Ο καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης αναφέρεται στο άρθρο του σε ένα τραγικό,εκφυλιστικό και βαθιά ανθελληνικό φαινόμενο που έρχεται στην επιφάνεια την ώρα που το κράτος προσπαθεί να εκπληρώσει τις βαριές υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές του.Και θέτει το ερώτημα.Τι είναι πατριωτισμός?

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ,στη διάρκεια του 2010  και ενόσω το δημόσιο ταμείο ζοριζόταν για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πολλοί έλληνες έβγαζαν στις τράπεζες του Λιχτενστάιν πάνω από 22 δις ευρώ για να μην δικαιολογήσουν που βρήκαν αυτά τα λεφτά και για να μην φορολογηθούν.

Πού οφείλεται µια τέτοια ανάλγητη και ανθελληνική στάση? αναρωτιέται ο καθηγητής. Στο γεγονός,απαντά ο ίδιος, ότι "δυστυχώς σε αυτή τη χώρα είναι άγνωστη η φιλοσοφία του λεγόµενου «συνταγµατικού πατριωτισµού» (Verfassungspatriotismus)για να χρησιµοποιήσω τον περίφηµο όρο τουγερµανού φιλοσόφου Χάµπερµας".

"Τι σηµαίνει αυτό µε απλά λόγια; Να ζούµε κάθε µέρα τηρώντας τις επιταγές του Συντάγµατος, άρα εκπληρώνοντας τις βασικές υποχρεώσεις µας προς τo κράτος και κατά συνέπεια καταβάλλοντας και τους ανα­ λογούντες φόρους"!

∆ιαφορετικά, αυτή η συλλογικότητα που λέγεται πατρίδα δεν µπορεί ναεπιβιώσει.

Στη χώρα µας-συνεχίζει-, είτε γιατί δεν υπήρχε ποτέ εθνική αστική τάξη είτε γιατί µετά τον εµφύλιο πόλεµο ο πατριωτισµός ταυτίστηκε µε τα πιο συντηρητικά ιδεώδη (υποδούλωση στους Αµερικανούς κ.λπ.), ουδόλως εµπνευστήκαµε από αυτή τη µεγάλη ιδέα.

Και αυτό ακριβώς πληρώνουµε σήµερα. Γιατί οι φοροφυγάδες επιχειρηµατίες ή οι «πεινασµένοι» σοσιαλιστές που πλούτισαν παράνοµα επί ΠΑΣΟΚή οι δεξιοί παράγο­ ντες που καταλήστεψαν το κράτος την τελευταία πενταετία έχουν ένα κοινό ποιοτικό χαρακτηριστικό.

Η ευτυχία τους είναι συνυφασµένη µε την ατοµική υπαρξιακή καλοπέραση που βιώνε­ ται πολυτελώς στα θέρετρα της Ελβετίας ή αλλού και όχι µε την εξυπηρέτηση της πα­ τρίδας (Z. Bauman, «Ζωή για κατανάλωση»). Πώς αλλιώς µπορούµε να εξηγήσουµε τη στάση αυτών των ελλήνων (µε µικρό ε) που βγάζουν τις µεγάλες καταθέσεις τους στο εξωτερικό, ενώ ο τόπος µας αιµορραγεί οικονοµικά;

Στη συνέχεια ο Γρηγόρης Καλφέλης αναφέρει κι άλλα παραδείγματα αυτής της νοοτροπίας όπως το γεγονός ότι κάποιοι ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών προτιμούν-λόγω της μείωσης των τιμών στα φάρμακα-να τα πουλήσουν στο εξωτερικό με μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους δημιουργώντας έλλειψη φαρμάκων στην εγχώρια αγορά.

Μαζί με τους μεγαλογιατρούς,μεγαλοδικηγόρους που δεν δηλώνουν τίποτε στις φορολογικές τους δηλώσεις στερούν από το κράτος πολύτιμους πόρους ζώντας πλουσιοπάροχα στα ωραία προάστια των Αθηνών.

"Ετσι η φοροδιαφυγή ανέρχεται σήµερα στο τροµακτικό 14% του ΑΕΠ και επει­δή η κυβέρνηση δεν µπορεί να τη συλλάβει στοιχειωδώς, κάνει απαράδεκτα επα­ νειληµµένες περικοπές στους µισθούς του δηµόσιου ή του ιδιωτικού τοµέα (και αυτό βυθίζει την Ελλάδα στη φτώχεια και τη δυστυχία),τονίζει ο Γρηγόρης Καλφέλης..

Κατά συνέπεια, δεν φταίνε µόνο οι διεφθαρµένοι πολιτικοί σημειώνει ο αρθρογράφος."Οι καταθέτες που βγάζουν τα λεφτά στο εξωτερικό και αυτοί που φοροδιαφεύγουν τηρούν την ίδια αξιοθρήνητη «αντιπατριωτική» στάση. Και είναι ανάγκη να ξανασκεφτούµε κάποτε τι σηµαί­νει επιτέλους ή έννοια της πατρίδας"!


 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr