Τσίπρας για Κυπριακό: Μεγάλη διπλωματική επιτυχία αλλά δεν διαφαίνεται λύση άμεσα

Τσίπρας για Κυπριακό: Μεγάλη διπλωματική επιτυχία αλλά δεν διαφαίνεται λύση άμεσα Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
1

Για σκληρή και επίπονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προτάσσοντας της ομιλίας του στην Βουλή, μια σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο, ενώ τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, «χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας».


Επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε ένα σημείο όπου χωρίς να διαφαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα έχουμε, ωστόσο, σημαντικές εξελίξεις», καθώς για πρώτη φορά ανταλλάχτηκαν χάρτες αν και οι διαφορές παραμένουν, για πρώτη φορά στην ατζέντα τέθηκαν τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας και «αυτό είναι μεγάλη διπλωματική επιτυχία», ενώ διαδραματίζει ενεργό ρόλο και η ΕΕ και αυτό συνιστά θετική εξέλιξη.


«Χωρίς υπεραισιοδοξία, αλλά με σύνεση συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδεοληψίες και φοβικότητα και ελπίζω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα», ανέφερε.


Προϋπόθεση είναι και η άλλη πλευρά του τραπεζιού, και ιδιαίτερα η Τουρκία να προσέλθει με παρόμοιο πνεύμα, βάζοντας στην άκρη την επιθετική ρητορική και δουλεύοντας σοβαρά και υπεύθυνα, επισήμανε.  «Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των κομμάτων τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, γιατί είναι αυτονόητη η πλήρης, αναλυτική και ειλικρινής ενημέρωση σε όλα τα κόμματα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Η Κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει απομόνωση του Κοτζιά. Αν ο Τσίπρας αντικαταστήσει τον Κοτζιά, κάποιος άλλος θα κάναι πάλι τη δουλειά. Η μόνη ελπίδα είναι να πάει ο ίδιος ο Αλέξης και να κοιτάει σαν χάνος όσο οι άλλοι μιλάνε.