Ξανθός: Δεν υπάρχει ανησυχία για ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού του δυτικού Νείλου

Ξανθός: Δεν υπάρχει ανησυχία για ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού του δυτικού Νείλου Facebook Twitter
0

 «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι θα έχουμε μία ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού του δυτικού Νείλου, ωστόσο το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε εγρήγορση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο 105,5, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τον ιό του Δυτικού Νείλου και εκτιμά ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν φαίνεται η κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο. 

Όπως είπε «έχουν δοθεί έγκαιρα οι απαραίτητες κατευθύνσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει συχνές αναφορές και έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες στις Περιφέρειες για τους απαραίτητους ψεκασμούς», ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται και εκείνοι σε εγρήγορση και, όταν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα, να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας.


Σχεδόν 680.000 ανασφάλιστοι εξυπηρετήθηκαν από το ΕΣΥ στο πρώτο του 2018.


Στην ίδια συνέντευξη, ο Α. Ξανθός παρουσίασε και στοιχεία για το άνοιγμα της δημόσιας Υγείας σε όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με αυτά, από τον Ιανουάριο ως και τον Ιούλιο το ΕΣΥ παρείχε υπηρεσίες σε 678.000 ανασφάλιστους, από τους οποίους το 30% ήταν πολύ χαμηλού εισοδήματος. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Διασφαλίσαμε την πρόσβαση στην υγεία σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εργασίας και ασφαλιστικού καθεστώτος».

Ο Α. Ξανθός αναφέρθηκε και στις αρνητικές παρεμβάσεις που έγιναν τα χρόνια των μνημονίων στο σύστημα Υγείας.

Όπως τόνισε, η μεγαλύτερη συνέπεια αυτών των παρεμβάσεων για την ελληνική κοινωνία δεν ήταν μόνο η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από πάροχο υπηρεσιών σε αγοραστή, με όρους δημοσιονομικής προσαρμογής και με μετακύληση του κόστους στους ασφαλισμένους, αλλά το γεγονός ότι «2,5-3 εκατομμύρια συμπολίτες μας αποκλείστηκαν από το σύστημα Υγείας».

«Αυτή την κοινωνική βαρβαρότητα», επεσήμανε ο κ. Ξανθός, «η κυβέρνηση μας, παρά τα προβλήματα και τους περιορισμούς κατάφερε να την αντιμετωπίσει με τη δωρεάν πρόσβαση στους ανασφάλιστους στα νοσοκομεία της χώρας και με τη διαγραφή δεκάδων εκατομμυρίων για νοσήλια ανασφάλιστων πολιτών που είχαν βεβαιωθεί στην Εφορία».

Οι ΤΟΜΥ και οι προσλήψεις

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τη δημιουργία και λειτουργία των 94 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στα αστικά κέντρα τις χώρας, λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας που για πρώτη φορά λειτουργεί στη χώρα».

Ο κ. Ξανθός προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία νέων δομών πρωτοβάθμιας Υγείας και στην ύπαιθρο προκειμένου τα πολυδύναμα αυτά ιατρεία να συμβάλλουν όχι μόνο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των πολιτών αλλά και στον τομέα της πρόληψης.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «αξιόπιστο» το σύστημα Υγείας της χώρας. Όπως δήλωσε «τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας πλέον είναι λειτουργικά, έχουν ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό, με επιπλέον οικονομικούς πόρους και έχουν γίνει προμήθειες σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού».

Επίσης αναφέρθηκε και στις επιπλέον μόνιμες προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως είπε, πέραν των 2.000 προσλήψεων για μόνιμους γιατρούς θα προκηρυχθούν άμεσα και άλλες 750 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ενώ προχωράει παράλληλα η δημιουργία 3.900 νέων θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Εντούτοις, όπως παρατήρησε ο κ. Ξανθός, υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα στις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού ειδικά στις δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας εξαιτίας της φυγής επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ

Πολιτική / ΔΕΘ: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για μεσαία τάξη, στεγαστικό και φοροελαφρύνσεις

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς και επικεντρώνονται στο εύρος της απήχησης που θα έχουν οι παρεμβάσεις, με βάση τις αντοχές της οικονομίας και τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια
LIFO NEWSROOM
Ανακοίνωση τριών υπουργείων για Βασιλίσσης Όλγας: «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα»

Πολιτική / «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» - Παρέμβαση τριών υπουργείων για Βασ. Όλγας

Τα υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και καλούν τον Δήμο Αθηναίων να «τηρήσει τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες»
LIFO NEWSROOM
Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM