευκολύνει τις Αρχές να υποβάλλουν μαζικά αιτήματα χωρίς ένταλμα.

Καθώς τα Ring ανήκουν σε πολίτες, οι Αρχές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε βιντεοσκοπήσεις ατόμων σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους που διαφορετικά θα προστατεύονταν συνταγματικά. «Συνεργαζόμενες με την Amazon, οι Αρχές παρακάμπτουν τη συνταγματική προστασία, και έτσι η Ring θολώνει τη διαφορά ανάμεσα στην αστυνόμευση και στην επιτήρηση μετατρέποντας το οικιακό σύστημα ασφάλειάς των γειτόνων σας σε πληροφοριοδότη. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον πληροφοριοδότη, παρακολουθεί διαρκώς.»

Η Bridges πιστεύει πως το δίκτυο του Ring επεκτείνει τον κλοιό της καθημερινής προληπτικής παρακολούθησης εναντίον οποιουδήποτε -  είτε είναι ύποπτος για έγκλημα είτε όχι. Σύμφωνα με την ίδια παρότι καταγράφονται όλοι, ανάμεσα τους και παιδιά, υπάρχουν προφανείς διακρίσεις, βάσει φύλου, φυλής και τάξης, για εκείνους που η παρουσία τους σε μία συγκεκριμένη περιοχή κρίνεται ως «ασύνδετη». Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιλινόι, Rahim Kurwa, υποστηρίζει ότι οι πλατφόρμες επιτήρησης όπως το Neighbors διαιωνίζουν τη μακρά ιστορία φυλετικής αστυνόμευσης στις γειτονιές.

Η Bridges αναφέρεται και στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, την οποία μετά από πιέσεις, η Amazon δεν θα διαθέτει, μέχρι και τον Ιούνιο, στην αστυνομία.

«Παρότι η πίεση από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικούς για ένα τέλος στις συνεργασίες την Ring με την αστυνομία αυξάνεται, πρέπει να ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία από την Amazon και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου για το πώς συλλέγονται τα δεδομένα, σε ποιον κοινοποιούνται και πώς χρησιμοποιούνται», καταλήγει η ερευνήτρια. 
 

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ