Ψηφίστηκε το άρθρο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Ψηφίστηκε το άρθρο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια Facebook Twitter
0

Παρά τις αντιδράσεις τελικά εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το άρθρο που προβλέπει μεταξύ άλλων και την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Υπέρ τάχθηκαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από τις θέσεις των κομμάτων τους. 

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία α πό τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και από το Ποτάμι, ωστόσο υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις για τη διάταξη που αναγνωρίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να γίνονται ανάδοχοι γονείς.

Τη σχετική διάταξη (άρθρο 8) στήριξαν μόνον οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέφρασε επιφύλαξη για την Ολομέλεια καταθέτοντας ταυτόχρονα βελτιωτικές προτάσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το επίμαχο άρθρο θα υπερψηφιστεί στην Ολομέλεια παρά τις αντιρρήσεις περίπου δέκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τοποθετήσεις και οι βελτιώσεις

Από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, διευκρίνισε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το κόμμα της κράτησε μεν επιφυλάξεις περιμένοντας να γίνουν περαιτέρω αλλαγές, όπως δεσμεύτηκε η υπουργός Εργασίας, αλλά είναι θετικό στη διάταξη και θα την υπερψηφίσει στην Ολομέλεια, ωστόσο δεν θα τεθεί θέμα κομματικής γραμμής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας την θετική στάση που εξέφρασαν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη, που διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή της ΝΔ, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη ΔΗΣΥ, καθώς και το «ναι» από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες, αποδείχτηκε ότι μπορεί να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση και να συναντιόμαστε σε μεγάλα ζητήματα.

Την αντίδραση της εισηγήτριας της ΝΔ Κατερίνας Μάρκου προκάλεσε πάντως η αιχμή του κ. Παπαδόπουλου «αν η θετική στάση της Ντόρας Μπακογιάννη ταρακούνησε τη ΝΔ». «Σαφώς δεν έχει πολιτική γραμμή η ΝΔ. Αυτό που εκφράζω εγώ ως εισηγήτρια είναι αυτό που εκφράζεται στη βάση της ΝΔ. Ο καθένας θα εκφράσει αυτό που θέλει και με τον τρόπο που θέλει», αντέδρασε η κ. Μάρκου.

Την αντίδραση όμως και του εισηγητή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη, προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Παπαδόπουλου για όσους αντιδρούν αρνητικά ότι «δεν πρέπει μεγάλα ζητήματα ώριμων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, να οδηγούν σε καταγγελτική θέση». «Πρέπει να παίρνουμε θέση ρωτώντας τη συνείδηση μας.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου και ο δήμαρχος του Παρισιού που έκαναν σύμφωνο συμβίωσης μας βάζουν σε σκέψεις για το τι είναι ώριμο και τι δεν είναι; Να δούμε αν ζευγάρια ετερόφυλα θα μπορούσαν να αναθρέψουν καλύτερα ένα παιδί;» σημείωσε.

«Εγώ λειτούργησα με μέτρο. Είμαι προσεκτικός πάντοτε. Κάναμε μια έντιμη συμφωνία και εκείνο που εξασφάλισε αυτή η κυβέρνηση μάς κάνει όλους να καμαρώνουμε. Είμαστε η μακροβιότερη κυβέρνηση. Σεβόμαστε τις κόκκινες γραμμές και των δύο κομμάτων», σχολίασε ο κ. Λαζαρίδης.

«Εμείς ζητούμε ενίσχυση των διαδικασιών κυρίως για τις μικρές ηλικίες. Η θέση μας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε μορφή ανάθεσης από ομόφυλα ζευγάρια. Είμαστε αντίθετοι γιατί είναι ένα ακόμα βήμα και για την υιοθεσία. Δεν συμφωνούμε ούτε εμείς ούτε και η κοινωνία. Είμαστε ένας λαός με ηθικές και αξίες. Όπως και με το σύμφωνο συμβίωσης ήμασταν αντίθετοι. Είναι σεβαστές όλες οι απόψεις ,εμείς όμως διατυπώσαμε την αντίθεση μας να γίνουν ανάδοχοι γονείς», είχε τονίσει νωρίτερα ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.

Ικανοποιημένη για την αποδοχή των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου από την πλειονότητα των κομμάτων, δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου κλείνοντας τη συζήτηση. «Θα πάμε όλη τη Βουλή μπροστά γιατί ακριβώς μας έβαλε σε μεγάλα ανοίγματα του νου. Σας καλώ και στην Ολομέλεια με τον ίδιο τρόπο να πάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις και προτάσεις κομμάτων και φορέων προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με αυτές:

- Αποσαφηνίστηκε στο άρθρο 8 ότι, μεταξύ περισσοτέρων κατάλληλων αναδόχων, η επιλογή γίνεται με βάση το συμφέρον του παιδιού και με ειδική αναφορά στη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του.

- Επίσης, στο άρθρο 6, λαμβάνεται υπόψη η άποψη του παιδιού και γίνεται ειδική μνεία στη γνώμη του ανηλίκου.

- Δικαιούνται οι ανάδοχοι γονείς τις ίδιες άδειες για τη φροντίδα του ανηλίκου, με αυτές που έχουν και οι φυσικοί γονείς.

- Ενισχύεται η εποπτεία και ο έλεγχος μετά την αναδοχή και προσδιορίζεται ότι θα γίνεται τουλάχιστο μία φορά το μήνα αλλά και έκτακτα.

- Στο άρθρο 3 προστίθεται ότι αποκλείονται από την αναδοχή όσοι έχουν διαπράξει το αδίκημα της ληστείας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ