Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εκτίμησε ότι δεν θα αργήσουν οι πρόωρες εκλογές στη χώρα και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

«Είναι καθήκον μας, η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ώριμος από κάθε άλλη φορά γιατί έμαθε από τα λάθη του.

 

« Είμαστε πιο έτοιμοι από κάθε άλλη φορά» σχολίασε προσθέτοντας ότι «όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο το καλύτερο για τους πολίτες».

 

Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη πρέπει να είναι μια νέα αρχή για το κόμμα μας, η απαρχή μιας νέας πορείας προς στο λαό», υπογράμμισε, λέγοντας ότι πρόκειται για μια μάχη με μοναδικό στόχο να νικήσουμε την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, την πιο ακραία αντιλαϊκή και σκληρά συντηρητική κυβερνητική πολιτική, παντού μέσα στην κοινωνία και στην κάλπη των εκλογών, όπως είπε, «όποτε κι αν αυτές στηθούν και δεν θα αργήσει η ώρα».

 

Αυτό , είπε, θα γίνει για να επιστρέψει η πατρίδα μας στο δρόμο της δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι τα όπλα είναι το πρόγραμμα του κόμματος.

 

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση που , όπως δήλωσε, συνεχίζει απρόσκοπτα την εφαρμογή ενός σκληρά αντιλαϊκού προγράμματος που βάλει ευθέως εναντίον της εργασίας, εναντίον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εναντίον του δημόσιου συμφέροντος, εναντίον της κοινωνίας.

 

Την κατηγόρησε για αποτυχία σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα μέσα στην πανδημία. Έκανε λόγο για αντιφάσεις, παλινωδίες, ψέματα, αλληλοαναιρέσεις μεταξύ υπουργών, «καταστροφική διαχείριση, από έναν πρωθυπουργό που αντί να αξιοποιήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης και των πολιτών προκειμένου να προετοιμάσει τη χώρα για τη μάχη της πανδημίας που ήταν μπροστά, την αξιοποίησε για να εδραιώσει με δόλια μέσα τα πολιτικά του συμφέροντα.

 

Όπως υποστήριξε οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από τον περασμένο Οκτώβρη-Νοέμβρη εκτοξεύτηκαν δίνοντας δυστυχώς στη χώρα μας μια θλιβερή αρνητική πρωτιά.

 

Μίλησε για κατάρρευση νοσοκομείων, απουσία ενίσχυσης του ΕΣΥ, οικονομία που υπουργούς που επέβαλαν αποφάσεις και «πρωτοφανή προσπάθεια συγκάλυψης για την εξασφάλιση της σιωπής».

 

Συνεχίζοντας τα «πυρά» προς τον κ. Μητσοτάκη, μίλησε για πρωτοφανή αυταρχισμό, lockdown στη Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο, ωμή βία ενάντια σε νέους και νέες, απευθείας αναθέσεις, ρουσφέτια, πλουτισμό ημέτερων και κολλητών, κρυφές συμβάσεις με πολυεθνικές, εγκατάλειψη του καλλιτεχνικού κόσμου, κακοποίηση των μνημείων.

 

«Με την απόπειρα συγκάλυψης ενός φρικτού σκανδάλου παιδεραστίας, που ανέδειξε όχι μόνο τις αποτρόπαιες πράξεις ενός εκλεκτού του Μαξίμου που μπήκε σε μια καίρια πολιτιστική θέση, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα σήψης και παρακμής», πρόσθεσε.

 

Καταλόγισε στην κυβέρνηση μίσος για τη νέα γενιά με τον αποκλεισμό 25.000 νέων από τα ΑΕΙ για να γίνουν πελατεία των κολεγίων, με την κατάργηση του 8ωρου, με τη διαρκή στοχοποίηση τους ως δήθεν υπεύθυνους για εξάπλωσης της πανδημίας, με την ταπεινωτική απόπειρα εξαγοράς τους, λες και εξαγοράζεται η στάση ευθύνης και αλληλεγγύης του εμβολιασμού, που στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε να στηρίζουμε. Υποστήριξε ότι η επόμενη μέρα έχει ακόμα χειρότερα.

 

Όπως είπε: «Εργασιακό τοπίο χωρίς δικαιώματα, με απλήρωτες υπερωρίες και σπαστά ωράρια. Έχει τη μεγάλη ληστεία των επικουρικών συντάξεων. Και φυσικά το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης για τη γνωστή κάστα των φίλων και εκλεκτών της κυβέρνησης».

 

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα που πατούσε ξανά γερά στα πόδια της και τη γύρισαν δέκα χρόνια πίσω και πως γι' αυτό γνωρίζουν ότι «ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι να επικρατήσει παντού η απογοήτευση και ο διχασμός».

 

Μίλησε για «καθεστωτική δυστοπία», υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί και η κυβέρνηση αυτή - είναι καθήκον μας - πρέπει να φύγει, το συντομότερο δυνατό». Ανέφερε ότι η πανδημία δημιούργησε προσκόμματα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, με την αναστολή της δράσης και του συνεδρίου του.

 

«Είμαστε έτοιμοι να ξανακινήσουμε τη χώρα προς τα εμπρός», «για να επιστρέψει στον τόπο μας η δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη στην εργασία, στην οικονομία, στην κοινωνία, στη ζωή». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει κι αρχίζει να αδειάζει, η συμπλήρωση δύο ετών θητείας για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου» και «τώρα είναι η στιγμή να ριχτούμε στη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις», σημειώνοντας ότι η πραγματικότητα δεν δίνει χρόνο ούτε χώρο «για αναβολές, δισταγμούς, εσωστρέφεια και προσωπικές στρατηγικές».