Τσίπρας: Σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των τραπεζών - Μνημονιακά μέτρα χωρίς μνημόνιο

Τσίπρας: Σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των τραπεζών - Μνημονιακά μέτρα χωρίς μνημόνιο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για «σκανδαλώδες πλαίσιο υπέρ των τραπεζών».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθιερώνεται για πρώτη φορά στο νομικό σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών. «Όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι. Πλέον πτωχεύουν όλοι. Ένα νοικοκυριό πτωχεύει όπως μια επιχείρηση, κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος. Και τι θα χάσει όποιος πτωχεύει; Όλα θα τα χάσει. Ό,τι έχει στο όνομα του».

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «στοχεύει» την πρώτη κατοικία, μισθούς και επιδόματα. «Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα; Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, εσείς θα το κατάσχετε.»

Όπως είπε, ό,τι υπερβαίνει τα 611 ευρώ από το πιθανό εισόδημα μετά την κήρυξη της πτώχευσης, θα καταβάλλεται από τους πολίτες ενώ και τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν τις ποινικές ευθύνες που συνδέονται με τη «χρεοκοπία», δηλαδή φυλακή».


«Τέτοιου είδους σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των τραπεζών και εις βάρος της κοινωνίας, δεν είχε υπάρξει ποτέ στη χώρα μας» σχολίασε, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες έχουν βασική ευθύνη και για τη χρεοκοπία αλλά και για τη πορεία της οικονομίας. «Ευθύνονται για τα θαλασσοδάνεια, τα δανεικά και αγύριστα. Ευθύνονται για τις φούσκες των κόκκινων δανείων [...] τη μη παραγωγική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.»

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι τράπεζες ενώ διαθέτουν ρευστότητα δεν την διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία. Επικαλούμενος στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, είπε ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, είτε μέσω της αύξησης καταθέσεων, είτε μέσω της άντλησης από το Ευρωσύστημα, τη διατραπεζική αγορά και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχει αυξηθεί μέσα στο 2020 κατά 56 δισ.

Από τα 56 δισ. όμως, σε δάνεια πήγαν μόλις τα 10 και από αυτά, τα μισά κατευθύνθηκαν σε πέντε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. «Δηλαδή σε αυτούς που είτε τα έχουν λιγότερο ανάγκη, είτε μπορούν να αποδείξουν ότι δε τα χρειάζονται. Και αναφέρομαι σε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους αλλά οι ίδιοι ζούνε προκλητική ζωή και βλέπουν τα δάνειά τους να κουρεύονται το ίδιο προκλητικά, από τις τράπεζες.»


Ακολούθως μίλησε για κακοπληρωτές και χαριστικές ρυθμίσεις: «Είτε είναι ιδιοκτήτες καζίνο, είτε είναι γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους, σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εσείς τώρα θα οδηγείτε μαζικά στη πτώχευση.»

Μάλιστα καταφέρθηκε κατά τράπεζας που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, προέβη σε κούρεμα σχεδόν μισού δισ. σε γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές. «Ένας πήρε δάνειο 130 εκατομμύρια δολάρια και κατέληξε να πληρώνει 11. 'Αλλος με 72 εκατομμύρια δάνειο, πλήρωσε μόνο 10,5. Τρίτος με 42 εκατομμύρια δάνειο, πληρώνει μόνο τα 7,2. Τέταρτος με 200 εκατομμύρια αρχική οφειλή, κατέληξε να πληρώνει μόνο 35. Είναι γνωστά όλα αυτά.»

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2010 και μέχρι την εκλογή της ΝΔ, καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατήργησε τη προστασία της πρώτης κατοικίας. «Τον Φλεβάρη του 2019, δεν έληξε η προστασία αλλά η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη [...] Και αμέσως μετά, τον Μάρτη του 2019 νομοθετήθηκε ο 4605/2019, ο λεγόμενος και νόμος Φλαμπουράρη, που επίσης παρείχε προστασία».

Απαντώντας στις αιτιάσεις των υπουργών και των βουλευτών της ΝΔ κατά το τριήμερο της συζήτησης είπε ότι επαναλάμβαναν πως για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτός ο αφορισμός δεν είναι επαρκής απάντηση «σε ένα δικό σας νομοσχέδιο και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο βρίσκονται σε ριζική αντίθεση όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στη Βουλή».

Απαντώντας στην κατηγορία ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που διόγκωσε το ιδιωτικό χρέος, ανέβασε τους τόνους: «Ήμαρτον και έλεος. Και ντροπή ταυτόχρονα. Κυβερνήσατε βρε αθεόφοβοι, 40 χρόνια και για το χρέος φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αφήσατε το 2009 έλλειμμα 15% και τα νοικοκυριά υπερχρεωμένα. Φέρατε το PSI και κουρέψατε ασφαλιστικά ταμεία και ομολογιούχους. Πιο πριν φτιάξατε τη φούσκα των δομημένων ομολόγων. Τη φούσκα των στεγαστικών δανείων. Των καταναλωτικών δανείων. Και σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ ; Δε ντρέπεστε λιγάκι να τα λέτε αυτά ; Σε ποιους τα λέτε ; Που μας αφήσατε άδεια ταμεία και μια χώρα χρεοκοπημένη στα μνημόνια και σας αφήσαμε 37 δισ., ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος και 11 συνεχόμενα τρίμηνα με ανάπτυξη; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος; Που επί των ημερών μας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 22 δισ. Που για χρόνια φουσκώνατε το ιδιωτικό χρέος και μέσα σε 4 χρόνια εμείς το μειώσαμε 22 δισ. Δε ντρέπεστε να τα λέτε αυτά;».

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρθηκε και εναντίον της Νέας δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας το κόμμα τον «μεγαλύτερο στρατηγικό κακοπληρωτή στη χώρα»

«Πώς μπορεί να αισθάνεστε όταν το κόμμα σας έχει πάνω από 300 εκατ. δανεικά και αγύριστα και την ίδια στιγμή ετοιμάζεστε να πτωχεύετε νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα και να ρευστοποιείτε τη πρώτη τους κατοικία για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ; Εσείς οι πιο καραμπινάτοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Εσείς και οι ίδιες οι τράπεζες βέβαια.»

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM