5 συσκευές στο σπίτι ευάλωτες σε χάκερς και πώς να γίνουν πιο ασφαλείς

5 συσκευές στο σπίτι ευάλωτες σε χάκερς και πώς να γίνουν πιο ασφαλείς Facebook Twitter
Unsplash
0

Πόσο καλή είναι η ασφάλεια του σπιτιού σας; Κλειδαριές και συναγερμοί μπορεί να κρατούν μακριά τους διαρρήκτες, αλλά καθώς πληθαίνουν τα «έξυπνα» σπίτια, ίσως χρειάζεται να ασχοληθείτε και με την κυβερνοασφάλεια.

«Αν τα πάντα είναι συνδεδεμένα, τα πάντα μπορούν να χακαριστούν», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οπότε ποια οικιακά αντικείμενα και συσκευές είναι πιο ευάλωτα; Το World Economic Forum απαντά: 

  1. Η smart τηλεόραση
     
  2. Το κουδούνι με κάμερα και το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού
     
  3. Η ρομποτική σκούπα
     
  4. Το σύστημα για το άνοιγμα της πόρτας του γκαράζ
     
  5. Το «έξυπνο» baby monitor

Όλα μοιράζονται τα ίδια τρωτά σημεία -δεν είναι μόνο συνδεδεμένα στο Ιnternet of Τhings (IoT), αλλά συχνά αποτελούν μέρος του οικιακού μας δικτύου WiFi.

Μελέτη του Euroconsumers διαπίστωσε ότι και τα πέντε είχαν «υψηλής σοβαρότητας» ή «κρίσιμες» αδυναμίες ασφαλείας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Οι ερευνητές δοκίμασαν συνολικά 16 συχνά χρησιμοποιούμενες συσκευές από διάφορα brands και βρήκαν 54 «αδυναμίες» που εξέθεταν τους χρήστες σε επιθέσεις χάκερ, με πιθανές συνέπειες από απενεργοποίηση συστημάτων ασφαλείας μέχρι κλοπή προσωπικών δεδομένων.

Εκτός από πρόσβαση σε ευαίσθητες υπηρεσίες όπως τραπεζικές εφαρμογές, η έκθεση αναφέρει ότι οι χάκερς μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν συνδεδεμένες συσκευές για μαζικές επιθέσεις DDOS, όπως εκείνες σε τράπεζες ακόμη και δίκτυα υγειονομικής περίθαλψης.

«Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η σύνδεση του φορητού υπολογιστή τους στο ίντερνετ εγκυμονεί κινδύνους... μπορεί να μην πιστεύουν ότι το ίδιο είναι δυνατό μέσω smart συσκευών», αναφέρει η έκθεση.

5 συσκευές στο σπίτι εύκολες να μας χακάρουν και πώς να γίνουν πιο ασφαλείς Facebook Twitter
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM