Σύνοδος Κορυφής: Πολλές Ειδομένες σε ελληνικό έδαφος, αν δεν λειτουργήσει η συνεργασία με την Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Πολλές Ειδομένες σε ελληνικό έδαφος, αν δεν λειτουργήσει η συνεργασία με την Τουρκία Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
1

Aν δεν λειτουργήσει η συνεργασία με την Τουρκία "η εναλλακτική είναι πολλές Ειδομένες σε ελληνικό έδαφος" λέει ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής, Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, στο δείπνο εργασίας που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα, οι 28 προσπαθούν να βρουν  την κοινή γραμμή απέναντι στις αξιώσεις τς Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι να υπάρχει ευρωπαϊκή κοινή γραμμή έως τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), η οποία στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, με προοπτική να επικυρωθεί η όποια συμφωνία σε συνάντηση των «28» με την τουρκική ηγεσία την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «αγκάθι» είναι το αίτημα της Τουρκίας να ανοίξουν πέντε ενταξιακά κεφάλαια τα οποία μπλοκάρει η Κύπρος.

Αν υπάρξει συμφωνία των 28 ηγετών με την Τουρκία μέχρι αύριο, η πρόκληση για να υλοποιηθεί και να εφαρμοστεί σωστά θα είναι μεγάλη και για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αναφέρει η Καθημερινή.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει πως στην Ελλάδα θα πρέπει να οργανωθεί άμεσα επιχείρηση για την διεκπεραίωση διαδικασιών ασύλου όλων όσων θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Η ανταπόκριση αναφέρει πως σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να μεταφερθούν μία σειρά από αξιωματούχους οι οποίοι θα πρέπει να στήσουν ένα σύστημα καταγραφής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου όλων των μεταναστών και προσφύγων που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά.  Σε αυτό το εγχείρημα ο ίδιος αξιωματούχος τόνιζε ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της αλλά θα έχει την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

"Αν δεν λειτουργήσει αυτό το σύστημα και η συνεργασία με την Τουρκία τότε η εναλλακτική δεν είναι άλλη από την δημιουργία πολλών Ειδομένων σε ελληνικό έδαφος."φέρεται να υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως παρατηρεί τις δυσκολίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας για την μεταναστευτική κρίση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα για ένα θετικό αποτέλεσμα από τις αυριανές συζητήσεις στις Βρυξέλλες.


«Παρατηρούμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εντός της ΕΕ...ως προς την εκπλήρωση των όρων της τουρκικής πρότασης», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.


«Τις συζητήσαμε αυτές με την Α. Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε την περασμένη εβδομάδα και με τον (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ όταν αυτός βρισκόταν στην Άγκυρα», τόνισε.


Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια «ανοιχτή φυλακή» για τους μετανάστες. «Δεν θα πρόκειται να δεχτούμε καμία πρόταση η οποία θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια ανοιχτή φυλακή μεταναστών. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια καλή έκβαση για την Τουρκία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τους μετανάστες», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη

Πολιτική / Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά - Η Ελλάδα επιδιώκει σεβασμό των συμφωνιών με την Αίγυπτο για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της Μονής
LIFO NEWSROOM
Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Πολιτική / Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Μετά τα επεισόδια στο ΣΕΦ και την αναβολή του 3ου τελικού Παναθηναϊκού–Ολυμπιακού, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού προειδοποιεί για άμεση διακοπή του πρωταθλήματος σε περίπτωση επανάληψης βίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία, η εναλλακτική είναι να της επιστρέφουμε ο,τι έρχεται από τα παράλιά της και τέλος.Κι αυτοί που είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, θα μοιραστούν στους 25-28-πόσοι-είναι στην ΕΕ. και στα τσακιδια η Τουρκια, 'μαν πια!