Τσίπρας στο Chicago Council: Η Ελλάδα είναι και πάλι ισχυρή

Τσίπρας στο Chicago Council: Η Ελλάδα είναι και πάλι ισχυρή Facebook Twitter
Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC
0

«H Ελλάδα είναι ισχυρή και πάλι», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Chicago Council on Global Affairs), ενώ χαρακτήρισε το Σικάγο ςς ένα εξαιρετικό μέρος για τους Έλληνες.

Τόνισε πως «η ομογένεια μάς γεμίζει περηφάνια», προσθέτοντας πως «είμαστε στην κατάλληλη στιγμή της κοινή μας ιστορίας για να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον». «Οποτεδήποτε μιλώ με Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα ακούω το ίδιο πράγμα, ότι είμαστε στη καλύτερη (μεταξύ των δυο χωρών) στιγμή μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, από τη στιγμή που είχαμε από κοινού πολεμήσει τον φασισμό», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, σημειώνοντας πως έγινε σε επίπεδο υψηλού συμβολισμού, μέσω του πρώην προέδρου Ομπάμα. «Υποστήριξη που οδηγεί και στην αυριανή μου συνάντηση με τον Ντόναλτ Τραμπ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα, η Ελλάδα επιστρέφει», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «μετά από 7 χρόνια κρίσης που μας κόστισε σε θέσεις εργασίας, καθώς η ανεργία έφτασε στο 27%, και οδήγησε σε brain drain». «Σήμερα οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, έχουν υποστεί θυσίες και τώρα εργάζονται για το καλύτερο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της χώρας, τονίζοντας πως το 2017 κατεγράφη ανάπτυξη 2% και αναμένεται το 2018 να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,4%. «Πιάσαμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία δυο χρόνια και θα τους πετύχουμε και αυτή τη χρονιά», είπε.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στην επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, υπογραμμίζοντας πως «χτίζουμε την εμπιστοσύνη μέρα με τη μέρα». Επισήμανε τα θετικά στοιχεία της πορείας της βιομηχανικής παραγωγής «τα οποία καταγράφουν αύξηση κατά 6%, ενώ και ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας τον εθνικό στόχο για 35 εκατομμύρια τουρίστες το 2021. Για τις επενδύσεις είπε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 11.2%, ενώ και ο δείκτης εξαγωγών κινήθηκε ανοδικά με αύξηση 15% το πρώτο οκτάμηνο του 2017.

«Το πλέον σημαντικό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι η μείωση της ανεργίας κατά 5,4% την τριετία 2014-2017 και θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά κατά 7,4% την επόμενη χρονιά». «Φυσικά τίποτα δεν έγινε τυχαία, Προωθήσαμε ένα απαιτητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (περισσότερων των 400 μέτρων) στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά προϊόντων, στο δικαστικό σύστημα, στην υγεία, στον τομέα της ενέργειας και φυσικά και στο οικονομικό κλίμα» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα, έναν νέο πατριωτισμό

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα, έναν νέο πατριωτισμό

Σχέδιο 5ετούς «ανάταξης» με νέο Ταμείο Σύγκλισης, εισφορά στα πολύ υψηλά εισοδήματα και στροφή παραγωγικού μοντέλου - Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στο Economist: The Fifth Thessaloniki Metropolitan Summit
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ

Πολιτική / ΔΕΘ: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για μεσαία τάξη, στεγαστικό και φοροελαφρύνσεις

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς και επικεντρώνονται στο εύρος της απήχησης που θα έχουν οι παρεμβάσεις, με βάση τις αντοχές της οικονομίας και τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια
LIFO NEWSROOM
Ανακοίνωση τριών υπουργείων για Βασιλίσσης Όλγας: «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα»

Πολιτική / «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» - Παρέμβαση τριών υπουργείων για Βασ. Όλγας

Τα υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και καλούν τον Δήμο Αθηναίων να «τηρήσει τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες»
LIFO NEWSROOM
Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM