Συνάντηση Θεοδωράκη - Μητσοτάκη πριν από λίγη ώρα στη Βουλή

Συνάντηση Θεοδωράκη - Μητσοτάκη πριν από λίγη ώρα στη Βουλή Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν την Πέμπτη στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων που έχει ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Θεοδωράκη ότι είναι σημαντικό οι φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να έχουν διάλογο.

«Έχω αναγνωρίσει, στη συνολική σου προσπάθεια, την αποστροφή στο λαϊκισμό, κάτι στο οποίο θέλω να σταθώ ιδιαίτερα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Είναι χρήσιμο, όχι μόνο για να αισθανόμαστε εμείς καλά, αλλά για να αισθάνεται ασφάλεια η κοινωνία ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι αποφασισμένοι, παρά τις διαφορές τους να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στον απογοητευμένο μας λαό, που φοβάται ότι θα πηγαίνουμε από παρακμή σε παρακμή» σημείωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, και θα τα λέμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καθώς και οι δύο πλευρές, αν και από διαφορετική σκοπιά και διαφορετικές εκτιμήσεις, συμπίπτουν στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης, όπως και στην ανάγκη εξυγίανσης του κράτους. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι υπήρξε κοινή διαπίστωση πως η κυβέρνηση είναι επιζήμια για τον τόπο.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν τα θέματα της παιδείας, το ασφαλιστικό, ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση. «Θεωρούμε ότι ο τρόπος συνομιλίας και η στάση και των δύο, και σε αυτό συμφώνησαν, βοηθά στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου» αναφέρουν πηγές της ΝΔ και προσθέτουν ότι κοινή διαπίστωση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Θεοδωράκη ήταν η προσπάθεια άλωσης του κράτους από την κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφερε τα εξής:

Σταύρος Θεοδωράκης: Εκλογικός νόμος, Ασφαλιστικό, Αγροτικό, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, Παιδεία, τα συζητήσαμε, δεν τα λύσαμε βέβαια. Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στον τρόπο που βλέπει τα πράγματα ο κ. Μητσοτάκης και εγώ, αλλά υπάρχουν και διαφωνίες σε αρκετά άλλα σημεία. Είπαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τα λέμε, να υπερασπιζόμαστε τις μεταρρυθμίσεις, όπου μπορούμε, να προβάλλουμε πράγματα που θα βελτιώσουν τη ζωή των Ελλήνων, θα τα ξαναπούμε.

Δημοσιογράφος: Θα προτάξετε ένα κοινό μέτωπο με τη ΝΔ κατά της κυβέρνησης;

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν υπάρχει μέτωπο με τη ΝΔ. Υπάρχει όμως μέτωπο με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις απέναντι σε κινήσεις και πρακτικές της κυβέρνησης. Δηλαδή, για παράδειγμα, ο τρόπος που χειρίζεται το ελληνικό δημόσιο. Όλα αυτά που αποκαλύπτονται κάθε μέρα είναι τραγελαφικά. Βεβαίως έχουμε μέτωπο με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές. Μια πρακτική που είχε το ελληνικό δημόσιο και στο παρελθόν. Πρακτικές που είχε το δημόσιο στο παρελθόν, επί ΠΑΣΟΚ, επί ΝΔ. Αλλά υποτίθεται ότι πρέπει να τα αφήσουμε αυτά πίσω μας.

Δημοσιογράφος: Αλλά πολλές φορές στην πολιτική η ουσία είναι ο πολιτικός αντίπαλος.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο αντίπαλός μας είναι μερικές πράξεις της κυβέρνησης. Εκεί θα είμαστε απέναντι. Υπάρχουν όμως ζητήματα που δεν είμαστε σύμφωνοι με τη ΝΔ. Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία έχουμε άλλη οπτική γωνία. Συζητήσαμε για παράδειγμα το θέμα του εκλογικού νόμου. Με χαρά άκουσα ότι ο κ. Μητσοτάκης θυμάται τις παλιές του απόψεις, ότι θέλει δηλαδή και αυτός εκλογικό νόμο με ένα πιο αναλογικό μπόνους και όχι με 50 έδρες μπόνους για το πρώτο κόμμα, όπως επίσης και με σπάσιμο των περιφερειών. Συμφωνούμε σ' αυτή τη λογική και θα πρέπει αυτή η Βουλή και όχι μια μελλοντική Βουλή, να δώσει διέξοδο σε τέτοια ζητήματα που εκκρεμούν τόσα χρόνια στην ελληνική πολιτική.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Φωτήλας έχει πει ότι πρέπει να συμπορευτείτε με τη Νέα Δημοκρατία.

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι έχει την πορεία του, έχει το συνέδριό του και είναι ένα κίνημα που ιδρύθηκε για να μην έχει ο κόσμος μόνο την επιλογή των παλαιών κομμάτων. Άρα θα επιμείνουμε ότι η δική μας πρόταση, ο λόγος που γεννηθήκαμε είναι υπαρκτός και πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας.

Δημοσιογράφος: Η κα. Γεννηματά δηλώνει συνεχώς ότι η πρότασή της είναι ανοιχτή απέναντι στο Ποτάμι. Τι έχετε να πείτε γι αυτό;

Σταύρος Θεοδωράκης: Επειδή είδα κάποιες διαρροές κύκλων και επειδή εγώ δεν έχω κύκλους και διαρροές και θέλω να μιλάω ευθέως, θέλω να πω στην κα. Γεννηματά ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή από μια ένωση μηχανισμών, από μια ένωση στρατών. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από λύσεις. Εάν η κα. Γεννηματά έχει να απαντήσει κάτι συγκεκριμένο στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Ποτάμι είμαστε εδώ να την ακούσουμε. Όμως, και θα πρέπει να το επισημάνω, όσες φορές την έχω ακούσει δεν προσθέτει τίποτα στην μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ποταμιού. Λέμε λοιπόν: Εμείς θα συναντηθούμε με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Θα συναντηθούμε όμως για να δώσουμε λύσεις και όχι για να νιώσουν ασφάλεια οι κομματικοί στρατοί».

Αύριο το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί διαδοχικά με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση των δύο αρχηγών:

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ