Χτες ο δήμος της Κερατέας και οι κάτοικοι της περιοχής κέρδισαν με προσωρινή διαταγή τη διακοπή των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΥ. «Σταματάει το έργο προσωρινά, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα». Όλο το Σαββατοκύριακο παρακολουθήσαμε μια σειρά επεισοδίων στο Οβριόκαστρο ανάμεσα σε ΜΑΤ και σε κατοίκους της Κερατέας οι οποίοι συγκεκριμένα την Κυριακή έκλεισαν με υδροφόρες και οχήματα όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στον ΧΥΤΑ ώστε να εμποδίσουν τα μηχανήματα να φτάσουν στη χωματερή.

Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται. Θυμίζουμε ότι πριν ένα χρόνο και κάτι, αντίστοιχα επεισόδια είχαν σημειωθεί και στο Γραμματικό το οποίο είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Ο κ. Ιατρού, δήμαρχος της Κερατέας, μιλώντας για τα  επεισόδια  του Σαββατοκύριακου έδωσε τέλος στα σενέρια περί ΧΥΤΥ.  «Πρόκειται για κατασκευή ΧΥΤΑ και όχι ΧΥΤΥ. Είναι τερτίπι για να δείξουν ότι είναι λίγο πιο ήπιο το έργο ως προς τη χρήση. Η δημοπράτηση έχει γίνει το 2004 και έχει δημοπρατηθεί ως 'χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων' στη θέση Δραγώνι Κερατέας», προσθέτει.

Για όσους δε γνωρίζουν, ΧΥΤΑ σημαίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ενώ ΧΥΤΥ Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Η διαφορά τους τεράστια. Ο ΧΥΤΥ είναι μια κατάσταση λίγο καλύτερη, αν υλοποιηθεί σωστά, από την Χωματερή των Λιοσίων. Για να χαρακτηρισθεί ως ΧΥΤΥ ο χώρος υποδοχής θα πρέπει να τα σκουπίδια να έχουν υποστεί ολοκληρωμένη επεξεργασία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αρχικά, τα σκουπίδια πρέπει να διαλέγονται στην πηγή με την διαδικασία της ανακύκλωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σταθμών μεταφόρτωσης (για την συμπίεση και την μείωση του όγκου), η μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση (μέσω ΕΜΑΚ Εργοστασίων Μηχανής Ανακύκλωσης και Επεξεργασίας, Κομποστοποίησης) καθώς και άλλων μορφών επεξεργασίας (π.χ. καύση). Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για υπόλειμμα που δύναται να μεταφερθεί στους ΧΥΤΥ. Δυστυχώς, η ίδια η πραγματικότητα αναιρεί τα παραπάνω.

Μέχρι να δημιουργηθούν όλες οι υποδομές για να μπορούμε να μιλάμε ξεκάθαρα για ΧΥΤΥ ποιος μπορεί να εγγυηθεί στους κατοίκους των περιοχών αυτών ότι δεν κινδυνεύουν από διάφορες μολύνσεις; Ότι η βρύση δε θα στάζει δηλητήριο, ότι οι θάλασσες θα παραμείνουν καθαρές; Ότι δεν θα καταστραφεί ο τουριστικός χαρακτήρας των ακτών της ΒΑ Αττικής; Κανείς, όσο το κέρδος αποτελεί προτεραιότητα και η ευθύνη φόβο.

Ακολουθεί βίντεο με εικόνες από το βιβλίο «Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Οβριοκάστρου Κερατέας».