Τουρκικό ΥΠΕΞ: Πέσατε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Πέσατε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου Facebook Twitter
0

Λίγες μόνο ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία ανεβάζει εκ νέου τους διπλωματικούς τόνους, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

«Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε», σημειώνει η Άγκυρα. 

Αφορμή αποτέλεσαν τα λεγόμενα του Έλληνα πρωθυπουργού σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας την Παρασκευή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: «Η Γενοκτονία στον Πόντο και στην Μικρά Ασία -ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών. Όπως και από την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών. Ο κύκλος αυτός οφείλει να διευρυνθεί και για αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο η κυβέρνηση -όπως σας είχα δεσμευθεί στις 19 Μαΐου- κινείται μεθοδικά».

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας», ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Στην ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, υπό την επωνυμία της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας.

»Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε. Η επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία. Καλούμε την Ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Σταματήστε επιτέλους τις προκλήσεις

Το απόγευμα του Σαββάτου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην στάση που τηρεί η Τουρκία τονίζοντας ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία. «Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM
«Το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν σε αυτήν»

LiFO politics / «Δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι το πρόβλημα αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν»

Ο καθηγητής Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας, εξηγεί γιατί το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το σύστημα ακραίου συγκεντρωτισμού της εξουσίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Πολιτική / Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται ο ενεργειακός διάδρομος που συνδέει Αλεξανδρούπολη και Οδησσό, επιτρέποντας την αποστολή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM