Υπ. Δικαιοσύνης ΗΠΑ: Εταιρείες ΜΜΕ χρησιμοποιήθηκαν για τις δωροδοκίες της Novartis

Υπ. Δικαιοσύνης ΗΠΑ: Εταιρείες ΜΜΕ χρησιμοποιήθηκαν για τις δωροδοκίες της Novartis Facebook Twitter
0

Έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που έχει περιληφθεί στην δικογραφία της Novartis αναφέρει ότι εταιρείες ΜΜΕ χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες της φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι εταιρείες Μέσων Ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος».

Αναφέρεται επίσης, ότι μικρότερες εταιρείες Μέσων Ενημέρωσης, είχαν ενταχθεί στο σχέδιο δωροδοκίας και ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής ενέκρινε τις αιτιολογίες για τις δωροδοκίες.

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας, πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011 - 2012, η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η NOVARTIS δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα», αναφέρει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Αναφέρεται επίσης, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο κ. Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του. «Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μία επένδυση της τάξεως των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε την δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χάνονταν) για την NOVARTIS. Ο Φρουζής, έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια...», αναφέρεται στο έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Ο ρόλος διαφημιστικής εταιρείας, ως μέσον για τις δωροδοκίες σε αξιωματούχους, μνημονεύεται και σε σειρά καταθέσεων που ελήφθησαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην Αθήνα.

Επίσης, στην δικογραφία για την υπόθεση NOVARTIS, που διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή, παρατίθενται εικονικά τιμολόγια από την εταιρεία PRESTIGE προς Μέσα Ενημέρωσης, που θεωρούνται ότι ήταν ο τρόπος για να διοχετευθούν χρήματα για την εξυπηρέτηση των σκοπών της εταιρείας NOVARTIS.


Περιληπτικά:

Η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» έχει καταθέσει ότι έχει ακούσει τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά, μέσω της εταιρείας PRESTIGE, προς τον Ανδρέα Λοβέρδο «όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο». Η ίδια μάρτυρας, καταθέτει επίσης, ότι τα χρήματα προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις. Η «Αικατερίνη Κελέση», δηλώνει ωστόσο ότι δεν είδε με τα μάτια της να δίνονται χρήματα στον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», κατονομάζει δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας ΒΗΜΑ ότι χρησιμοποιήθηκαν για να επιταχυνθεί η τιμολόγηση δύο φαρμάκων και ότι η διαφημιστική εταιρεία, στην οποία συμμετείχαν, έλαβε από την NOVARTIS ΗΕLLAS μέσα σε μία διετία 200.000 ευρώ, προκειμένου να προωθηθεί η κατ' εξαίρεση τιμολόγηση των δύο συγκεκριμένων φαρμάκων, «να καλλιεργηθεί θετική πολιτική εικόνα του Ανδρέα Λοβέρδου» και «να καλλιεργηθεί ομοίως η θετική εικόνα του Κ. Φρουζή για την προεδρία του ΣΦΕΕ».

Εξάλλου, ο μάρτυρας Νικόλαος Μανιάς, καταθέτει ότι ο κ. Φρουζής χρηματοδότησε την τότε γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, μέσω της εταιρείας PRESTIGE. Ο ίδιος μάρτυρας, συνδέει την κ. Δρέττα με την «προνομιακή εξόφληση της NOVARTIS ΗΕLLAS από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM