Άγιος Βαλεντίνος: Το διαδραστικό Google doodle για την ημέρα των ερωτευμένων

Άγιος Βαλεντίνος: Το διαδραστικό Google doodle για την ημέρα των ερωτευμένων Facebook Twitter
0

Δύο «ερωτοχτυπημένα» χάμστερ πρωταγωνιστούν στο doodle της Google για τον Άγιο Βαλεντίνο

Η Google δημιούργησε ένα διαδραστικό 3-D doodle για τη γιορτή των ερωτευμένων και καλεί τους χρήστες να λύσουν το «παζλ», ανοίγοντας τον δρόμο ώστε τα δύο χάμστερ να πέσουν το ένα στην αγκαλιά του άλλου. 

Άγιος Βαλεντίνος: Το διαδραστικό Google doodle για την ημέρα των ερωτευμένων Facebook Twitter

Στο μεταξύ, στη Μυτιλήνη θα τιμηθεί και φέτος ο Άγιος Βαλεντίνος, στην εκκλησία της Παναγίας των καθολικών της πόλης όπου φυλάσσονται τα λείψανά του, με τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Η λειτουργία θα ξεκινήσει στις 18:00, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτη Νάξου - 'Ανδρου - Τήνου - Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου, στην οποία ανήκει και η καθολική Κοινότητα της Μυτιλήνης.

Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου βρέθηκαν το 1907 στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με την αγιολογία των καθολικών, ο πιθανότατα πρεσβύτερος Βαλεντίνος συνελήφθη στη Ρώμη όταν αυτοκράτορας ήταν ο Κλαύδιος Β', ο επονομαζόμενος και Γότθος. Αφού βασανίστηκε, εκτελέστηκε διά αποκεφαλισμού στις 14 Φεβρουαρίου του 268 στην οδό Φλαμίνια. 

Οι σύντροφοί του περισυνέλεξαν το αίμα του σε ένα γυάλινο φιαλίδιο και έθαψαν το σώμα του μαζί με το γυάλινο φιαλίδιο στις κατακόμβες της Αγίας Πρισκίλλας. Το 1815 ο φύλακας των κατακομβών π. Πέτρος Κόμπι, ανακάλυψε τον σκαλισμένο στο τοίχωμα των κατακομβών τάφο, με τη μισοσβησμένη επιγραφή «Βαλεντίνος». Στις 22 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, επί Πάπα Πίου του 7ου, ο τότε βικάριός του καρδινάλιος Ιούλιος ντι Σομάλια προέβη σε ανακομιδή των λειψάνων, τα οποία δωρίστηκαν στον ιερέα ευγενή Ιωάννη-Βαπτιστή Longarini di S. Costanzo από το δουκάτο του Ουρμπίνο, παρεκκλησιάρχη και υμνωδό στο βασιλικό παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού του Ispali στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Το πώς αυτά τα λείψανα συνοδευόμενα από συνοδευτικά έγγραφα έφτασαν στη Μυτιλήνη δεν είναι γνωστό. Προφανώς μετά το θάνατο του Ιωάννου-Βαπτιστού Longarini di S. Costanzo, κληροδοτήθηκαν σε κάποιον από τους συγγενείς του, που απόγονος του μετανάστευσε στη Μυτιλήνη.

Της τοποθέτησης των λειψάνων στον καθολικό ναό ακολουθεί άλλη μια περίοδος σιωπής μέχρι το 1990 που ο υπερήλικας εφημέριος του καθολικού ναού της Μυτιλήνης, φραγκισκανός μοναχός π. Τορκουάτο Μορίνι σφράγισε τη Φραγκοκλησιά ελλείψει καθολικού ποιμνίου, πήρε τα λείψανα και αναχώρησε για την Αθήνα. Μέρος των λειψάνων τοποθετήθηκε στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων- το αφιερωμένο στους αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκιλφόρδου 7 στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα- και άλλο στάλθηκε στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη.

Τα τελευταία χρόνια με αφορμή την επισκευή του καθολικού ναού - μνημείου και την επανασύσταση μιας μικρής καθολικής κοινότητας στη Μυτιλήνη, τα λείψανα επέστρεψαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ