Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκαν από την ολομέλεια της Βουλής, οι τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, το κοινωνικό μέρισμα και τους πυρόπληκτους στο Μάτι.

 

Τις πρώτες τρεις τροπολογίες υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που ψήφισε «όχι» και του Ποταμιού που δήλωσε «παρών». Την τροπολογία για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος την ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από το Ποτάμι που δήλωσε «παρών». 

 

Η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα θα λειτουργήσει εκ νέου από την ερχόμενη Τρίτη. 

 

«Σήμερα καταθέτουμε μια διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε για τους πιο αδύναμους. Καταθέτουμε τη διάταξη σήμερα όπως ακριβώς πέρυσι τέτοιο καιρό. Από την υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος έχουμε τη δυνατότητα και δίνουμε αντίστοιχο με το περσινό ποσό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

 

Τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κάποιος κοινωνικό μέρισμα:

-9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
-13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
-15.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη
-18.000 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα τέκνα
-20.250 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα τέκνα και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο παιδί
-22.550 για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
-27.000 για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

 

Βασικό κριτήριο για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος θα είναι το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του νοικοκυριού.

 

Η ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ, για νοικοκυριά με ένα μέλος, ενώ το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

 

Από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος θα εξαιρεθούν νοικοκυριά με μέλη που στις τελευταίες τους δηλώσεις είχαν καταγραφεί ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα από ιδιωτικά σχολεία και δαπάνες από αμοιβές υπηρετικού προσωπικού.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr