O μυστηριώδης κύριος Julian Paul Assange-παιδί χωρισμένων γονιών- είναι ένας 40χρονος Αυστραλός ακτιβιστής ,πρώην μέλος ομάδας χάκερ με την επωνυμία «International Subversives».Οπως αναφέρεται στο Wikipedia είχε το ψευδώνυμο Mendax "που προέρχεται από μια φράση του Ορατίου: «Splendide mendax," δηλαδή  "ευγενώς αναληθής».Συνελήφθη το 1991 όταν η αστυνομία της Αυστραλίας έκανε έφοδο στο σπίτι του και καταδικάστηκε για 24 αδικήματα. Παραδέχτηκε την ενοχή του για το σπάσιμο κωδικών Πανεπιστημίων και εταιριών ,αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 2.400 δολαρίων Αυστραλίας και συνέχισε να κινείται στην dark side του διαδικτύου.Εργάστηκε για το ελεύθερο λογισμικό ,βοηθησε τον Σούλετ Ντρέιφους στο βιβλίο Underground: Tales of Hacking, Madness and Obsession on the Electronic Frontier, συνεισέφερε σ το LInux και το 1999 κατοχυρωσε το domain leaks.org. To 2006 γίνεται ένα από τα ιδρυτικά μέλη του  wikileaks και ο κύριος εκπρόσωπος του στον τύπο. Το Wikileaks είναι ουσιαστικά ένας διαδικτυακός τόπος διαρροών που δημοσιεύει διάφορα έγγραφα τα οποία  διαρρέουν στην ιστοσελίδα ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, στελέχη μεγάλων εταιρειών, στρατιωτικοί και λοιπά. Ο ίδιος δηλώνει ότι λειτουργεί ως αρχισυντάκτης του site και πως έχει την τελική κρίση στη διαδικασία εξέτασης των εγγράφων που λαμβάνει το site. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την έρευνα του για τις δολοφονίες και εξαφανίσεις πολιτών στην Κένυα ενώ είχε ήδη βραβευτεί από τον  βρετανικό Εconomist με το βραβείο Index on Censorship το 2008.Τον Νοέμβριου του 2010 προπορευόταν στη λίστα με τους υποψηφίους του περιοδικού ΤΙΜΕ για το Πρόσωπο της Χρονιάς και είναι πολύ πιθανό τα περίεργα χαρακτηριστικά του να φιγουράρουν στην πρώτη σελίδα του περιοδικού στο τέλος του χρονου.

Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

Το πρώτο μεγάλο μπάμ στα social media  ο Assange το έκανε το καλοκαίρι του 2010 δημοσιεύοντας στο wikileaks.org  92.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού, τα οποία ουσιαστικά συνθέτουν το ημερολόγιο του πολέμου που ξεκίνησε το 2001 στο Αφγανιστάν  και της κατοχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι αποκαλύψεις αυτές τον έφεραν στο Νο 23 της λίστας του περιοδικού New Statesman με τα 50 πρόσωπα που επηρεάζουν πιό πολυ τον κόσμο το 2010.Το Μάιο του 2010 οι αυστραλοί του αφαιρούν το διαβατήριο και του διαμηνύουν ότι πρόκειται να το ακυρώσουν επειδή είναι φθαρμένο. Τον Αύγουστο του 2010 λίγες ημέρες δηλαδή μετά την δημοσίευση των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από το Αφγανιστάν η Σουηδία ξεκινά έρευνα εναντίον του με την κατηγορία ότι είχε βάσει μία γυναίκα σε σουηδική πόλη και ότι είχε παρενοχλήσει μία δεύτερη στη Στοκχόλμη. Η υπόθεση κλείνει λίγες ώρες μετά καθώς σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε διαπράξει βιασμό αλλά ξανανοίγει το Σεπτέμβριο καθώς εμφανίστηκαν νέες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση. Τον Οκτώβριο η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια παραμονής και εργασίας στον Τζούλιαν Ασάντζ ,την οποία είχε ζητήσει ο ίδιος προκειμένου να επωφεληθεί από τους νόμους για την προστασία του δημοσιογραφικού έργου.Τον Νοέμβριο εκδίδεται νέα  εντολή για να προσαχθεί για ανακριση σχετικά με τις κατηγορίες για βιασμό. Στις αρχές Νοεμβρίου ο Assange δήλωσε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελβετία όπου και θα μεταφέρει-όπως είπε-τους διακομιστές του wikileaks προκειμένου να λειτουργούν με ασφάλεια. Ωστόσο σύμφωνα με το Ελβετικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες η πιθανότητα να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο είναι πολυ μικρή. Στις 20 Νοεμβρίου η Ιντερπολ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για τις κατηγορίες περί βιασμού στη Σουηδία. Ένα ακόμη ένταλμα εκδόθηκε από την Ευρωπαική Ένωση μέσω του Συστήματος Πληροφορίων της Συνθήκης Σέγκεν. Ο ίδιος γνωρίζοντας το "ενδιαφέρον" διαφόρων αρχών για το άτομο του φροντίζει να κάνει εμφανίσεις μόνο μέσω τηλεδιασκέψεων.

ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ASSANGE

Ο Assange τάσσεται υπέρ μιας "διαφανούς" και "επιστημονικής" προσέγγιση για την δημοσιογραφία, λέγοντας ότι «η Φυσική όπου δεν μπορείς να δημοσιεύσεις ένα έγγραφο χωρίς χωρίς την πλήρη πειραματικά δεδομένα και τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι πρότυπο στη δημοσιογραφία. Τις τελευταίες αποκαλύψεις που έκαναν το Πεντάγωνο να τρέμει προανήγγειλε με ένα Tweet στο Twitter. «Τους ερχόμενους μήνες θα δούμε ένα καινούριο κόσμο, όπου η παγκόσμια ιστορία θα οριστεί εκ νέου» έγραφε το Σάββατο.

Kαι φρόντισε να αποδείξει την σοβαρότητα των δηλώσεων του με τη διαρροή 251.287 μυστικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ και την δημοσίευση τους σε πέντε διεθνή έντυπα ,δημοσίευση που ο ιταλός Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως την "11η Σεπτεμβρίου της παγκόσμιας διπλωματίας". Το σύνολο των πληροφοριών αναμένεται να έχει δημοσιευτεί στο τέλος της εβδομάδας.«Τα έγγραφα που θα δημοσιεύσουμε αφορούν όλα τα μεγάλα ζητήματα στις χώρες όλου του κόσμου» δήλωσε  ο ιδρυτής του Wikileaks σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους της Ιορδανίας. Τα τηλεγραφήματα που εστάλησαν τα 6 τελευτάια χρονια αποκαλύπτουν τους φόβους των Ηνωμένων Πολιτειών και τον τρόπο που χρησιμοποιούν τις πρεσβείες τους ,ως ιστό της αράχνης σε ένα δίκτυο παγκόσμιας κατασκοπείας.

Τα έγγραφα άρχισαν σταδιακά χθες βράδυ να δημοσιεύονται ταυτόχρονα από τις εφημερίδες The Guardian, The New York Times, Le Monde, El Pais και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

 

ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ

Εκτός των άλλων πολύ σοβαρών αποκαλύψεων για το ρόλο των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στον κόσμο στα έγγραφα περιέχονται και χαρακτηρισμοί και κρίσεις αμερικανών διπλωματών για ηγέτες κρατών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιγράφεται ως "κυρίαρχο αρσενικό" ενώ μαζί με τον Μενβιέντεφ αποκαλούνται Μπατμαν και Ρόμπιν.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι χαρακτηρίζεται ως παρανοϊκός

Η Άνκελα Μέρκελ είναι η Angela "Teflon"  Merkel και χαρακτηρίζεται ως "σχετικά δημιουργική που αποφεύγει τα ρίσκα".

Για τον Μουαμάρ Καντάφι αναφέρεται ότι "ουδέποτε ταξιδεύει χωρίς μια ουκρανή νοσηλεύτρια, η οποία χαρακτηρίζεται "αισθησιακή ξανθιά" .

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ περιγράφεται ως Αδόλφος Χίτλερ

Η ΕΛΗΝΙΚΗ ΠΤΥΧΗ

Τα έγγραφα αναφέρονται σύμφωνα με πληροφορίες και στα ελληνικά εθνικά θέματα. Μέχρι τώρα  έχει αποκαλυφθεί ό ο διάλογος του αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών με τον τούρκο ομόλογο του Φεριντούν Σινιρλίογλου στις 18 Φεβρουαρίου 2010 στην Αγκυρα. Στη συνάντηση αυτή ο τούρκος υπουργός λέει στον Μπέρνς ότι "Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεχάσει ο κόσμος την πρόοδο που επιτεύχθηκε με το σχέδιο Αννάν το 2004. Ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων αποτελούν εσωτερική υπόθεση, αν και, βάσει συνθηκών, αποτελούν διεθνές θέμα εδώ και 50 χρόνια",

Σίγουρα to be continued

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr