Τη στήριξη Τσίπρα στο μνημόνιο ζήτησε ο Γιέργκ Άσμουσεν

Τη στήριξη Τσίπρα στο μνημόνιο ζήτησε ο Γιέργκ Άσμουσεν Facebook Twitter
2

Τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ζήτησε στη συνάντηση που είχαν στη Φραγκφούρτη, από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ,  το στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιέργκ Άσμουσεν.

«Αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα από το τρέχον έτος», είπε ο κ. Άσμουσεν ενώ ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το πρόγραμμα που εφαρμόζεται μη βιώσιμο και ανέδειξε τις κοινωνικές επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αναφερόμενος και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

"Είναι αναγκαία μια αναπτυξιακή πορεία, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη που να μπορεί να βασίζεται σε στέρεο έδαφος και όχι στο έδαφος της ανεργίας και της κοινωνικής διάλυσης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι χρέος όλων των Ελλήνων πολιτικών που πραγματοποιούν επαφές με ξένους αξιωματούχους, "είναι να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά οδυνηρού φαινομένου στην Ελλάδα, του φασισμού και των νεοναζί".

Με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι επιπτώσεις της οικονομίας στην κοινωνία μπορεί να είναι πολυδιάστατες και οφείλουμε όλοι να ανασκουμπωθούμε ώστε αυτό το φαινόμενο να σταματήσει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα, γιατί είναι μια απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Έκανε λόγο επίσης για μη βιώσιμο χρέος, που «αντί να μειώνεται, αυξάνεται» και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεθνή διάσκεψη στα πρότυπα της διάσκεψης του 1953 για το χρέος της Γερμανίας.

Ανέδειξε ακόμη το ζήτημα της ρευστότητας και της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λέγοντας ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όταν είναι αναγκασμένες να δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια» και αναφέρθηκε στο φαινόμενο φυγής πολλών ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Στις κοινές δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γ. Άσμουσεν, έκανε λόγο για μια επαφή στο πλαίσιο του "κανονικού διαλόγου της ΕΚΤ" ενώ αναφερόμενος στη δολοφονία του Π. Φύσσα, δήλωσε ότι η ΕΚΤ καταδικάζει τέτοια γεγονότα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «εμείς στην ΕΚΤ δεν είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα». Χαρακτήρισε δε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικά μεταξύ των νέων, απαράδεκτα.

"Το λαμβάνουμε αυτό υπόψη μας όταν κάνουμε προτάσεις σχετικά με το πώς μπορεί να σχεδιαστεί το πρόγραμμα", επισήμανε και ανέφερε ότι η Τράπεζα βλέπει πρόοδο.

"Κατά τη γνώμη μας, το πρόγραμμα λειτουργεί. Η χώρα, αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ήδη, στο τρέχον έτος - θα πρόκειται για σπουδαίο επίτευγμα", δήλωσε και αναφέρθηκε σε στοιχεία που έλαβε μόλις σήμερα από την Ελλάδα για το δεύτερο τρίμηνο σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση.

"Είναι θετικά και ενθαρρυντικά», επισήμανε ο κ. Άσμουσεν και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα τη γενική στήριξη του προγράμματος.

Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμη το στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην τρόικα Κλάους Μαζούχ.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ

Πολιτική / Νέα πυρά Γεωργιάδη κατά Ανδρουλάκη: «Μασαμπούκωσε 1,2 εκατ. ευρώ και μας κουνά το δάκτυλο, πέρασε «ζάχαρη» τη δεκαετία των μνημονίων»

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ενοικίαση ακινήτου από το δημόσιο, ιδιοκτησίας της οικογένειας του Νίκου Ανδρουλάκη
THE LIFO TEAM
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτική / Παραιτήθηκε η Ιωάννα Γκελεστάθη από τη Νέα Δημοκρατία: Ανέφερε «πολιτικό, αξιακό και ψυχικό ρήγμα με την ηγεσία»

Η Ιωάννα Γκελεστάθη υπέβαλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή της «από κάθε κομματική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένης και αυτής του απλού μέλους» - Η ανάρτησή της
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Είναι πολύ σημαντικό να ιδρώσουμε όλοι μαζί τη φανέλα»

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διήρκεσε πάνω από έξι ώρες - Στο κλείσιμό του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας και συνέχειας του κυβερνητικού έργου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και προετοιμασίας για τις επόμενες πολιτικές μάχες
THE LIFO TEAM