Τσίπρας από Βελιγράδι: Η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ιστορικές ευκαιρίες για τα Βαλκάνια

Τσίπρας από Βελιγράδι: Η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ιστορικές ευκαιρίες για τα Βαλκάνια Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

«Είναι σαφές ότι οι ισχυρές διπλωματικές μας σχέσεις έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι το Βελιγράδι», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από τη σερβική πρωτεύουσα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.

«Οι λαοί μας διαπνέονται από αισθήματα αλληλεγγύης, που σφυρηλατήθηκαν σε πολύ δύσκολες μέρες.Βασιζόμαστε σε ένα κοινό όραμα συνεργασίας, ειρήνης, ευημερίας, να φύγουμε από την εποχή της αδράνειας, ώστε οι χώρες μας να πρωτοστατήσουν», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

«Αυτό το όραμά μας οδήγησε να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις και να προχωρήσουμε σε τετραμερή συναργασία (σ.σ. Βουλγαρία, Ρουμανία), που βασίζεται σε τομείς ιδιαίτερου εμπορικού ενδιαφέροντος, που μπορούν να δώσουν επιπρόσθετη αξία στην προοπτική των Βαλκανίων.

Υποστηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Συνομιλήσαμε για τις ιστορικές ευκαιρίες που ανοίγονται με την υλοποίησή της Συμφωνίας για την περιοχή μας. Συζητήσαμε για τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας-ΠΓΔΜ στα πεδία των μεταφορών, της ενέργειας, του εμπορίου και της αστυνομικής συνεργασίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε πως «με τη Σερβία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία καταφέραμε να προωθήσουμε την πιο επιτυχημένη συνεργασία χωρών της περιοχής, των τελευταίων χρόνων. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η οποία αποτελεί στρατηγικής σημασίας παράγοντα για την ασφάλεια & σταθερότητα της περιοχής».

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν με τους πρωθυπουργούς Μπόικο Μπορίσοφ και Βιόριτσα Νταντσίλα κατά την έκτη τετραμερή σύνοδο Βουλγαρίας- Ελλάδας-Ρουμανίας-Σερβίας.

Η ατζέντα περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, τη συνεργασία των τεσσάρων χωρών στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και ευρύτερα της οικονομίας, καθώς και θέματα που αφορούν την αξιοποίηση κονδυλίων από ΕΕ, ΗΠΑ και Κϊνα για συγκεκριμένα έργα.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ