Μολονότι το 5G έχει κάνει προς το παρόν λίγα και δειλά βήματα, η Κίνα και η Ιαπωνία εργάζονται ήδη πάνω στην επόμενη γενιά δικτύων, το 6G

 

Μάλιστα, η Sanae Takaichi, υπουργός για θέματα επικοινωνίας και Διαδικτύου της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι το 6G θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέχρι το 2030. Πέρα, όμως, από την Ιαπωνία, και το Πεκίνο εργάζεται πάνω στην επόμενη γενιά κινητών δικτύων. Συγκεκριμένα, η Κίνα έχει συγκροτήσει δύο ομάδες εργασίας για την επιτήρηση αυτής της έρευνας. 

 

Το πρώτο γκρουπ αποτελείται από υπεύθυνους του συγκεκριμένου υπουργείου, ενώ παράλληλα θα παρέχει βοήθεια και στο δεύτερο γκρουπ, το οποίο συνίσταται από 37 ειδικούς από τον χώρο του πανεπιστημίου, ινστιτούτων έρευνας και εταιρειών τεχνολογίας. 

 

Με βάση τις εκτιμήσεις των τεχνικών του Κινεζικού υπουργείου, η ταχύτητα του 6G θα μπορούσε να φτάσει το 1 Terabyte (Tb) το δευτερόλεπτο, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι περίπου 8.000 φορές πιο γρήγορο συγκριτικά με το 5G. Βέβαια, προς το παρόν αυτό το δεδομένο παραμένει θεωρητικό. 

 

Για να καταλάβουμε καλύτερα το τι θα σημαίνουν οι ταχύτητες του 6G, αρκεί απλώς να σκεφτούμε ότι ένα πρόγραμμα του Netflix σε high definition απαιτεί περίπου την κατανάλωση 6,75 Gigabyte δεδομένων την ώρα. Αντιθέτως, με τις συνδέσεις 6G ένας χρήστης θα μπορεί να κατεβάζει 142 ώρες HD περιεχόμενο σε ένα δευτερόλεπτο. 

Σύμφωνα με τον Mahyar Shirvanimoghaddam, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, οι συνδέσεις 6G θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους ορίζοντες και να «προσφέρουν νέες προοπτικές όσον αφορά τη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», ενώ παράλληλα «μέσω του εγκεφάλου μας θα μπορούμε να ελέγχουμε και συσκευές». 

 

Τέλος, χρειάζεται να σημειωθεί ότι, δεδομένου ότι πέρασαν περίπου δέκα χρόνια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας του 5G, η Κίνα και η Ιαπωνία είναι λογικό να εργάζονται από τώρα για την ανάπτυξη του 6G, με στόχο την υλοποίησή του μέχρι το 2030. 

 

Με πληροφορίες από Wired