ΥΠΕΞ σε Αλβανία: Η ευρωπαϊκή προοπτική συνδέεται με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

ΥΠΕΞ σε Αλβανία: Η ευρωπαϊκή προοπτική συνδέεται με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Μήνυμα στην Αλβανία έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού ανέφερε ότι «στηρίζει σταθερά την πορεία ένταξής της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Παράλληλα έκανε λόγο για τη διασφάλιση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας σε όλη την αλβανική επικράτεια και την εφαρμογή του νόμου για τις ιδιοκτησίες. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Η Ελλάδα εργάζεται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία και στηρίζει σταθερά την πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον αυτονόητο όρο που ισχύει για όλες τις υπό ένταξη χώρες, ότι θα εκπληρώσει το σύνολο των σχετικών προϋποθέσεων. Όπως γίνεται σαφές και στην σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 Κύριων Προτεραιοτήτων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, η εκπλήρωση των οποίων θα εξετασθεί αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε την απόλυτη διασφάλιση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας σε όλη την αλβανική επικράτεια, μέτρο το οποίο η Αλβανία είχε δεσμευθεί ότι θα υιοθετήσει μέχρι τον Μάιο 2018, καθώς και την εφαρμογή του νόμου για τις περιουσίες, προκειμένου και τα μέλη της μειονότητας να αποκτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας που δικαιούνται. Αντ' αυτού, σημειώνουμε τις καταδικαστέες μεθοδεύσεις του τελευταίου διαστήματος που αποσκοπούν στην ακύρωση της υποψηφιότητας του Προέδρου του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας, Φ. Μπελέρη, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Οι ενέργειες αυτές καταστρατηγούν το αναφαίρετο δικαίωμα πολιτικής εκπροσώπησης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα.

Καλούμε την Αλβανία να επιστρέψει σε μια κατεύθυνση προόδου και όχι οπισθοδρόμησης, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Πολιτική / Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "τέλος στις ιδεοληψίες" και "τολμηρό βήμα προς την πρόοδο"
LIFO NEWSROOM
Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Πολιτική / Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας από τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου συμμετείχε στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς
LIFO NEWSROOM
NΔένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

Πολιτική / Δένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα, με μία Συμφωνία η οποία αποδεικνύει την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM