Μα γιατί οι ποδοσφαιριστές πανηγυρίζουν τα γκολ τους σκίζοντας τις φανέλες τους;

Μα γιατί οι ποδοσφαιριστές πανηγυρίζουν τα γκολ τους σκίζοντας τις φανέλες τους; Facebook Twitter
O Κέβιν Μπόατενγκ σε έξαλλους -και ημίγυμνους- πανηγυρισμούς - Φωτ.: Getty Images
0

Στον πρόσφατο θρίαμβο επί των γυναικών Γερμανιας όπου οι «λέαινες» κατέκτησαν το πρώτο τους Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η Κλόε Κέλι πανηγύρισε το νικητήριο γκολ της έξαλλα, μεταξύ άλλων σκίζοντας τη φανέλα της και κάνοντας σπριντ με το αθλητικό σουτιέν.

Ο διαιτητής τη φιλοδώρησε με μια κίτρινη κάρτα, ίσως την πιο χαρμόσυνη που η παίκτρια της Εθνικής Αγγλίας είχε δει ποτέ στην καριέρα της. 

«Αυτή η εικόνα μιας γυναίκας χωρίς φανέλα με το αθλητικό σουτιέν είναι τεράστιας σημασίας. Είναι το σώμα μιας γυναίκας -όχι για σεξ ή επιδειξη- μόνο για την αγνή χαρά αυτού που μπορεί να κάνει και της δύναμης και της ικανότητας που έχει. Θαυμάσιο» σχολίασε η συγγραφέας Λούσι Γουόρντ στο Twitter, ποστ που έγινε viral. 

WHY DO SO MANY FOOTBALLERS LOVE TO RIP OFF THEIR SHIRTS? Facebook Twitter
H Κλόε Κέλι πανηγύρισε το νικητήριο γκολ της έξαλλα, μεταξύ άλλων σκίζοντας τη φανέλα της - Φωτ.: Getty Images

Ήταν μια κίνηση ενθουσιασμού που παρατηρείται κατά κόρον στα γήπεδα όλου του κόσμου στα κερδισμένα τέρματα, με τους παίκτες να πετούν το επάνω μέρος της αθλητικής εμφάνισης ή και να το σκίζουν. 

Όμως, γιατί; 

Στο γιατί οι παίκτες νιώθουν αυθόρμητα φυσικό να πετούν τις εμφανίσεις τους όταν εκδηλώνουν την απόλυτη χαρά τους, μια λύση δίνει στο βιβλίο του Soccer Tribe ο ηθολόγος Ντέσμοντ Μόρις. 

Το συμπεριφορικό αυτό μοτίβο φαίνεται να αντικατοπτρίζει μια φωτιά στις ανθρώπινες αναστολές με ρίζες από το προγονικό μας παρελθόν, εκτιμά ο ίδιος. 

«Με τους φιλάθλους να επευφημούν, να χορεύουν και να χειροκροτούν στις κερκίδες, οι "ήρωες της Φυλής" πανηγυρίζουν το "θήραμά" τους σε ένα ξέφρενο ξέσπασμα εναγκαλισμών και αλμάτων. Είναι μια στιγμή κορύφωσης στη ζωή της φυλής και γιορτάζεται στο απόλυτο, με την κατάργηση κάθε σωματικού εμποδίου και συνήθους αναστολής» υποστηρίζει ο ίδιος. 

WHY DO SO MANY FOOTBALLERS LOVE TO RIP OFF THEIR SHIRTS? Facebook Twitter
Ο Μπαστιάν Σβάινσταϊγκερ πανηγυρίζει το νικητήριο πέναλτι της Μπάγερν Μονάχου έναντι της Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ του 2012 στο Μπερναμπέου - Φωτ.: Getty Images

Για τον Φίλιπ Φέρλεϊ, ακαδημαϊκό με πολλές μελέτες για τη γλώσσα του σώματος στο ποδόσφαιρο, η απέκδυση αυτή της εμφάνισης έχει να κάνει με τη στιγμή μιας λυτρωτικής αποσυμπίεσης μετά από ακραία πνευματική και σωματική πίεση. 

«Οι παίκτες έχουν επενδύσει τόση δουλειά σ'αυτό που όταν πετύχουν κάτι τέτοιο, κάτι αποσυμπιέζεται από ψυχολογική άποψη. Ίσως είναι επίσης μια έκφραση ανακούφισης. 

Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, πως άλλος ένας λόγος και μάλιστα κοινός που πυροδοτεί αυτή τη συμπεριφορά, είναι η απλή επίδειξη του σώματος. Παρά την κίτρινη κάρτα που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, βάσει κανόνα που ισχύει από το 2004, «δείχνει πόσο φιτ είσαι ώστε κατάφερες κάτι τόσο απόλυτα υπέροχο», λέει ο ίδιος. 

Κι αυτή η τάση επίδειξης είναι πιο προφανής σε κάποιους παίκτες σε σύγκριση με άλλους. Όπως στην περίπτωση του Κριστιάνο Ρονάλντο που τρέχει ημίγυμνος στην πλησιέστερη κάμερα για να δείξει τους μυς του. 

WHY DO SO MANY FOOTBALLERS LOVE TO RIP OFF THEIR SHIRTS? Facebook Twitter
O Κριστιάνο Ρονάλντο γιορτάζει το γκολ του στον τελικό του Σουπερκάπ μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα το 2017 - Φωτ.: Getty Images

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE το 2020, οι ερευνητές εκτιμούν πως οι πανηγυρισμοί εξαρτώνται από το εκάστοτε πλαίσιο, όμως συχνά «έχουν στόχο την προώθηση προσωπικών και κοινωνικών μοτίβων, όπως την ενίσχυση της αξίας κάποιου μέσω της προώθησης του σωματικού του κεφαλαίου». 

Με πληροφορίες από Independent

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM