Η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας υποψήφια για το κολεγιακό βραβείο Γυναίκα της Χρονιάς

Η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας υποψήφια για το κολεγιακό βραβείο Γυναίκα της Χρονιάς Facebook Twitter
0

Το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια έχει προτείνει την τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας για το βραβείο Γυναίκα της Χρονιάς της Εθνικής Κολεγιακής Αθλητικής Ένωσης (NCAA), όπως ενημέρωσε η διοργανώτρια Αρχή. 

Η Τόμας είχε γίνει ευρέως γνωστή νωρίτερα φέτος ως η πρώτη τρανς αθλήτρια που αγωνίστηκε στο Αμερικανικό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Κολύμβησης και Καταδύσεων, κερδίζοντας στο ελεύθερο και ελπίζοντας για μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Μετά την εμφατική πορεία της Τόμας, ο παγκόσμιος οργανισμός κολύμβησης FINA ψήφισε να περιοριστεί η συμμετοχή των τρανσέξουαλ αθλητών και αθλητριών στις ελίτ γυναικείες διοργανώσεις, κάτι που οδήγησε σε πολεμική. 

Η Τόμας είχε αγωνιστεί στην ομάδα ανδρών της Πενσιλβάνια για τρία χρόνια πριν μετακινηθεί στις γυναίκες και καταγράψει σημαντικά ρεκόρ. 

Η νικήτρια του βραβείου θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο σε τελετή που θα λάβει χώρα στο Σαν Αντόνιο. 

Σε συνέντευξή της τον Μάιο στο ABC, η κολυμβήτρια μίλησε για την κατάθλιψη που ένιωθε στις αρχές του κολεγίου, πριν από τη μετάβασή της. Ξεκίνησε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης το 2019 και, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα του NCAA, έκανε ένα χρόνο διακοπή στην κολύμβηση πριν ενταχθεί στη γυναικεία ομάδα του UPenn το 2020.

«Ήξερα ότι θα υπήρχε διεξοδικός έλεγχό αν αγωνιζόμουν ως γυναίκα. Ήμουν προετοιμασμένη γι' αυτό» δήλωσε στη συνέντευξη. «Αλλά, επίσης, δεν χρειάζομαι την άδεια κανενός για να είμαι ο εαυτός μου και να κάνω το άθλημα που αγαπώ».

Η Τόμας δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες» που κρίνουν έναν αγώνα, αλλά η μεγαλύτερη διαφορά τώρα είναι ότι είναι ευτυχισμένη, προσθέτοντας ότι οι τρανς γυναίκες «δεν αποτελούν απειλή για τον γυναικείο αθλητισμό».

Με πληροφορίες από Reuters και CNN

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM