Ξεκινά η «μάχη» της Novartis στη Βουλή - Η διαδικασία για την προανακριτική

Ξεκινά η «μάχη» της Novartis στη Βουλή - Η διαδικασία για την προανακριτική Facebook Twitter
0

Σε κλίμα σύγκρουσης αναμένεται να διεξαχθεί η αυριανή συνεδρίαση στη Βουλή καθώς θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία επί της κυβερνητικής πρότασης για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS.

Η κυβέρνηση έχει ανεβάσει του τόνους όλη την περασμένη περίοδο κάνοντας λόγο για τεράστιο σκάνδαλο ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση απαντούν με μηνύσεις και κάνουν λόγο για συκοφαντία.

Κατά πλειοψηφία, η Διάσκεψη δέχθηκε την εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο. Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το περίγραμμα της διαδικασίας που θα εξελιχθεί έχει ως εξής:Η συζήτηση της πρότασης θα γίνει την Τετάρτη. Θα ξεκινήσει στις 9:00 -με αρχικό προγραμματισμό να ολοκληρωθεί έως τις 22:00- και τότε να ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει η Βουλή μέχρι τώρα, από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία, όλοι θα μιλήσουν ενώπιον της Ολομέλειας, εκτός του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα.

«Μέχρι στιγμής οι εννέα από τους δέκα αναφερόμενους στη δικογραφία έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν στην Ολομέλεια» σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους. Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα. Η απόφαση προβλέπει δέκα κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, να στηθεί μια κάλπη στην Ολομέλεια, με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό θα μπορούσε, ίσως, να συμβεί εάν τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση τού δικαιώματός τους να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα. Σε αυτήν την περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα έχει την Τετάρτη η Ολομέλεια.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε μία ψηφοφορία με μία κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρξει επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν αποκλείεται αυτό το ζήτημα να το θέσει η ΝΔ και στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Πολιτική / Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα του πατέρα Ρούτσι, μετά τις πρώτες φωνές στελεχών και βουλευτών που εξέφρασαν δημόσια στήριξη προς τον απεργό πείνας
LIFO NEWSROOM
Για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο συνομίλησε ο Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google

Πολιτική / Για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο συνομίλησε ο Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στις δράσεις που έχουν αναληφθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφαλή πλοήγηση των ανηλίκων στο διαδίκτυο και την αντιμετώπιση φαινομένων ψηφιακού εθισμού
LIFO NEWSROOM